ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/09/2016 13:06 EEST | Updated 21/09/2016 13:06 EEST

Στη Βουλή εντός εβδομάδας το νομοσχέδιο με τα 15 προαπαιτούμενα - Αναλυτικά οι δράσεις για τα 2,8 δισ.

SOOC

Το δρόμο προς τη Βουλή παίρνει το πολυνομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες δράσεις που όρισαν οι δανειστές το περασμένο καλοκαίρι προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιθυμεί να παραβρεθεί στο EuroWorking Group της 29ης Σεπτεμβρίου με ψηφισμένες από τη Βουλή όλες τις παρεμβάσεις προκειμένου οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης να εισηγηθούν θετικά για την εκταμίευση της υποδόσης.

Σε εκκρεμότητες μέχρι τότε θα παραμείνει η στελέχωση των Διοικητικών Συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών κυβέρνηση και δανειστές κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στην Αθήνα συμφώνησαν το θέμα να έχει λήξει ή τουλάχιστον να έχει δρομολογηθεί η οριστική λήξη του θέματος.

Αντίστοιχα, παράταση ορισμένων ημερών έχει πάρει και το θέμα της στελέχωσης του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, με κυβερνητικές πηγές ωστόσο να αναφέρουν ότι και σε αυτό το θέμα έχει βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές.

Η λίστα των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8δισ ευρώ περιλαμβάνει:

1. Να εναρμονιστούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης με την κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, και την αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης στην καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης.

2. Να προχωρήσει η συμφωνία με τους δανειστές για τους υποψηφίους του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίοι στη συνέχεια θα επιλέξουν το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου

3. Να μεταφερθεί στο νέο Ταμείο η δεύτερη ομάδα των ΔΕΚΟ

4. Να ξεκινήσει το ΤΑΙΠΕΔ την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη μακροπρόθεσμη (35 έτη) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και τριών κάθετων αξόνων

5. Οι μετοχές του ΟΤΕ να μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ

6. Να προχωρήσουν οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του ΤΧΣ. (παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου)

7. Να επανεξεταστεί το σχέδιο απελευθέρωσης του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών

8. Να υιοθετηθεί από την εθνική νομοθεσία το Ευρωπαϊκό πλαίσιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

9. Να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τις ΑΠΕ με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

10. Να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων

11. Η Βουλή να επικυρώσει τη συμφωνία για το Ελληνικό

12. Να ληφθούν μέτρα για την παροχή επαρκών πόρων, ώστε η νέα Αρχή Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά

13. Να διοριστεί το συμβούλιο της νέας Αρχής Εσόδων

14. Να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 20% που κατέχει η ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ

15. Να ληφθούν μέτρα και να ψηφιστεί νομοθεσία, εφόσον αυτό απαιτείται, για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σύμφωνα με τις συστάσεις των ενδιαφερόμενων μερών και των εμπειρογνωμόνων.

Πότε αναμένεται να ψηφιστεί - Η διαδικασία

Τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποιλυνομοσχέδιο κατατίθεται αύριο καθώς ολοκληρώνεται η προεργασία του στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Την Παρασκευή θα συζητηθεί στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και την Δευτέρα σε πρωινή και απογευματινή συνεδρίαση αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post