ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/09/2016 08:00 EEST | Updated 23/09/2016 10:41 EEST

Με νέα επιστολή προς τον Νίκο Φίλη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξηγεί «πού ήταν η εκκλησία στη χούντα»

Eurokinissi

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον υπουργό Παιδείας πουξεκίνησε έπειτα από τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, και συνεχίστηκε με τις δηλώσεις του κ. Νίκου Φίλη περί ευθύνης της εκκλησίας για την ηθική έκπτωση των Ελλήνων, αλλά και για το ρόλο της εκκλησίας κατά τη διάρκεια της κατοχής και της χούντας.

Ο κ. Ιερώνυμος σήμερα Παρασκευή απέστειλε νέα επιστολή, αυτή τη φορά προς την Φίλη όπου του εξηγεί για το ρόλο της εκκλησίας κατά την περίοδο της διδακτορίας.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη  o Αρχιεπισκόπος απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση έναν τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος, με τίτλο«Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή», και ζήτησε να ενημερωθούν οι βουλευτές σχετικά με το ρόλο της εκκλησίας εκείνη την εποχή. Επίσης στην επιστολή που συνόδευε το βιβλίο ο κ. Ιερώνυμος χαρακτήρισε συμπλεγματικούς και ανιστόρητους όσους αμφισβητούν την εθνική δράση της Εκκλησίας.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Φίλη ο οποίος αν και χρησιμοποίησε το παρελθόν για την ιδεολογική του αντιπαράθεση με το θεσμό της εκκλησίας σε ανακοίνωσή του τόνισε πως «Δεν χρειάζεται να αναλωθούμε σε μια ιδεολογική αντιπαράθεση για το παρελθόν».

«Αναφέρθηκα σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας» είπε μεταξύ άλλων.

Ιερώνυμος: Η υπόθεση της εκκλησίας είναι υπόθεση ενός λαού και όχι υπόθεση ενός υπουργού

Ωστόσο σήμερα Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος απέστειλε επιστολή προσωπικά στον κ. Φίλη λέγοντας του

Ιδεοληπτικές οι ερμηνείες του υπουργού Παιδείας ότι η Εκκλησία έχει συμβάλλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας, απαντά ο αρχιεπίσκοπος - Αποδομεί σε πέντε σημεία το ερώτημα Φίλη «πού ήταν η Εκκλησία στη χούντα;»

«Η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός Λαού και όχι βεβαίως ενός Υπουργού» επισημαίνει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στην επιστολή του προς τον Νίκο Φίλη, ενώ κάνει λόγο για παραβίαση του Συντάγματος με τις αλλαγές που προωθεί ο Νίκος Φίλης στο μάθημα των θρησκευτικών, ενώ τονίζει ότι είναι αβάσιμες και πλασματικές οι επικρίσεις των οποιονδήποτε πολεμίων της εκκλησίας ότι δήθεν η εκκλησία συνεργάστηκε με την δικτατορία.

Ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δίνει απάντηση στον κ. Φίλη για το ρόλο της εκκλησίας κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και αποδομεί σε πέντε σημεία τα υπονοούμενα του.

«Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της,γι' αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της» υπογραμμίζει ο κ. Ιερώνυμος.

Αναλυτικά η επιστολή του Αρχιεπισκόπου και τα πέντε σημεία ερωτήματα – απαντήσεις στις προσπάθειες απαξίωσης του ρόλου της εκκλησίας για το ρόλο της στη χούντα.

Η απάντηση του Φίλη

Λίγη ώρα αργότερα το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως ο υπουργός κ. Νίκος Φίλης, πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου την επιστολή που του απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Σε αυτή την απάντηση ο κ. Φίλης έχει μια πιο ήπια προσέγγιση και αναφέρει πως «τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Πληροφορήθηκα δια του ηλεκτρονικού τύπου το περιεχόμενο της επιστολής που μού απευθύνετε σχετικά με τις σχέσεις της Διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος με το δικτατορικό καθεστώς της επταετίας.

Τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας.

Ως προς τα θεσμικά ζητήματα όπως με το μάθημα των Θρησκευτικών, είναι ωφέλιμο να συζητούνται όχι με ανταλλαγή επιστολών αλλά στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας, όπως αυτή υλοποιήθηκε και υλοποιείται και με τη σειρά τακτικών συναντήσεων μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων.

Γνωρίζετε ότι είμαι πάντοτε ανοιχτός στο διάλογο και βεβαίως για συνάντηση μαζί σας.