Αγιοποιήθηκε ο πρώην οπαδός του Χίτλερ που αποκαλούσαν "Άγγελο του Νταχάου"

Αγιοποιήθηκε ο πρώην οπαδός του Χίτλερ που αποκαλούσαν "Άγγελο του Νταχάου"
A blacksmith prepares a replica of the Dachau Nazi concentration camp gate, with the writing
A blacksmith prepares a replica of the Dachau Nazi concentration camp gate, with the writing
ASSOCIATED PRESS

Ο φύλακας άγγελος εκατοντάδων κρατουμένων στο Νταχάου, ο ιερέας Ένγκελμαρ Ουντσάιτιχ, αγιοποιήθηκε το Σάββατο στη Γερμανία, σύμφωνα με το Catholic Culture.

Ποιος ήταν ο ιερέας Ένγκελμαρ Ουντσάιτιχ

Γεννήθηκε την 1η Μαρτίου του 1911 σε μια μικρή πόλη κοντά στην σημερινή Τσεχία. Όπως και οι περισσότεροι Σουδήτες ήταν ενθουσιώδης οπαδός του Χίτλερ. Το αρχικό του όνομα ήταν Ούμπερτ.

Το 1934 προσχώρησε σε ένα τάγμα και παίρνει το όνομα Ένγκελμαρ. Σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία στο Βύρτσμπουργκ και το 1939 έγινε ιερέας.

Έξι μήνες αργότερα συνελήφθη από την Γκεστάπο με τη κατηγορία ότι κήρυττε αφοσίωση στο θέλημα του Θεού και όχι των ηγετών και έθετε υπό την προστασία του Εβραίους.

Φυλακίστηκε και κατέληξε στο Νταχάου το 1941 στο στρατόπεδο της Ναζιστικής Γερμανίας που δημιούργησε η Γκεστάπο, μετά την άνοδο στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ, το 1933.

Σε αυτό οι Ναζιστές συγκέντρωναν και βασάνιζαν, αρχικά τους αντιστασιακούς Γερμανούς και αργότερα αιχμαλώτους κάθε ηλικίας, κυρίως Εβραίους και διάφορες άλλες πληθυσμιακές ομάδες ή μειονότητες από τις χώρες που καταλάμβαναν.

Ο Ουντσάιτιχ όσο ήταν έγκλειστος στο Νταχάου περιέθαλψε τους άρρωστους συγκρατούμενούς του, ώσπου πέθανε στις 2 Μαρτίου 1945 από τύφο.

Έσωσε χιλιάδες ανθρώπους από την πείνα

Ο ιερέας Ένγκελμαρ Ουντσάιτιχ το 1944 συνέβαλε εθελοντικά στη φροντίδα όσων υπέφεραν από τύφο. Έσωσε χιλιάδες τρόφιμους του Νταχάου που υπέφεραν από την πείνα, προσφέροντάς τους καθημερινά την δική του μερίδα με φαγητό.

Στις 21 Ιανουαρίου 2016 ο Πάπας Φραγκίσκος τον ανακήρυξε μάρτυρα. Στις 24 Σεπτεμβρίου ο Ένγκελμαρ Ουντσάιτιχ αγιοποιήθηκε.

«Άγγελος του Νταχάου»

«Ο πατέρας Ένγκελμαρ ήταν η προσωποποίηση της ηρεμίας και έδινε κουράγιο σε όλους» θυμάται κάποιος συγκρατούμενός του, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung.

«Δεν χρησιμοποιώ πολύ εύκολα τη λέξη άγιος αλλά ο πατέρας Ένγκελμαρ ανήκει ανάμεσα στους αγίους».

«Ό,τι θέλει ο Θεός»

Όταν διαδόθηκε ότι οι Αμερικανοί προελαύνουν στο Μόναχο, ο πάτερ Ένγκελμαρ επισκέφθηκε μια παράγκα όπου ζούσαν αρκετοί ασθενείς για να τους περιποιηθεί και να τους δώσει την τελευταία θεία κοινωνία.

Λέγεται ότι κάποιος κρατούμενος απόρησε που τον είδε εκεί, σαν να ήθελε να πεθάνει λίγο πριν από την απελευθέρωση του στρατοπέδου, όπως του είπε. Και εκείνος απάντησε: «Ό,τι θέλει ο Θεός».

Δημοφιλή