Οι εκτιμήσεις, οι αναλύσεις και τα σενάρια εκλογών

Οι εκτιμήσεις, οι αναλύσεις και τα σενάρια εκλογών
Sooc

Με το Σύνταγμα να δίνει στον πρωθυπουργό από σήμερα κιόλας τη δυνατότητα εκλογικού αιφνιδιασμού, εφόσον προηγουμένως έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, χωρίς μάλιστα να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, φουντώνουν ακόμα περισσότερο τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις.

Είναι ενδεικτικό ότι ήδη στη ΝΔ - που έτσι και αλλιώς ακόμα πιο εμφαντικά ζητάει εδώ και τώρα εκλογές - κινούνται στον αστερισμό πιθανών εξελίξεων με αιχμή το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, την υπόθεση Καλογρίτσα και τις υπόγειες διαδρομές με την Τράπεζα Αττικής.

«Το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς αποδείχθηκε ο φερετζές για να στηθεί η δίκη τους διαπλοκή» ήταν το σχόλιο στενού συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ, με αφορμή όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας με το πόθεν έσχες του εργολάβου-καναλάρχη Καλογρίτσα και τα δάνεια που αυτός είχε πάρει - ακόμα και λίγες ημέρες πριν από τον διαγωνισμό για τις άδειες - για να μπορέσει να λάβει μέρος σε αυτόν.

Η δήλωση - βόμβα του Παναγιώτη Κουρουμπλή για τυχόν «ποινικές και πολιτικές ευθύνες» έρχεται να γίνει το βασικό επιχείρημα των γαλάζιων στελεχών στη σκιά των αντιφατικών δηλώσεων του πρωθυπουργού, του Νίκου Παππά και του γ.γ. Ενημέρωσης Λ.Κρέτσου, για τον έλεγχο των πόθεν έσχες και τον εάν οι υπερθεματιστές είναι οριστικοί ή προσωρινοί...

Το σίγουρο είναι ότι οι επιτελείς της Πειραιώς θεωρούν ότι η εν λόγω υπόθεση αποτελεί καίριο πλήγμα στο προφίλ του ίδιου του πρωθυπουργού, με την πρόσφατη συνέντευξη τυπου στη ΔΕΘ και τις απαντήσεις που έδωσε στους δημοσιογράφους των καναλιών που δεν έλαβαν άδεια, να έχει τραυματίσει την εικόνα του.

Στις κλειστές συσκέψεις του προέδρου της ΝΔ με το επιτελείο του έχει αποφασιστεί με κάθε τρόπο να κρατήσουν «ζωντανό» το θέμα, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, ασκώντας ασφυκτικό πρέσινγκ στους υπουργούς και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή το ...ηθικό τους πλεονέκτημα.

Έτσι και αλλιώς, η βασική εκτίμηση που υπάρχει είναι πως το θέμα αυτό καθεαυτό προκαλεί ήδη ρωγμές και στη συνοχή και τη σταθερότητα του στενού πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου, με τις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Παππά να βρίσκονται - εάν δεν το έχουν περάσει - σε οριακό σημείο και πληθώρα κυβερνητικών και κομματικών στελεχών να θεωρούν ότι η κυβέρνηση έπεσε στον λάκκο που η ίδια έσκαψε για τους αντιπάλους της.

Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί - εντός της ΝΔ - που εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αποδράσει προχωρώντας σε έναν ανασχηματισμό με αλλαγή του άλλοτε στενού του συνεργάτη υπουργού Επικράτειας ή ακόμα κα να αναζητήσει άλλοθι σε μια πιθανή αρνητική απόφαση του Συμβουλίου Επικράτειας για το ζήτημα της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Δημοφιλή