ΔΙΕΘΝΕΣ
26/09/2016 14:55 EEST | Updated 26/09/2016 14:56 EEST

Τα τρία πράγματα που θα βγάλουν τον νικητή του πρώτου ντιμπέιτ Τραμπ-Κλίντον

Bloomberg via Getty Images
A group of Hofstra University students stand in front of a CNN trailer with images of Hillary Clinton, 2016 Democratic presidential nominee, and Donald Trump, 2016 Republican presidential nominee, ahead of the first U.S. presidential debate at Hofstra University in Hempstead, New York, U.S., on Sunday, Sept. 25, 2016. Clinton and Trump will face each other, and likely a record television audience, in the first general election debate of the 2016 U.S. presidential campaign on Monday. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

Τους τρεις παράγοντες που θα φέρουν τον νικητή του αποψινού νικητή της τηλεμαχίας Τραμπ-Κλίντον -ή οποιασδήποτε τηλεμαχίας- παρουσίασαν στο QUARTZ δύο φοιτητές του Χάρβαρντ που έχουν διακριθεί σε σειρά Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων Ντιμπέιτ.

Ο Bo Seo και ο Fanele Mashwama κατέληξαν στα τρία πράγματα που θα πρέπει να προσέξουν οι Αμερικανοί στην πρώτη αναμέτρηση των δύο υποψήφιων προέδρων, σύμφωνα πάντα με όσα έμαθαν κατά την διάρκεια των... 12ωρων, καθημερινών προπονήσεών τους πριν από κάθε πρωτάθλημα στο οποίο συμμετείχαν.

Ο νικητής του αποψινού ντιμπέιτ θα πρέπει:

Να δίνει απαντήσεις αντί να βγάζει λόγους

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξει το αμερικανικό κοινό είναι φυσικά οι απαντήσεις του κάθε υποψηφίου στις ερωτήσεις του παρουσιαστή, αλλά και του αντιπάλου του. Σε αντίθεση με τους λόγους που βγάζουν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις τους, ο Τραμπ και η Κλίντον δεν θα μπορέσουν να ξεχωρίσουν απλώς λέγοντας όσα έχουν προετοιμάσει μπροστά στον καθρέφτη τους. Ο πραγματικός νικητής ενός ντιμπέιτ είναι αυτός που ακούει προσεχτικά τους συνομιλητές του, δίνει προσοχή σε όσα τον ρωτούν και αποκρίνεται καλύπτοντας όλα όσα έχει ερωτηθεί. Το να αρνείται κανείς να δώσει μια απάντηση και να προσπαθεί να αλλάξει την συζήτηση προς την κατεύθυνση που θέλει, πιθανότατα καλύπτοντας τα αυτιά του, δεν βοηθά. Οι φοιτητές του Χάρβαρντ φέρνουν ως παράδειγμα το ντιμπέιτ μεταξύ του Γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο και της κυβερνήτη Κρις Κρίστι, κατά την διάρκεια του οποίου ο πρώτος απαντούσε μόνο σε αυτά που είχε προετοιμάσει ο ίδιος σπίτι του.

Διαβάστε ακόμα:

Να είναι ξεκάθαρος

Οι Αμερικανοί θα πρέπει ακόμα να κρίνουν πόσο σαφή και συγκεκριμένα είναι τα μηνύματα του κάθε υποψηφίου. Πολλές φορές οι ομιλητές τείνουν να μπερδεύουν τα λεγόμενά τους, είτε επειδή δεν γνωρίζουν το θέμα για το οποίο μιλάνε, είτε επειδή θέλουν να αποφύγουν μια ερώτηση. Συχνά όμως, τα μηνύματά τους είναι μπερδεμένα επειδή προσπαθούν να εξηγήσουν μια πολιτική στρατηγική που θα ακολουθήσουν με όρους που δεν είναι πάντοτε κατανοητοί στο απλό κοινό. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι η πλειοψηφία του κοινού τους δεν είναι πολιτικοί αναλυτές και η γλώσσα τους θα πρέπει να είναι απλή και ξεκάθαρη. Οι φοιτητές φέρνουν την ομιλία του υπουργού Ασφαλείας Ντόναλντ Ράμσφελντ για την σχέση Βαγδάτης-Αλ Κάιντα ως παράδειγμα αποφυγής.

Να είναι αυθεντικός

Ο κάθε υποψήφιος έχει την δική του ταυτότητα και πεποιθήσεις, τις οποίες θα πρέπει να εκπροσωπεί στις απαντήσεις του. Τα λεγόμενα του κάθε ομιλητή θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τα πιστεύω και τις αξίες της εκστρατείας του, ώστε να εξυπηρετούν τα μηνύματα που τόσο καιρό υποστήριζαν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του.