Brian Eno, Pussy Riot, Pina Bausch και 7 ακόμα παραστάσεις που ξεχωρίσαμε από το πρόγραμμα της Στέγης

Brian Eno, Pussy Riot, Pina Bausch και 7 ακόμα παραστάσεις που ξεχωρίσαμε από το πρόγραμμα της Στέγης
stegi

Mετά την περσινή παρουσίαση-υπερπαραγωγή με την ειδικά σκηνοθετημένη παράσταση και το πρόγραμμα σε illustration χαρτί, ήταν μια έκπληξη όταν μάθαμε πως η Στέγη δεν θα έκανε φέτος επίσημη παρουσίαση, αλλά θα έστελνε το υλικό- ας όψεται η κούραση από τους Όρνιθες την πρώτη «καλοκαιρινή» παραγωγή της Στέγης που έσπασε τα ταμεία της Επιδαύρου (και όχι μόνο αφού η παράσταση συνεχίζεται εως τις 23/9 για λίγες παραστάσεις μόνο στη Στέγη)

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε λοιπόν (με τη διευκρίνιση πως «οι λέξεις κλειδιά για φέτος είναι Πόλη, Γυναίκες, Μέση Ανατολή, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής») και είναι όπως πάντα εξαιρετικά πλούσιο. Αυτές είναι οι πρώτες δέκα παραστάσεις/συναυλίες/projects που ξεχωρίσαμε σε μια πρώτη ανάγνωση του προγράμματος.

Έρχεται ο Brian Eno (3-23.10.2016, Ομιλία 4.10.2016)

Η σεζόν θα ξεκινήσει δυνατά με την άφιξη του Brian Eno, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στα εικαστικά και κυρίως στις εγκαταστάσεις. Το project του Eno The Ship, έχει ως εννοιολογική αφετηρία τη βύθιση του «Τιτανικού» και τον Α ́ Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ συνδέει τη μουσική, τις εγκαταστάσεις και την τραγουδοποιία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Eno θα δώσει και ομιλία στις 4 Οκτωβρίου.

Made in USA (Noέμβριος του 2016)

Ένα πολύπλευρο αφιέρωμα στη σύγχρονη Αμερικάνικη σκηνή από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και μετά. Ποπ κουλτούρα, νέες τεχνολογίες, ριζοσπαστικά πειράματα σε ένα φεστιβάλ χορού και θεάτρου που θα διαρκέσει όλο το Νοέμβριο.

Sweet Mambo από την Pina Bausch (3-6.11.2016)

H παράσταση του 2014 έχει ήδη κάνει το γύρο των διεθνών φεστιβάλ πριν μας έρθει επιτέλους και στην Αθήνα. Η σπουδαία Μπάους την οποία το Αθηναϊκό κοινό είχε τη χαρά να απολαύσει ξανά και ξανά χάρη στο Φεστιβάλ Αθηνών συνδυάζει αριστοτεχνικά την κίνηση, το λόγο, τη μουσική και το βίντεο για να αναδείξει τη γοητεία και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων.

Κουτσομπολεύοντας με τη Marjane Satrapi (30.11.2016)

Η δημιουργός του Περσέπολις, το οποίο διασκεύασε η ίδια για τον κινηματογράφο, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες γυναίκες στο χώρο της τέχνης, έρχεται στη Στέγη για μια συζήτηση επί σκηνής. Η Satrapi τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στη σκηνοθεσία και αυτό τον καιρό ετοιμάζει την ταινία της, The Extraordinary Journey of the Fakir, με πρωταγωνίστρια την Uma Thurman.

DEADxAthens (13.12.2016)

Το DEADx θυμίζει το TEDx καθώς στοχεύει στη διάδοση ιδεών με τη μορφή παρουσιάσεων και καλλιτεχνικών δρώμενων (performances). Υπάρχει όμως ένα βασικό στοιχείο που το διαχωρίζει: στο DEADx κανείς από τους ομιλητές δεν είναι ζωντανός. Διακεκριμένοι συγγραφείς και ηθοποιοί συμπράττουν σε αυτή την ιδιότυπη χιουμοριστική παράσταση, που φέρνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης προσωπικότητες και ιδέες από όλο τον κόσμο και όλες τις εποχές, από την αρχαιότητα μέχρι τον 21ο αιώνα. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Σαρακατσάνη.

Φαίδρα σε σκηνοθεσία Κριστόφ Βαρλικόφσκι (20-22.12.16)

Το νέο εδώ δεν είναι τόσο η σκηνοθεσία του σπουδαίου Πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι αλλά η πρωταγωνίστρια. Η υπέροχη Ιζαμπέλ Ιπέρ θα υποδυθεί τη Φαίδρα. Το έργο που έχει ήδη παιχτεί σε Γαλλία και Βρετανία θέλει την Ιπέρ στη σκηνή για τουλάχιστον 3 ώρες να ενσαρκώνει μια παράσταση βασισμένη στη Φαίδρα του Ευριπίδη, του Σενέκα αλλά και της Σάρα Κέιν.

Ο Μιχαηλ Μαρμαρινός ανεβάζει Δον Ζουαν (25.1 – 12.2.2017)

Ο Δον Ζουάν του Μολιέρου ανεβαίνει σε μια σύγχρονη εκδοχή από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, ενσωματώνοντας γύρω από τον πυρήνα του θραύσματα από άλλους Δον Ζουάν της παγκόσμιας λογοτεχνίας και ακροβατώντας στα σύνορα δύο γλωσσών: του σινεμά και του θεάτρου. Το καστ πάντως είναι εξαιρετικό: «Χάρης Φραγκούλης (Δον Ζουάν) Γιάννος Περλέγκας (Σγαναρέλο) Έλενα Μαυρίδου (Ελβίρα)

Ποιος φοβάται τις Pussy Riot; (23.3.2017)

Oι Πανκ ροκ φεμινίστριες και ακτιβίστριες, Pussy Riot έρχονται στην Αθήνα για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να συνομιλήσουν με το κοινό της Στέγης: Δύο από τα μέλη της ομάδας η δημοσιογράφος Sasha Bogino και η ποιήτρια Masha Alyokhina θα βρεθούν στη σκηνή. Η Alyokhina, έχει ιδρύσει και την οργάνωση Zona Prava, για την υποστήριξη των κρατουμένων στις ρωσικές φυλακές. Το ενδιαφέρον της για την κατάσταση των φυλακισμένων στη Ρωσία πυροδοτήθηκε μετά τη δική της πολύμηνη φυλάκιση, καθώς το 2012 κρίθηκε ένοχη για το αδίκημα του χουλιγκανισμού. Αιτία ήταν η περφόρμανς Punk Prayer των Pussy Riot μέσα στον καθεδρικό ναό της Μόσχας που κατήγγειλε την υποστήριξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προς στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Fast Forward Festival (1-15.5.2017)

Έχει πλέον καθιερωθεί ως το φεστιβάλ στο οποίο βλέπουμε παραστάσεις που δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε οπουδήποτε αλλού-όπως π.χ. το συγκλονιστικό Exhibit B. Του Brett Bailey. Το φετινό Fast Forward Festival εστιάζει στην έννοια της «οικίας», τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής, της πρόσκαιρης και της μόνιμης, της οικείας και της ανοίκειας.

Η επιστροφή του Δημήτρη Παπαϊωάννου (24.5 – 11.6.2017)

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις- αρκεί μόνο να πούμε πως αυτή είναι η δεύτερη παραγωγή που θα παρουσιαστεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (η πρώτη ήταν το Still Life του 2014) και πως ούτε οι ίδιοι οι άνθρωποι της Στέγης δεν γνωρίζουν (ακόμα) τι σχεδιάζει.

Δημοφιλή