Απάντηση Φίλη στην επιστολή Ιερώνυμου: Αναφερόμουν στον αρνητικό ρόλο κορυφαίων παραγόντων της επίσημης Εκκλησίας

Απάντηση Φίλη στην επιστολή Ιερώνυμου
Nikos Libertas / SOOC

Απάντηση στη δριμεία κριτική του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου έδωσε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

«Αναφέρθηκα σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Φίλης, και συμπληρώνει: «Τα γεγονότα έχουν καταγραφεί, στην ιστορία και τη λαϊκή συνείδηση. Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν. Το ζητούμενο είναι να βρούμε σημεία συνεννόησης για να βγει η χώρα από την κρίση, να βελτιωθεί στο σύνολό της η εκπαίδευση και να αναμορφωθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες κοινωνικές και παιδαγωγικές προκλήσεις. Χωρίς κινήσεις αντιπερισπασμού, που ενισχύουν τον αναχρονισμό».

Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Φίλης τονίζει ότι το υπουργείο Παιδείας κοιτάει μπροστά, «προσηλωμένο στις αξίες της σύγχρονης, ανεξίθρησκης ανοικτής και δημοκρατικής παιδείας».

Νωρίτερα με επιστολή του προς Νίκο Βούτση, ο κ. Ιερώνυμου ζητούσε από τον Πρόεδρο της Βουλής να ενημερώσει το Σώμα για τη δράση της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Η εν λόγω επιστολή συνοδευόταν και από τον τόμο «Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή». Έκανε επίσης λόγο για συμπλεγματικούς και ανιστόρητους, αναφερόμενος σε όσους αμφισβητούν την εθνική δράση της Εκκλησίας.

Δημοφιλή