ΔΙΕΘΝΕΣ
22/09/2016 04:06 EEST | Updated 22/09/2016 04:07 EEST

Τεστ για χρήση χημικών μετά από επίθεση του ISIS με ρουκέτα σε βάση στο Ιράκ

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά σε επίθεση με ρουκέτα από το ISIS στο Ιράκ, που έγινε σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από Αμερικανούς στρατιώτες, χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος την Τετάρτη.

Η ρουκέτα έπεσε την Τρίτη σε ακατοίκητη περιοχή κοντά στη βάση Καγιάρα Γουέστ, όπου εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιωτικοί ετοιμάζουν αεροδρόμιο εν όψει της επίθεσης των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο αξιωματούχος, που μίλησε σε δημοσιογράφους υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Αμερικανική ομάδα εξέτασε τα θραύσματα αργότερα και πήρε ένα μικρό δείγμα μιας «μαύρης, ελαιώδους, σαν πίσσα» ουσίας. Τα αρχικά τεστ έδειξαν ότι επρόκειτο για αέρια μουστάρδας, αλλά στη συνέχεια περαιτέρω δοκιμές έδωσαν αρνητικό αποτέλεσμα. Επιπλέον τεστ πρόκειται να διεξαχθούν. Το περιστατικό ανέφερε πρώτα το CNN.

Για προληπτικούς λόγους, οι στρατιώτες πέρασαν διαδικασίες απολύμανσης, αλλά δεν επέδειξαν συμπτώματα που θα εμφανίζονταν 12 ώρες μετά την έκθεση. «Έχουν περάσει πάνω από 24 ώρες...δεν υπάρχουν τραυματισμοί» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν στοχεύσει επανειλημμένα με αεροπορικά πλήγματα τα αποθέματα χημικών όπλων του Ισλαμικού Κράτους, και ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως η οργάνωση ενδεχομένως τα χρησιμοποιήσει στη Μοσούλη.

Sponsored Post