Μία σέλφι την ημέρα μπορεί να σας φτιάξει αισθητά την διάθεση σύμφωνα με έρευνα

Μία σέλφι την ημέρα μπορεί να σας φτιάξει αισθητά την διάθεση σύμφωνα με έρευνα
Blue Swimsuit self portrait
Jonathan Storey via Getty Images
Blue Swimsuit self portrait

Τα τελευταία χρόνια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Όμως η συχνή χρήση τους -ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν κυρίως στην δημοσίευση φωτογραφιών- έχει συχνά συνδεθεί με αρνητικές καταστάσεις, όπως εμφάνιση κατάθλιψης, έλλειψη αυτοπεποίθησης και αντικοινωνικότητα. Όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα, όλες εκείνες οι φωτογραφίες που βγάζουμε για να ανανεώσουμε τους λογαριασμούς μας ίσως να μην κάνουν τόσο στην υγεία μας.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου UCI που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Psychology of Well-Being», μία σέλφι -ή οποιαδήποτε φωτογραφία- την ημέρα μπορεί να βελτιώσει αισθητά την διάθεσή σας. Το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου χώρισε 41 φοιτητές σε τρεις ομάδες και τους ζήτησε να βγάζουν κάθε μέρα από μία φωτογραφία για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ένα μήνα.

Η πρώτη ομάδα έπρεπε να βγάζει από μία σέλφι, η δεύτερη μια ομαδική φωτογραφία και η τρίτη ένα τοπίο ή κάτι που τους κάνει να αισθάνονται χαρούμενοι. Οι φοιτητές είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο πριν ξεκινήσουν το πείραμα και σημείωναν μέσω μιας εφαρμογής πόσο χαρούμενοι είναι σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Οι επιστήμονες στη συνέχεια τα εξέτασαν προσεχτικά και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινές φωτογραφίες βελτιώνουν αισθητά την διάθεσή μας.

Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα της πρώτης ομάδας διαπιστώθηκε ότι απέκτησαν περισσότερη αυτοπεποίθηση και σταδιακά άρχισαν να χαμογελούν περισσότερο στις φωτογραφίες που έβγαζαν. Εκείνοι της δεύτερης ομάδας άρχισαν να νιώθουν πιο δεμένοι με τους φίλους και συγγενείς τους και όσοι ανήκαν στην τρίτη ομάδα άρχισαν να εκτιμούν περισσότερο και να νιώθουν ευγνωμοσύνη για τα πράγματα που έχουν στην ζωή τους.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η έρευνα φαίνεται να επικεντρώθηκε στην προσωρινή χαρά που νιώθει κανείς και όχι στο κατά πόσο είναι ευτυχισμένος, σε αντίθεση με ό,τι γράφουν συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης. Υπενθυμίζουμε ότι παλαιότερες έρευνες είχαν συνδέσει τις φωτογραφίες των social media με την κατάθλιψη, όμως εκείνες τότε αναφέρονταν στην παθητική «κατανάλωση» εικόνων και όχι στην λήψη τους.