ΔΙΕΘΝΕΣ
21/09/2016 05:48 EEST | Updated 21/09/2016 05:48 EEST

Ένταση στην κορεατική χερσόνησο: Πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών και ανησυχία για νέα βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή

ASSOCIATED PRESS
This July 24, 2012 photo provided by the U.S. Air Force shows a B-1 bomber rumbling down the flightline at Ellsworth Air Force Base, S.D., as part of a training mission. On Tuesday, March 24, 2015, the Federal Aviation Administration gave final approval for a plan to establish an enormous bomber training area over the northern Plains that advocates say will improve military training and save money. The plan would expand the Powder River Training Complex over the Dakotas, Montana and Wyoming. The move quadruples the training airspace, making it the largest over the continental United States. (AP Photo/U.S. Air Force, Airman 1st Class Zachary Hada)

Την ανησυχία της για το ενδεχόμενο νέων εκτοξεύσεων πυραύλων, αλλά και για μια νέα πυρηνική δοκιμή εξέφρασε η Νότια Κορέα.

Ειδικότερα, η Σεούλ εκτιμά ότι γίνονται προετοιμασίες και για νέα πυρηνική δοκιμή, αλλά και για εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην κάλυψη των εισόδων σε δύο τούνελ δοκιμών, στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών που διαθέτει, κινήσεις που σύμφωνα με τη Νότια Κορέα, αποτελούν ενδείξεις προετοιμασίας για νέα πυρηνική δοκιμή, στο άμεσο μέλλον.

Τα ειδικά δίχτυα απόκρυψης τοποθετήθηκαν στην είσοδο του δεύτερου τούνελ, όπου η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την 5η πυρηνική δοκιμή της, στις 9 Σεπτεμβρίου, αλλά και στην είσοδο του τρίτου τούνελ δοκιμών, όπου εκτιμάται ότι η Βόρεια Κορέα θα πραγματοποιήσει την επόμενη πυρηνική δοκιμή της.

Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε απόφαση με την οποία καταδικάζει την τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, ζητώντας από την Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Από τα 300 μέλη του κοινοβουλίου, συμμετείχαν στην ψηφοφορία 203 βουλευτές. Από αυτούς, οι 200 ψήφισαν την απόφαση, ενώ υπήρξαν τρεις αποχές από την ψηφοφορία.

Στο μεταξύ, δύο αμερικανικά υπερηχητικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν σήμερα (Τετάρτη) πτήση πάνω από τη Νότια Κορέα, με το ένα από αυτά, να προσγειώνεται σε αεροπορική βάση που βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ., νοτίως της πρωτεύουσας, Σεούλ.

Πρόκειται για τη δεύτερη πτήση αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών πάνω από τη Νότια Κορέα, από τότε, που η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την 5η πυρηνική δοκιμή της, στις 9 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη Νότια Κορέα, η πτήση του ζεύγους των αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών B-1B Lancer, που έχουν την έδρα τους στο Γκουάμ, είχε ως στόχο να επιδείξει την ενεργή αμυντική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη Νότια Κορέα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Xinhua)