CULTURE
23/09/2016 10:35 EEST

Γιατί το remake της mini σειράς του 1977 «Roots» έχει εξαιρετική σημασία

History Channel

To 1977 συνέβη κάτι που έπιασε την Αμερική απροετοίμαστη. Προβλήθηκε στη τηλεόραση το Roots, μία σειρά που έμελλε να σπάσει όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης, αφού περίπου 140 εκατομμύρια Αμερικάνοι την είδαν, αλλά και να κρατήσει το ρεκόρ υποψηφιοτήτων σε μια χρονιά στα βραβεία Emmy με 37 υποψηφιότητες.

Σήμερα, 39 χρόνια μετά, η σειρά, η οποία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Alex Haley “Roots: The Saga Of An American Family”, παρουσιάζεται ξανά στο τηλεοπτικό κοινό, αποκτώντας ξεχωριστή σημασία μέσα στο νέο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί.

Η ιστορία, η οποία τοποθετείται χρονικά στο 1750, ακολουθεί τον Kunta Kinte, ο οποίος απάγεται από το σπίτι του στην Αφρική και μεταφέρεται στην Αμερική, εκεί όπου αυτός και η οικογένεια του θα παλέψουν για να επιβιώσουν στη φρικιαστική εποχή της δουλείας. Όταν η σειρά προβλήθηκε το 1977, όπως ήταν λογικό, δημιούργησε αίσθηση και προκάλεσε αντιδράσεις, αφού η δουλεία αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα ευαίσθητο ζήτημα στην Αμερική.

Ωστόσο, εν έτει 2016, κάποιοι αναρωτιούνται τι νέο έχει να πει το remake της σειράς σε ένα κοινό που νιώθει ότι το Hollywood ασχολείται πλέον εκτεταμένα με το θέμα. Είναι όμως έτσι;

Σε μια χρονιά που το κίνημα του “Black Lives Matter” έχει συνταράξει τις ΗΠΑ, τα γεγονότα αστυνομικής βίας κατά μαύρων διαδέχονται το ένα το άλλο και οι μαύροι ηθοποιοί του Hollywood μιλούν για έλλειψη ίσων ευκαιριών, αυτή η νέα εκδοχή του Roots είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Η προβολή αυτή της συγκλονιστικής ιστορίας από την οπτική των σκλάβων είναι μία μοναδική ευκαιρία να αρχίσει ξανά η όλη συζήτηση από την αρχή, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και παγκοσμίως. Το remake του Roots έχει τη δυνατότητα να διαλύσει τη λανθασμένη αντίληψη που υπάρχει, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, ότι η ποπ κουλτούρα και το Hollywood έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα της δουλείας κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων που μεσολάβησαν από την προβολή του αρχικού Roots.

Οι ίδιοι οι συντελεστές του remake του Roots κάνουν μία δυνατή δήλωση. Ο ηθοποιός LeVar Burton, ο οποίος υποδύθηκε αρχικά τον Kunta Kinte, βρίσκεται ανάμεσα στους παραγωγούς της σειράς, όπως επίσης και αρκετές γυναίκες. Στη δημιουργία του νέου Roots συνέβαλαν επίσης μαύροι ιστορικοί και ειδικοί, ενώ υπεύθυνη για τα κοστούμια είναι η Ruth Carter, η οποία ήταν υποψήφια για Oscar εξαιτίας της δουλειάς της στην ταινία του Spike Lee “Malcom X. Παράλληλα, η σειρά έχει δύο μαύρους σκηνοθέτες, τους Mario Van Peebles και Thomas Carter, ενώ εντυπωσιακό είναι και το casting της σειράς, αφού πρωταγωνιστούν οι Anna Paquin, Laurence Fishburne, James Purefoy, Tip “T.I.” Harris, Forest Whitaker και Anika Noni Rose.

Γίνετε και εσείς μέρος αυτής της σημαντικής συζήτησης βλέποντας τη συγκλονιστική mini σειρά στο κανάλι OTE CINEMA 4HD από τις 9 Σεπτεμβρίου και κάθε Παρασκευή στις 10μμ.