ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/09/2016 14:13 EEST | Updated 22/09/2016 14:20 EEST

Εντός του υπερταμείου όλες οι ΔΕΚΟ πλην ΑΔΜΗΕ και ΕΑΒ. Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Sooc

Tην Τρίτη θα ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της υποδόσης των 2,8 δισ. Στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου το οποίο κατατέθηκε στην γραμματεία της κυβέρνησης και στο οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μπορεί να υπάρξουν προσθήκες μέχρι την κατάθεση του την Παρασκευή (23/9) στη Βουλή, αποσαφηνίζεται πλήρως ο κατάλογος με τις ΔΕΚΟ που περνούν στο υπερταμείο. Ανάμεσα σε αυτές είναι ΔΕΗ (το 34%), ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και Αττικό Μετρό, η ΕΛΒΟ και οι κτιριακές υποδομές ΑΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ

Εκτός της λίστας, προς το παρόν, μένουν η ΕΑΒ και ο ΑΔΜΗΕ. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται ακόμα, ρύθμιση για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία συνάπτει σύμβαση εκμίσθωσης διάρκειας έως 10 ετών για την εκμίσθωση τροχαίόυ υλικού με τη ΓΑΙΟΣΕ.

Σε ότι αφορά στα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την συμπλήρωση του νέου ασφαλιστικού νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν:

- Την υπαγωγή των τουριστικών επιχειρηματιών (που δεν είναι ταυτόχρονα και αγρότες) που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων στο συντελεστή 20% (δηλαδή την "μεταφορά " τους από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ) όσον αφορά την εισφορά που θα καταβάλλουν για την κύρια ασφάλιση τους επί του δηλωτέου εισοδήματος τους από 1.1.2017 (σ.σ. αντί της καταβολής 20% το 2022 όπως θα ίσχυε εάν η συγκεκριμένη κατηγορία παρέμενε στον ΟΓΑ)

- Την υπαγωγή των αγροτών αλλά και των νέων επιστημόνων (πχ μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων ) με έως 5 χρόνια ασφαλιστικού βίου στο συντελεστή 6,9% ως προς την εισφορά που θα πρέπει να καταβάλλουν επί του εισοδήματός τους από 1.1.2017 για τον ΕΟΠΥΥ (σ.σ. αντί της σταδιακής μετάβασης τους στο 6,9% από 1.1.2019)

-Τον περιορισμό της έκπτωσης κατ' έτος για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων από το 15% που ισχύει σήμερα στο 2% .

Στο θέμα της αγοράς χονδρικής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνονται οι διατάξεις που προβλέπουν τη σύσταση και την λειτουργία της εταιρίας "ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΕ" και με διακριτικό τίτλο "ΛΑΓΗΕ ΑΕ", ως ο Διαχειριστής της Χονδρικής Αγοράς Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας, που ορίζει τις διαδικασίες ελέγχου του από την ΡΑΕ την διαδικασίες λειτουργίας της νέας αγοράς ηλεκτρισμού.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Επίσης το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την ανανέωση για 10 χρόνια της υπεκμίσθωσης του τροχαίο υλικού από την ΓΑΙΑΟΣΕ στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η σύμβαση συνάπτεται με όρους αγοράς και σε αυτήν προβλέπεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αναλάβει την πραγματοποίηση των εργασιών εκτεταμένης συντήρησης του τροχαίου υλικού που μισθώνει κατά την έναρξη ισχύος της, για την επαναφορά του στη δέουσα λειτουργική κατάσταση, σύμφωνα με τα πορίσματα της τεχνικής και οικονομικής αποτίμησης του τροχαίου υλικού που διενεργήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, και οι δαπάνες αυτές συμψηφίζονται με οφειλόμενα μισθώματα.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι αλλαγές στο οργανόγραμμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κάτι που συνιστά προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport.

Sponsored Post