ΔΙΕΘΝΕΣ
21/09/2016 15:01 EEST | Updated 21/09/2016 15:01 EEST

Την αναστολή όλων των πτήσεων στη Συρία ζητεί ο Κέρι μετά την επίθεση στο κονβόι

ASSOCIATED PRESS
United States Secretary of State John Kerry speaks during a ceremony to mark more signatories to the Paris climate accords at United Nations headquarters, Wednesday, Sept. 21, 2016. (AP Photo/Seth Wenig)

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, διέταξε να παραμείνουν στο έδαφος όλα τα αεροσκάφη στη Συρία, σε μια προσπάθεια να τηρηθεί η εκεχειρία μετά την επίθεση κατά του κονβόι που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

Μιλώντας στην συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών, ο Κέρι είπε ότι η διαταγή δόθηκε για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στη Συρία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε με την σειρά του να διερευνηθεί το περιστατικό.

Υπενθυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί διαξιφισμός ΗΠΑ-Ρωσίας για την επίθεση στο κονβόι. Ο Λευκός Οίκος επέμεινε ότι εξακολουθεί να θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για την αεροπορική επίθεση εναντίον μιας κονβόι φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στο Χαλέπι στη Συρία χαρακτηρίζοντας το συμβάν μια «τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία», ενώ διπλωμάτες εξακολούθησαν την προσπάθεια παράτασης της εκεχειρίας στη μεσανατολική χώρα.

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι τα αεροπλάνα ήταν ρωσικά ή των συμμάχων της, της κυβέρνησης της Συρίας, λέγοντας ότι η πομπή δεν υπέστη επίθεση από τον αέρα αλλά είχε πάρει φωτιά λόγω κάποιου επεισοδίου στο έδαφος. Η Ερυθρά Ημισέληνος της Συρίας είπε ότι ο επικεφαλής ενός παραρτήματος και «περίπου 20 πολίτες» είχαν σκοτωθεί, παρότι άλλες πηγές έδιναν διαφορετικό αριθμό νεκρών.