Τώρα μπορείτε να επισκεφθείτε όλες τις ιστορικές εκθέσεις του MoMA από τον καναπέ σας

Τώρα μπορείτε να επισκεφθείτε όλες τις ιστορικές εκθέσεις του MoMA από τον καναπέ σας

Audrey Hepburn και Alfred H. Barr, Jr. στην έκθεση «Picasso: 75th Anniversary»

Ο χρόνος λειτουργεί διαφορετικά μέσα στους τοίχους ενός μουσείου τέχνης. Πίνακες του Picasso που δημιουργήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα κρέμονται δίπλα σε γλυπτά του Alexander Calder που δημιουργήθηκαν 30 χρόνια αργότερα ή σε κολάζ του Robert Rauschenberg που φιλοτεχνήθηκαν άλλα 30 χρόνια αργότερα.

Περνώντας μέσα από τις διάφορες αυτές απεικονίσεις του χρόνου και του χώρου, εύκολα νιώθεις πως, μέσα στο χώρο του μουσείου, ο χρόνος σταματά.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο χρόνος εκτείνεται ακόμα και στα μουσεία. Θέλετε αποδείξεις; Το MoMA (το διάσημο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Αμερικής που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη), το οποίο μετρά 86 χρόνια ζωής, δημοσιοποίησε ένα εκτενές ψηφιακό αρχείο που περιλαμβάνει 33.000 εικόνες από την τεράστια εκθεσιακή ιστορία του μουσείου, από το 1929 μέχρι σήμερα. Φωτογραφίες από εγκαταστάσεις, αρχεία εκθέσεων, δελτία τύπου και εκθεσιακοί κατάλογοι καταγράφουν την ιστορία του θρυλικού μουσείου σύγχρονης τέχνης από την ίδρυσή του.

«Bauhaus: 1919-1928», 1938

Το αρχείο ξεκινά με την πρώτη έκθεση που παρουσιάστηκε ποτέ στο MoMA, τη «Cézanne, Gauguin, Seurat, Van Gogh». Στη συνέχεια εκτείνεται σε 3.500 εκδηλώσεις που ακολούθησαν αυτής της έκθεσης, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων «Modern Architecture» του 1932, «Cubism and Abstract Art» του 1936, «Bauhaus 1919-1928» του 1939 και «Information» του 1970.

Οι φωτογραφίες και το υλικό που σχετίζονται με την εκάστοτε έκθεση είναι διαθέσιμα δωρεάν στο site του μουσείου, όπου και ο επισκέπτης μπορεί να ψάξει για αυτή που τον ενδιαφέρει βάσει ονόματος, είδους και χρονολογίας.

«Machine Art», 1934

Στο αρχείο περιλαμβάνονται επίσης φωτογραφίες από μαγικές στιγμές της ιστορίας του MoMA και κυρίως ενσταντανέ που απεικονίζουν διάσημους ανθρώπους και καλλιτέχνες να στέκονται με δέος μπροστά σε κάποιο έκθεμα του μουσείου.

Σε μια φωτογραφία του 1957, η Audrey Hepburn θαυμάζει το «Garçon à la Pipe» του Picasso, ενώ σε μια άλλη ο Mies van der Rohe μιλά με τον αρχιτέκτονα Philip Johnson στα εγκαίνια της έκθεσής του το 1947. Οι φωτογραφίες, διαθέσιμες τόσο σε ιστορικούς και καλλιτέχνες όσο και σε μαθητές και σε «φυτά» της τέχνης (με την καλύτερη δυνατή έννοια ο εν λόγω χαρακτηρισμός), χαρτογραφούν τη διαρκώς μεταβαλλόμενη εικόνα του μοντερνισμού, όπως αυτός εξελίχθηκε μέσα στον 20ο και τον 21ο αιώνα.

Είστε έτοιμοι για ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα στην ιστορία της μοντέρνας τέχνης; Αν ναι, τότε απλά πηγαίνετε στο site του MoMA, πάρτε βαθιά ανάσα και βουτήξτε.

MomA Online History

Δημοφιλή