Ψηφίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τελικά τη μεταβίβαση των έξι επιπλέον ΔΕΚΟ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων

Ψηφίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τελικά τη μεταβίβαση των έξι επιπλέον ΔΕΚΟ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων
SOOC

Λήξη συναγερμού για το θέμα που προέκυψε νώριτερα σήμερα, Τρίτη, όπου και ψηφίζονται τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, με τους βουλευτές των Οικολόγων Πρασίνων. Το πρόβλημα ξεπεράσθηκε με νομοτεχνική βελτίωση η οποία θα αναφέρει πως το νερό δεν πωλείται.

Η αλλαγή θα γίνει και στο νόμο και στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου και θα κάνει αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και στο Σύνταγμα. Στη σύσκεψη στο Μαξίμου συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και επιβεβαιώθηκε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην πουληθεί το νερό. Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει προτείνει να υπάρξει και συνταγματική πρόβλεψη κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος ότι το νερό δεν πωλείται.

Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσίρώνης όσο και ο βουλευτής Γιώργος Δημαράς υπογράμμισαν ότι με το νομοσχέδιο η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ πάνε σε ευνοϊκότερο καθεστώς, καθώς οι δύο εταιρείες φεύγουν από το ΤΑΙΠΕΔ που τις είχε για πώληση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι το πρωί είχαν αναρτήσει σχετική ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι βουλευτές μέλη τους, ψηφίζουν ΟΧΙ στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Νέο Υπερταμείο».

Υπενθυμίζεται ότι η καταψήφιση του άρθρου 2 εκτός από πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση θα είχε και τεχνικές δυσκολίες, καθώς το άρθρο δεν αφορά μόνο το νερό, αλλά και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις. Επομένως οι Οικολόγοι θα έπρεπε να καταψηφίσουν συνολικά την ένταξη ΔΕΚΟ στο υπερταμείο.

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης έχει υπογράψει το νομοσχέδιο!

Τσιρώνης: «Είμαστε πλήρως καλυμμένοι ότι το νερό δεν πωλείται»

Είμαστε πλήρως καλυμμένοι ότι το νερό δεν πωλείται, ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν οι Οικολόγοι Πράσινοι μαζί με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίρωνης μιλώντας στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα υπογράμμισε ότι νερό είναι ένα κοινό αγαθό που η διανομή του δεν μπορεί να γίνει με όρους ελεύθερης αγοράς, κυρίως για λόγους ποιότητας.

«Ο ιδιώτης δεν μπορεί και δεν θέλει να συντηρεί τα συστήματα του νερού και αν δείτε όλες τις συμβάσεις του νερού ιστορικά και αυτές που επιχειρήθηκαν από τους προκατόχους μας, είναι συμβάσεις λεόντειες. Θα πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο τις υποδομές για να κερδίζει ο ιδιώτης», είπε ο Γιάννης Τσιρώνης και προσέθεσε: «Να δηλώσω ξεκάθαρα, λοιπόν, ότι σύσσωμα τα κόμματα που στηρίζουμε τη σημερινή κυβέρνηση, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του νερού και νομίζω είναι θετική και η δήλωση του κ. Τσακαλώτου, χθες, ότι όσο τουλάχιστον είμαστε εμείς κυβέρνηση το νερό δεν θα μείνει στο ΤΑΙΠΕΔ και γι΄αυτό το λόγο φεύγουν οι μετοχές από το ΤΑΙΠΕΔ και πηγαίνουν στο Ταμείο που δεν έχει τον χαρακτήρα της πώλησης».

Προσέθεσε, όμως, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θεωρούσαν αυτή τη δέσμευση αρκετή.

Δημοφιλή