ΔΙΕΘΝΕΣ
24/09/2016 15:47 EEST | Updated 24/09/2016 15:47 EEST

Βέτο Ομπάμα στην δυνατότητα να μηνύσουν οι Αμερικανοί την Σαουδική Αραβία για την 11η Σεπτεμβρίου

ZACH GIBSON via Getty Images
US President Barack Obama speaks during the opening ceremony for the Smithsonian National Museum of African American History and Culture on September 24, 2016 in Washington, D.C. / AFP / ZACH GIBSON (Photo credit should read ZACH GIBSON/AFP/Getty Images)

Σε μια κίνηση που τον έφερε σε σύγκρουση με το Κογκρέσο αλλά και με τους υποψήφιους προέδρους, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάρακ Ομπάμα άσκησε βέτο την Παρασκευή σε ένα νομοσχέδιο που θα έδινε την δυνατότητα στις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου να μηνύσουν την Σαουδική Αραβία.

Ο Λευκός Οίκος εξήγησε ότι ο νόμος θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικά προβλήματα στους Αμερικανούς διπλωμάτες που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία και σε άλλες χώρες, με τους Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς ηγέτες να τονίζουν ότι θα παρακάμψουν το βέτο του Ομπάμα την επόμενη εβδομάδα. Ο Ομπάμα έχει μέχρι στιγμής ασκήσει 12 βέτο, όμως κανένα από αυτά δεν έχει παρακαμφθεί από το Κογκρέσο.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο έχει όνομα «Δικαιοσύνη ενάντια στους υποστηριχτές των τρομοκρατικών ενεργειών» και είχε την στήριξη της πλειοψηφίας των μελών του Κογκρέσου που πέρασαν το νομοσχέδιο την προηγούμενη εβδομάδα με πλήρη πλειοψηφία. Με αυτό, οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν να μηνύουν ξένα έθνη, κάτι το οποίο δεν είναι δυνατό ως τώρα.

Ο Ομπάμα τονίζει ότι παρόλο που νιώθει συμπάθεια για τις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα έθετε σε κίνδυνο τα σχέδια εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και ορισμένες συμμαχίες της, ενώ «δεν θα προστάτευε τους Αμερικανούς από τις τρομοκρατικές επιθέσεις».