Πώς αξιολογούν στην κυβέρνηση το ταξίδι Τσίπρα στη Νέα Υόρκη

Πώς αξιολογούν στην κυβέρνηση το ταξίδι Τσίπρα στη Νέα Υόρκη
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras speaks during the 71st session of the United Nations General Assembly, Thursday, Sept. 22, 2016, at U.N. headquarters. (AP Photo/Frank Franklin II)
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras speaks during the 71st session of the United Nations General Assembly, Thursday, Sept. 22, 2016, at U.N. headquarters. (AP Photo/Frank Franklin II)
ASSOCIATED PRESS

Τρεις ήταν οι θεματικές του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αποτιμώντας το :Η πρώτη αφορούσε τον ΟΗΕ, η δεύτερη το Κυπριακό, η τρίτη το χρέος, ενώ υπήρχε και εκείνη των επαφών του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τα funds.

Εκτιμούν ότι στον ΟΗΕ η Ελλάδα μίλησε όσο το δυνατόν πιο καθαρά και ξάστερα, θέτοντας και μια ατζέντα που θα ανοίξει το Σάββατο στη Βιέννη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο λόγος της Ελλάδας εδράζεται στη λογική ότι αν πέρυσι το Προσφυγικό ήταν μια τεράστια απειλή αποσταθεροποίησης και ανθρωπιστικής κρίσης, φέτος, οι βάσεις για τη διαχείριση του Προσφυγικού έχουν τεθεί, το τι πρέπει να κάνουμε το ξέρουμε, αυτό που χρειάζεται είναι να το κάνουμε και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο «τραβάμε μια γραμμή, λέμε ότι εδώ χωράει αυτή η πολιτική, αυτή η πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, αλλιώς μην το κάνετε παγκόσμιο θέμα αν είναι να σηκώνετε φράχτες και να κλείνετε τους πρόσφυγες ο ένας στον άλλον».

Σε ότι αφορά στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η κυβέρνηση εκτιμά ότι όλα τα εμπλεκόμενα σε αυτήν τη συμφωνία μέρη, πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, δεύτερον ότι η εφαρμογή της συμφωνίας εξαρτάται και από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -με την έννοια ότι όσο πιο καλές είναι τόσο περισσότερο υποβοηθούν- και τρίτον, υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το θέμα της βίζας, υπό την προϋπόθεση τήρησης των κριτηρίων.

Γενικά, η κυβέρνηση θεωρεί θετικό τον διάλογο με την Τουρκία ανεξαρτήτως «το ότι υπάρχουν αποστάσεις και σε ποια θέματα».

Το βασικό σε ότι αφορά το Κυπριακό είναι μια λύση που να αντιμετωπίζει το θέμα της ασφάλειας λύνοντας το θέμα της στρατιωτικής παρουσίας στο νησί, ενώ όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, υπήρχε αναφορά στο θέμα των εγγυήσεων στην σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού.

Στο θέμα του χρέους η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία της, ενώ οι πηγές της εκτιμούν ότι το βασικό στην θεματική αυτή ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Εκτιμούν ότι από τη συνάντηση εξάγεται η αίσθηση ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ελληνική πλευρά στο ζήτημα του χρέους, όπως και στο Κυπριακό και στο προσφυγικό, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό από μόνο του δεν λύνει το θέμα, αλλά δημιουργεί ισχυρότερα ερείσματα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να παλέψει για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Αναφορικά με τις επαφές του υπουργού Οικονομικών, η εικόνα, σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, είναι πως οι επενδυτές ακούνε προσεκτικά, η αίσθηση που υπάρχει από κυβερνητικής πλευράς είναι ότι όντως περιμένουν μια οικονομική ανάκαμψη σοβαρή στην Ελλάδα και με δεδομένο «το σημείο από το οποίο ξεκινάμε, αλλά και με δεδομένο ότι σιγά-σιγά, μετά την πρώτη αξιολόγηση, η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται. Βεβαίως συναρτάται το όλο ζήτημα με μια αποφασιστική επίλυση του ζητήματος του χρέους και υπάρχει βέβαια και το ζήτημα των πλεονασμάτων».

Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα είναι ακόμα σε διαπραγμάτευση, όμως φαίνεται ότι οι επενδυτές αντιλαμβάνονται πως υπάρχει υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας -«με την έννοια ότι πάει καλύτερα σε σχέση με τις προβλέψεις»- το τελευταίο διάστημα και ότι τα οικονομικά μεγέθη πάνε καλύτερα και οι προοπτικές για επιστροφή στην ανάκαμψη είναι άμεσες.

Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο των επαφών στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ και στην συνέχεια με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

Πριν την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αντικειμενικά σφιχτό χρονικό πλαίσιο, όπου υπήρξε η δυνατότητα να τεθούν διαγραμματικά τα ζητήματα του Προσφυγικού, του Κυπριακού και εκείνου της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Μπαν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την διαχείριση του προσφυγικού, δήλωσε δε εντυπωσιασμένος από τον εθελοντισμό και τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από τους κατοίκους της Λέσβου, την οποία είχε επισκεφθεί.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, θεωρεί τους κατοίκους της Λέσβου άξιους για το Νόμπελ Ειρήνης λόγω των προσπαθειών τους.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μπαν Κι Μουν για την συνεργασία του ΟΗΕ και τον ίδιο προσωπικά για τον ρόλο του στην ανάδειξη του προσφυγικού ως παγκοσμίου ζητήματος, υπογράμμισε την σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και αναφέρθηκε και στις ειδικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα στην διαχείριση του προσφυγικού από τους φράχτες και τα συρματοπλέγματα που υψώθηκαν σε άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες χωρίς να έχουμε φθάσει ακόμα σε λύση, εξέφρασε την αισιοδοξία του και επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών της Κύπρου, ενώ οι απαντήσεις στο θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να σχετίζονται με παρουσία ξένω στρατευμάτων στο νησί.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής, και ως τέτοιο πρέπει να το προσεγγίσουμε.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΗΕ θα καλέσει στην τριμερή συνάντηση της Κυριακής τις δύο κοινότητες να τηρήσουν την δέσμευσή τους ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ως προς το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, και ενώ στην συνάντηση ήταν παρών και ο Μάθιου Νίμιτς, ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ιδιαίτερα θετικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ ο πρωθυπουργός ανέφερε στον ΓΓ ότι η Ελλάδα έχει σταθερές θέσεις επί του ζητήματος, αλλά παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να βρεθεί λύση η οποία είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται προς αυτήν την κατεύθυνση περιλαμβάνονται και τα ΜΟΕ, και ότι προφανώς όλα αυτά συνδέονται με την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή