Η θρυλική ΜΙ6 «προσλαμβάνει» 1.000 νέους κατασκόπους ενώ η μάχη κατά της τρομοκρατίας κλιμακώνεται

Η θρυλική ΜΙ6 «προσλαμβάνει» 1.000 νέους κατασκόπους
youtube

Εάν είστε fan του James Bond 007, του θρυλικού ήρωα του Ian Fleming και έχετε αδυναμία στο μυστήριο και στην κατασκοπία τότε μάλλον θα εκτιμήσετε αυτή την είδηση. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα από ό,τι στις ταινίες...

Όπως αναφέρει η βρετανική έκδοσης της Ηuffington Post, η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να ενισχύσει τις τάξεις με περί τα 1.000 άτομα μέχρι το 2020 προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στο αυξημένο επίπεδο απειλών που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο και τη δράση ομάδων ριζοσπαστών που σκορπούν τον τρόμο και απειλούν την ειρήνη.

Συγκεκριμένα, η διάσημη MI6 θα αυξήσει το προσωπικό της στα 3.500 άτομα, μέχρι το 2020, καθώς το προσωπικό που απασχολεί σήμερα δεν επαρκεί για την κάλυψη των επιχειρήσεων που εκπονεί, κυρίως εξαιτίας της πρόσθετης επιβάρυνσης που προκαλεί το διαδίκτυο και οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως μετέδωσε το BBC Νewsnight.

Η είδηση αυτή, έρχεται τη στιγμή που οι υπηρεσίες ασφάλειάς της χώρας τελούν υπό διαρκείς πιέσεις εξαιτίας της δράσης του Ισλαμικού Κράτους. Σημειώνεται πως το 2015 οι αρμόδιες κυβερνητικές επιτροπές υπηρεσίες της Μ.Βρετανίας σχεδίαζαν να προσλάβουν 1.900 άτομα, πρόσθετο προσωπικό για τις υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών της χώρας. Σύμφωνα με το BBC η MI6 θα πάρει τους περισσότερους εκ των προσληφθέντων και οι υπόλοιποι θα τοποθετηθούν στην MI5 και σε άλλες υπηρεσίες ασφαλείας.

Στο μεταξύ σε μια σπάνια δημόσια εμφάνισή του, ο επικεφαλής της MI6, Alex Younger επέμενε πως η Βρετανία είχε εξελίξει θετικά τον τρόπο που αντιμετωπίζει την τρομοκρατία αλλά τόνιζε πως δεν υπάρχον ενδείξεις πως τα πρόσφατα τρομοκρατικά φαινόμενα να εκλείψουν άμεσα. Μιλώντας μαζί με ομολόγους τους από πολλές χώρες κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την ασφάλεια στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τόνιζες πως οι τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής μας αποτελούν ταυτόχρονα μια «υπαρξιακή απειλή» αλλά και «μια χρυσή ευκαιρία».

Ερωτηθείς αν η απειλή της τρομοκρατίας από ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα βρίσκεται το απόγειο της, ο κ. Younger αν και δήλωσε πως θα ήθελε να είναι αισιόδοξος, τόνισε πως πλέον οι Μυστικές Υπηρεσίες έχουν πλέον αρκετή εμπειρία πλέον από τέτοιους είδους φαινόμενα για να γνωρίζουν πως η αντιμετώπισή τους είναι δύσκολη και αντιπροσωπεύει μια παγκόσμια τάση, θέλοντας να επισημάνει πως πλέον οι τρομοκρατικές αυτές οργανώσεις δεν γνωρίζουν από σύνορα. Στο σημείο αυτό μάλιστα έκανε εκτενή αναφορά στο πως στην εποχή της επανάστασης της πληροφορίας, οι ιδέες όπως αυτές που σχετίζονται και με το θρησκευτικό χάσμα στη Μέση Ανατολή μπορούν να «ταξιδέψουν» στη Δύση επισημαίνοντας, ως παράγοντες εμφάνισης των τρομοκρατικών φαινομένων – των δύο οργανώσεων- και μια σειρά από οικονομικούς και δημογραφικούς παράγοντες.

«Όλα αυτά σε συνδυασμό με την κατάρρευση κρατών, μας οδηγούν δυστυχώς στο συμπέρασμα πως αυτό (σ.σ. η τρομοκρατία) είναι επίμονο ζήτημα που σίγουρα θα μας συνοδεύει, πιστεύω, για το υπόλοιπο της επαγγελματικής μας ζωής», ανέφερε απευθυνόμενος στους ομολόγους του.

Δημοφιλή