Θετική εισήγηση στον Άρειο Πάγο για υπαγωγή των «κόκκινων» δάνειων του ΟΕΚ στο «νόμο Κατσέλη»

Θετική εισήγηση στον Άρειο Πάγο για υπαγωγή των «κόκκινων» δάνειων του ΟΕΚ στο «νόμο Κατσέλη»
sooc

Διπλή εισήγηση υπεβλήθη στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για να υπαχθούν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που είχε χορηγήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Η εισήγηση ήρθε από την εισαγγελέα του Α.Π. Ξένη Δημητρίου και τον αεροπαγήτη Γιώργο Αναστασάκο.

Σύμφωνα με το «νόμο Κατσέλη» όσοι έχουν λάβει δάνεια από Τράπεζες και έχουν μόνιμη και πραγματική αδυναμία -λόγω της οικονομικής κρίσης- να αποπληρώσουν το δάνειο τους έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του εν λόγω νόμου μέσω της δικαστικής οδού για να διαγραφεί μέρος του δανείου ή το σύνολο αυτού.

Ο ΟΕΚ όμως έχει καταργηθεί και διάδοχός του είναι πλέον ο ΟΑΕΔ. Και έτσι στα δικαστήρια τέθηκε το ζήτημα εάν οι εργαζόμενοι που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια από τον ΟΕΚ, μπορεί να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» μετά την κατάργηση του εν λόγω Οργανισμού και την υπαγωγή των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τους στον ΟΕΑΔ.

Οι δυο εισηγήσεις ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ήταν ότι «ναι» μπορούν να υπαχθούν αυτά τα στεγαστικά δάνεια του ΕΟΚ στο «νόμο Κατσέλη». Αντιθέτως δεν μπορεί να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου τα «προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών» που χορήγησε ο ΟΕΚ προς εργαζόμενους, συνταξιούχους και υπαλλήλους του Οργανισμού.

Τέλος, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Δημοφιλή