Μόνο οργή εισπράτει η Νορβηγία που δίνει άδεια στους κυνηγούς να σκοτώσουν τα 2/3 των λύκων της χώρας

Η Νορβηγία πήρε απόφαση να σκοτώσει τους λύκους τους και εισπράττει την οργή οργανώσεων και πολιτών
Captive, Duluth, Minnesota, USA
Captive, Duluth, Minnesota, USA
John Giustina via Getty Images

Την οργή πολλών φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών έχει προκαλέσει η απόφαση της Νορβηγίας που επιτρέπει σε κυνηγούς να σκοτώσουν 47 από τους 67 εναπομείναντες λύκους, δηλαδή τα 2/3 των υπέροχων αυτών ζώων που συνεχίζουν να κατοικούν στη στέπα της χώρας.

Το κυνήγι στη Νορβηγία είναι ένα πολύ δημοφιλές «άθλημα» και μόνο πέρυσι 11.000 κυνηγοί υπέβαλαν αιτήσεις για να λάβουν άδειες να σκοτώσουν άλλους 16 λύκους.

Η δε κυβέρνηση δικαιολόγησε την απόφασή της να επιτρέπει στους κυνηγούς να σκοτώσουν το μεγαλύτερο αριθμό λύκων εδώ και έναν αιώνα, υποστηρίζοντας πως τα θηράματα απειλούν τα πρόβατα.

Ωστόσο, φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις αμφισβητούν το συγκεκριμένο επιχείρημα απαντώντας πως ο πραγματικός κίνδυνος είναι μηδαμινός και το μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση, εμφανώς δυσανάλογο.

Η Nina Jensen της WWF Νορβηγίας σε ανάρτησή της στο Twitter κάνει λόγο για μια μαζική σφαγή που ανάλογη δεν έχουν δει στη χώρα εδώ και περίπου 100 χρόνια και τονίζει πως το κυνήγι και ο θάνατος του 70% του πληθυσμού των λύκων δεν είναι αντάξια ενός έθνους που ισχυρίζεται πως είναι υπέρμαχος σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο δε Silje Ask Lundber, επικεφαλής των Friends Of The Earth στη Νορβηγία, δήλωσε στον Guardian: «Αυτή η απόφαση δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Καλούμε τον υπουργό Περιβάλλοντος να σταματήσει τη σφαγή, Σήμερα, η Νορβηγία θα πρέπει να ντρέπεται».

Δημοφιλή