ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/09/2016 05:35 EEST | Updated 23/09/2016 05:45 EEST

Τραυματίες από πετροπόλεμο και ξύλο με καδρόνια μεταξύ μεταναστών στη Χίο

Επεισόδια προκάλεσε ομάδα Αλγερινών μεταναστών που διαμένουν στον καταυλισμό της Σούδας στο Κάστρο της Χίου.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο politischios, oι Αλγερινοί υπό την επήρεια αλκοόλ ξεκίνησαν να πετάνε πέτρες και να σπάνε με καδρόνια οτιδήποτε έβρισκαν μπροστά τους. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν κι εκτός του καταυλισμού με την ομάδα των μεταναστών να σπάει το αυτοκίνητο ενός υπαλλήλου που εκείνη την ώρα εκτελούσε βραδινή βάρδια.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη ομάδα επιτέθηκε και εναντίον Σύριων προσφύγων.

Υπό τον φόβο γενικευμένων επεισοδίων, οι υπόλοιποι πρόσφυγες και κυρίως οι οικογένειες ζήτησαν να μεταφερθούν εκτός καταυλισμού κι έτσι μετακινήθηκαν είτε στον Δημοτικό Κήπο είτε στο πάρκο βόρεια του καταυλισμού του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. .

Από τον πετροπόλεμο τραυματίστηκαν 4 μετανάστες που μεταφέρθηκαν στο "Σκυλίτσειο" Νοσοκομείο για παροχή πρώτων βοηθειών.

Χάρη στην άμεση επέμβαση των ΜΑΤ, η τάξη αποκαταστάθηκε και όπως έγινε γνωστό η Αστυνομία προχώρησε σε 15 προσαγωγές ατόμων τα οποία θα μεταφερθούν σε προαναχωρησιακά κέντρα με σκοπό να απελαθούν. 

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει η ίδια πηγή, την απόφασή του για οριστική διακοπή λειτουργίας του καταυλισμού του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στην οδό Δημοκρατίας, κάνει πράξη ο Δήμος Χίου, που έπειτα από συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. και την Αστυνομία, ξεκίνησε τη σταδιακή απομάκρυνση των προσφύγων και των μεταναστών ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στον καταυλισμό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. φιλοξενούταν μέχρι και το πρωί της ίδιας ημέρας περί τα 180 άτομα. Η φθινοπωρινή μπόρα λειτούργησε ως καταλύτης για την απομάκρυνση των προσφύγων καθώς επικράτησε το αδιαχώρητο κάτι που επιβεβαίωσε το πασιφανές, ότι δηλαδή το συγκεκριμένο σημείο δεν μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας. Έτσι αποφασίστηκε να μεταφερθούν στην Αθήνα περί τα 100 άτομα από Σούδα και ΒΙ.ΑΛ. τα οποία διαθέτουν προσφυγικό προφίλ με σκοπό τη θέση τους  στις δύο δομές να πάρουν πρόσφυγες από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.. Σε ότι αφορά στους υπόλοιπους η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. ανέλαβε την ευθύνη και το κόστος μεταφοράς και διαμονής τους σε ξενοδοχεία εντός κι εκτός πόλης.