Η αστυνομία σε αναδιοργάνωση. Λουκέτο στο 30% των Αστυνομικών Τμημάτων της χώρας. Τι ανακοίνωσε ο Τόσκας

Η αστυνομία σε αναδιοργάνωση. Λουκέτο στο 30% των Αστυνομικών Τμημάτων της χώρας. Τι ανακοίνωσε ο Τόσκας
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Λουκέτο μπαίνει στο 30% των Αστυνομικών Τμημάτων όλης της χώρας, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάστηκε επίσημα σήμερα, Πέμπτη, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα.

Συγκεκριμένα από τα 1.206 Αστυνομικά Τμήματα που υπάρχουν σήμερα ο αριθμός θα μειωθεί στα 948. Η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στοχεύει αφενός να εξοικονομήσει χρήματα και αφετέρου να αποδεσμεύσει προσωπικό που απασχολούνταν σε ήσσονος σημασίας γραφειοκρατικές εργασίες.

Εντυπωσιακό είναι, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ότι παρά την οικονομική κρίση τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρχαν 18 αστυνομικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα που είχαν κλείσει αλλά το κράτος πλήρωνε κανονικά τα ενοίκιά τους που ανέρχονταν στις 350.000 ευρώ ετησίως.

Εκτιμάται συνολικά ότι από την κατάργηση και συγχώνευση των τμημάτων θα υπάρξει εξοικονόμηση 10% και από τα καταβαλλόμενα ενοίκια. Στην Αττική καταργούνται – συγχωνεύονται πολλά αστυνομικά τμήματα. Συγκεκριμένα από τα 240 θα μένουν τα 188. Κάποια από αυτά που συγχωνεύονται είναι τα Α.Τ Ερυθραίας – Κηφισιάς, Παπάγου – Χολαργού, Βούλας – Βουλιαγμένης, Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Φιλαδέλφειας.

«Ο ρόλος, το κέντρο βάρους της αστυνομίας έχει μετατεθεί σε καθήκοντα όχι παραδοσιακά αστυνομικά που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης, αλλά έχει δοθεί βάρος σε ένα βαθμό σε κομματική χρησιμοποίηση ή σε προσωπική χρησιμοποίηση. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό λέγοντας αυτά τα πράγματα.

Θα πρέπει να επανέλθουμε στις βασικές αρχές λειτουργίας μιας σύγχρονης, δημοκρατικής, αποτελεσματικής Αστυνομίας, η οποία θα πρέπει να ρίχνει το κύριο βάρος στην αστυνόμευση, δηλαδή στη διασφάλιση αυτών των δύο ζητημάτων που είπα, του κοινού εγκλήματος και της δημόσιας τάξης.

Επομένως προσπαθούμε να ξαναδώσουμε τον ρόλο αυτόν που πρέπει να έχει μια σύγχρονη Αστυνομία, κάνοντας τις ποσοτικές και ποιοτικές μεταρρυθμίσεις, αλλαγές, εκσυγχρονισμούς, όπως θέλετε πέστε το οι οποίες απαιτούνται, προκειμένου να αποκτήσει η Ελληνική Αστυνομία μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να φύγουμε από την απομόνωση αν θέλετε», δήλωσε ο κ. Τόσκας.

Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης αστυνομικών

Η ηγεσία της Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι δημιουργείται γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης των αστυνομικών γιατί εμφανίζονται πλέον πολλά κρούσματα αυτοχειρίας.

«Το επόμενο διάστημα, όχι πάνω από μήνα, θα λειτουργήσει 24ωρα μία τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής και κοινωνικής συμβουλευτικής, για όλους τους ενστόλους και εν απόστρατεία και εν ενεργεία αλλά και τις οικογένειες τους και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται μια δράση σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας με την χρήση ψυχομετρικών τεστ, επιστημονικά αποδεδειγμένων, έτσι ώστε να βοηθήσουμε επί τοις πράγμασι, επί της ουσίας, όποιους συνεργάτες μας έχουν κάποιο πρόβλημα από το στρεσογόνο έτσι και αλλιώς επάγγελμα που ασκούν», αναφέρει ο κ. Αναγνωστάκης.

Αστυνομία

Δημοφιλή