ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/09/2016 04:30 EEST | Updated 27/09/2016 04:31 EEST

Σε λίστα υπόπτων με «ξένους μαχητές» ο 49χρονος που συνελήφθη στην Ασπροβάλτα

ASSOCIATED PRESS
In this Thursday, Jan. 16, 2014 photo, the shadow of an armed man, who belongs to the Self-Defense Council of Michoacan, (CAM), is cast on a wall at a checkpoint set up by the self-defense group at the entrance of Antunez, Mexico. Vigilantes in violent Michoacan state insist they won't lay down their guns until top leaders of a powerful drug cartel are arrested, defying government orders as federal forces try to regain control in a lawless region plagued by armed groups. (AP Photo/Eduardo Verdugo)

Στη λίστα υπόπτων με τους Ξένους Τρομοκράτες Μαχητές (Foreign Terrorist Fighters – F.T.F.) βρίσκεται ο 49χρονος Γάλλος – αραβικής καταγωγής- ο οποίος συνελήφθη στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Βορείου Ελλάδος.

Πρόκειται για μία λίστα στην οποία περιλαμβάνονται τα ονόματα ατόμων που πραγματοποιούν ύποπτα ταξίδια από Συρία και Ιράκ προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο 49χρονος είχε πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα ύποπτα ταξίδια, γεγονός που ήταν σε γνώση των μυστικών υπηρεσιών. Το περασμένο Σάββατο εισήλθε από την Τουρκία στην Ελλάδα από τους Κήπους του Έβρου. Οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν ότι ανήκει στην «κόκκινη» λίστα και τότε σήμανε συναγερμός. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας με Αστυνομίες άλλων χωρών – στη συγκεκριμένη περίπτωση με τις γαλλικές Αρχές- τέθηκε υπό διακριτική παρακολούθηση από την Αντιτρομοκρατική.

Ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες σε θέματα διεθνούς τρομοκρατίας τον παρακολουθούσαν με αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν το βράδυ της Κυριακής ο 49χρονος αντιλήφθηκε ότι τον παρακολουθούν. Τότε ανέπτυξε ταχύτητα και εμβόλισε το όχημα των αστυνομικών, οι οποίοι τον συνέλαβαν στη συνέχεια. Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει ότι οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση και ότι δεν είναι τόσο εύκολο ένας ύποπτος για τζιχάντ να προχωρά σε «αβλαβείς διελεύσεις» χρησιμοποιώντας ως τράνζιτ σταθμό την Ελλάδα.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι ο 49χρονος να είχε φύγει από περιοχές είτε της Συρίας είτε του Ιράκ και να κατευθυνόταν προς την Ευρώπη χρησιμοποιώντας την Ελλάδα ως μεταβατικό σταθμό.

Ο συλληφθείς ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι εμβόλισε το όχημα των αστυνομικών γιατί πίστεψε ότι είναι κλέφτες που θα του έκαναν κακό. Τελικά ο 49χρονος καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση με αναστολή για απείθεια, φθορά και απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης, ενώ διατάχθηκε η απέλασή του.