«Κελί-σουίτα» στις φυλακές του Αυλώνα για επώνυμο κρατούμενο

«Κελί-σουίτα» στις φυλακές του Αυλώνα για επώνυμο κρατούμενο
Chain link fence with barbed wire and razor wire.
Chain link fence with barbed wire and razor wire.
David Madison via Getty Images

Για «σουίτα πολυτελείας» εντός των φυλακών του Αυλώνα κάνει λόγο η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε πρόσφατη έρευνα στις συγκεκριμένες αποδείχτηκε ότι μια «αποθήκη» ήταν τελικά πολυτελές δωμάτιο κάποιου επώνυμου κρατουμένου και ο εισαγγελέας ζήτησε αμέσως πειθαρχικό έλεγχο για τη διευθύντρια της φυλακής και τον αρχιφύλακα.

«Ακολούθησε η μετάθεση της διευθύντριας στον Ελεώνα Θήβας (στο παράρτημα αποτοξίνωσης), ενώ ο αρχιφύλακας μετατέθηκε στην Κόρινθο. Στις Φυλακές Αυλώνα υπηρετεί σήμερα και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας σωφρονιστικών (ΟΣΥΕ). Οι μεταθέσεις αυτές από το αρμόδιο Συμβούλιο επέφεραν κι άλλες αλλαγές. Συγκεκριμένα, στις Φυλακές Αυλώνα τοποθετήθηκε η μέχρι χθες διευθύντρια του Ψυχιατρείου Κορυδαλλού, ενώ στο Ψυχιατρείο, όπως προαναφέραμε, ανέλαβε καθήκοντα η Χ. Κουτσομιχάλη», αναφέρει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ακόμα ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, όταν ανέλαβε έχοντας στόχο την καλύτερη δυνατή επόπτευση των φυλακών, είχετον αναγνωρισμένου κύρους πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Μαντακιοζίδη, ως επιθεωρητή φυλακών. Επίσης είχε συστήσει μια ομάδα συντονισμού με επικεφαλής τον πρώην διευθυντή Φυλακών του Κορυδαλλού και του Αυλώνα, κ. Δουλάμη, που είχε δύο φορές στο παρελθόν γίνει στόχος εμπρηστικών και όχι μόνο επιθέσεων. Οι υποθέσεις ποτέ δεν διαλευκάνθηκαν. Ο ίδιος είχε τοποθετηθεί από τον Νίκο Δένδια, αναφέρει η εφημερίδα. Ο κ. Δουλάμης ήταν εκείνος που είχε επιμείνει ότι το πολυτελές κελί ήταν «αποθήκη».

«Με τις αλλαγές αυτές αλλά και με την απόφαση του υπουργείου να δοθεί ουσιαστικός ρόλος στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο που αποφασίζει τις μεταθέσεις και τις μετακινήσεις υπαλλήλων ήταν εξ αρχής αντίθετοι οι «παλιοί» συνδικαλιστές. Το 5μελές Συμβούλιο λειτουργεί με δύο εκπροσώπους από την πλευρά των εργαζομένων. Ο ένας εξ αυτών είναι ο Α. Αραβαντινός, ο οποίος είναι ταυτόχρονα εκπρόσωπος και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, εκλεγμένος από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Θυμίζουμε εδώ ότι ο ίδιος είναι και αρχιφύλακας στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού. Είναι φανερό ότι οι αλλαγές σε εύλογα χρονικά διαστήματα επιβάλλονται και στις διευθύνσεις των φυλακών ούτως ώστε να μη δημιουργούνται στεγανά και μάλιστα πολύ επικίνδυνα εφόσον μιλάμε για παρόμοια ιδρύματα», τονίζει το δημοσίευμα.

Παρασκευόπουλος: Διεξάγεται διοικητική έρευνα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια για την ασφάλεια, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, τη διαφάνεια και την ισονομία στις ελληνικές φυλακές. Την προσπάθεια αυτή στηρίζει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, του πολιτικού κόσμου, των εργαζομένων στο σωφρονιστικό σύστημα και των κρατουμένων. Το Υ.Δ.Δ.Α.Δ. με τα θεσμοθετημένα όργανά του ερευνά παράλληλα κάθε ένδειξη δυσλειτουργίας ή παρανομίας, είτε αυτή προκύπτει από κάποια πραγματική κατάσταση, είτε από δημοσιεύματα. Στο πλαίσιο αυτό ήδη διεξάγεται διοικητική έρευνα για συγκεκριμένες συνθήκες στις φυλακές Αυλώνα».

Δημοφιλή