Βουλή: Νερό και «Καλογρίτσας Gate» αυξάνουν την αντιπαράθεση στη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα

Βουλή: Νερό και «Καλογρίτσας Gate» αυξάνουν την αντιπαράθεση στη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα
Alexandros Michailidis / SOOC

Με ένα κυβερνητικό θρίλερ και πολλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ψηφίζεται σήμερα, Τρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Επίσης η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε με ανταλλαγή οξύτατων φραστικών αντιπαραθέσεων για τις σχέσεις με τη διαπλοκή και τη «σκανδαλώδη μεταχείριση μεγαλοεργολάβων».

Η αρχή έγινε με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ριζούλη να κατηγορεί τη ΝΔ πως «όποια πέτρα και αν σηκώσει κανείς σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου, θα βρει και ένα στέλεχός της από κάτω». Με σφοδρότητα απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που είπε ότι το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτονται σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται υπουργοί της κυβέρνησης το ένα πίσω από το άλλο. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές των δύο βουλευτών στην ολομέλεια που συζητείται το νομοσχέδιο:

Ανδρέας Ριζούλης: Πρέπει να πω για τις υβριστικές τοποθετήσεις του κ. Γεωργιάδη, ότι τις ίδιες τις έχει εξαπολύσει ενάντια στη ΝΔ. Τα βιντεάκια στο youtube έχουν ανέβει! Κατηγορήσατε τον ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή όταν σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου στελέχη σας έχουν σχέση με τη διαπλοκή. Όποια πέτρα διαπλοκής σηκώθηκε μέχρι τώρα, είναι από κάτω και ένα στέλεχός σας. Εμείς διαπραγματευόμαστε σε αντίθεση με εσάς που ταυτίζεστε με τις πιο ακραίες φωνές του ΔΝΤ. Δεν πετυχαίνουμε πάντα τους στόχους μας, όμως, είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε αξίες απέναντι σ' ένα σύστημα διαπλοκής, που ταλάνισε τη χώρα για δεκαετίες και προσπαθεί «με νύχια και δόντια» να διατηρήσει το καθεστώς ανομίας, που επέβαλε στη δημόσια ζωή για χρόνια.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Δυστυχώς προκαλείτε. Ξέρετε στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είστε χωρίς σκάνδαλα. Το τελευταίο διάστημα, μέσα σε λίγο διάστημα που είστε στην εξουσία, έχουμε ανακαλύψει υπουργούς ξεχασιάρηδες εκατομμυρίων, που ξεχνούν να τα δηλώσουν στο πόθεν έσχες. Υπουργούς που μεταβιβάζουν εταιρείες εκ των υστέρων ως μη όφειλαν. Είχαμε μέχρι χθες υποψήφιο καναλάρχη ο οποίος είχε αγοράσει την κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα του πρωθυπουργού και κουμπάρο πολλών υπουργών. Είχαμε τις καταγγελίες του κ. Βουδούρη, δικού σας στελέχους, για την αδιαφανή διαχείριση στα κονδύλια στο μεταναστευτικό και βεβαίως υπάρχει υπό εξέταση το στήσιμο του νέου εθνικού εργολάβου του κ. Καλογρίτσα, του νέου εθνικού εργολάβου από την τράπεζα Αττικής.

Κόντρα Σκουρλέτη - Βαρβιτσιώτη για τις ιδιωτικοποιήσεις

Αντιπαράθεση είχαν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον εισηγητή της ΝΔ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Είχατε δύο χρόνια την ίδια διοίκηση στο ΤΑΙΠΕΔ. Το μόνο που κάνατε ήταν η διαπραγμάτευση. Γιατί δεν εξαιρέσατε την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τα ΕΛΠΕ, παρά είναι στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων και τα νερά και το 30% των ΕΛΠΕ;» έθεσε το ερώτημα προς τον κ. Σκουρλέτη ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος υποστήριξε: «Αυτά που συμφωνήσατε για τη ΔΕΗ στο μνημόνιο - να μειωθεί έως το 50% η παραγωγή της και οι πελάτης της, αντιστοίχως, χωρίς να πάρετε ούτε ένα ευρώ - δείχνει πόσο λάθος επιλογή ήταν. Γιατί αν είχατε συνεχίσει την επιλογή της μικρής ΔΕΗ θα είχαν εισρρεύσει κοντά στα 4 εκατ. της μικρής ΔΕΗ, δεν θα ήταν μία εταιρεία με τόσο σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που απέκτησε στη δική σας διοίκηση (2 δισ. ανεξόφλητους λογαριασμούς) και σήμερα η ΔΕΗ να κινδυνεύει». «Εμείς έχουμε σαφή θέση, εσείς προσπαθείτε να διαστρεβλώσετε την πραγματικότητα. Ξέρουμε τα εσωκομματικά σας προβλήματα. Απευθυνθείτε στους συναδέλφους σας υπουργούς να μην υπογράψουν τις αποκρατικοποιήσεις που λέτε. Ξέρουμε τις αντιδράσεις για το Ελληνικό, τώρα να δούμε με ποιο τρόπο θα αντιδράσετε στις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις των νερών», πρόσθεσε ο εισηγητής της ΝΔ.

«Είχατε την ευκαιρία να μας πείτε για την πώληση του 17% της ΔΕΗ αλλά κρυφτήκατε», κατηγόρησε, με τη σειρά του, τον κ. Βαρβιτσιώτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Παρότι παραλάβαμε το αποτύπωμα των πολιτικών λιτότητας που οδήγησαν σε αυτά τα ληξιπρόθεσμα, με τις κινήσεις που κάναμε (36 δόσεις), πάνω από 1 εκατ. πολίτες βρίσκονται σε ρύθμιση και για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια το απόλυτο νούμερο των χρεών προς τη ΔΕΗ μειώνεται. Ταυτόχρονα, πρώτη φορά έχουμε την έκπτωση συνέπειας του 15% και πληρώνουν μικρότερους λογαριασμούς οι μεροκαματιάρηδες και οι επιχειρήσεις», απάντησε ο κ. Σκουρλέτης και κατέληξε με την εκτίμηση: «Τα πράγματα θα πάνε καλά, διότι και στόχευση έχουμε και κυρίως κάνουμε τη δουλειά μας με καθαρούς όρους».

Μανιάτης: «Το Καλογρίτσας Gate, πολιτικό Βατερλώ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο εξαπέλυσε από την πλευρά του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή. «Με το νομοσχέδιο εντάσσετε ακόμη και το νερό, εντάσσετε όλη την περιουσία της Ελλάδας στο ταμείο Σόιμπλε! Χθες ομολογήσατε ότι θα τα ιδιωτικοποιήσετε όλα. Είπε χθες ο κ. Τσακαλώτος, είτε γιατί του ξέφυγε είτε από αλαζονεία, “μην σας νοιάζει το νερό, δεν θα ιδιωτικοποιηθεί όσο είμαι εγώ υπουργός”. Και ποιος σας είπε ότι μας ενδιαφέρει η προσωπική σας πολιτική δέσμευση για το αν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό; Και αν αύριο σας αναδομήσει ο κ. Τσίπρας;», ανέφερε ο Γιάννης Μανιάτης και προσέθεσε πως όσα είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών συνιστούν τουλάχιστον ομολογία ότι όταν ο ίδιος φύγει από την καρέκλα του όλα είναι ανοιχτά να ιδιωτικοποιηθούν.

«Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν το πολιτικό Βατερλώ της κυβέρνησης! Καλογρίτσας gate! Η αριστερή διαπλοκή! Ο εργολάβος της κυβέρνησης, με τους κουμπάρους στην κυβέρνηση, με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που το πιστωτικό του όριο από την τράπεζα Αττικής έγινε από 10 εκατομμύρια, 100 εκατομμύρια!», είπε ο κ. Μανιάτης.

Καραθανασόπουλος: «Η κυβέρνηση ξεθεμελιώνει σήμερα όλα όσα δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις»

Δριμύτατη επίθεση εξαπέλυσε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ο οποίος κατήγγειλε ότι έρχεται στη Βουλή ένα ακόμη νομοσχέδιο με στόχο την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου.

«Η κυβέρνηση, ως καλός συνεχιστής, ξεθεμελιώνει όσα δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και μάλιστα τις αντιγράφει και στην πρακτική με τα επείγοντα και τα κατεπείγοντα», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης και ότι περνάει στην ΕΔΗΣ, το νερό τη ΔΕΗ, τα δημόσια κτήρια στην κατεύθυνση να ιδιωτικοποιηθούν. Κατήγγειλε επίσης ότι επισπεύδεται η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με συρρίκνωση και επιδείνωση της θέσης της ΔΕΗ και αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα επέλθει μέσα από αυτή τη διαδικασία. Επίσης ο κ. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε την κυβέρνηση θεραπαινίδα ενός συστήματος που παράγει φτώχεια, εξαθλίωση και ανεργία.

Μπαργιώτας: «Μιλούσατε για κατοχή και τώρα μεταφέρετε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια»

«Έχουμε μια κυβέρνηση σούπερ μάρκετ που πουλάει σε όλους, ανάλογα με τις ανάγκες τους, ό,τι θέλουν να ακούσουν και τελικά ψηφίζει τα πάντα συντεταγμένα», ανέφερε ο εισηγητής του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα. Σχολίασε επίσης ότι η κυβερνητική πλειοψηφία τελικά, χωρίς ενδοιασμό, θα ψηφίσει την υπαγωγή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην ΕΔΗΣ.

Ο κ. Μπαργιώτας μίλησε για απόλυτο πολιτικό κυνισμό αναφορικά με το σκέλος του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα του υπουργείου Εργασίας, διότι εξαπατήθηκαν αγρότες, νέοι επιστήμονες και νέοι ξενοδόχοι. Μίλησε επίσης για πολιτικό αμοραλισμό στην περίπτωση της μεταφοράς δημόσιας περιουσίας σε μια ανώνυμη εταιρεία, της οποίας επικεφαλής θα είναι τα επόμενα χρόνια 99 ένας Ευρωπαίος. «Πρόκειται περί ενός άθλου αυτής της κυβέρνησης, που μιλούσε για κατοχές και η οποία εκχωρεί την δημόσια περιουσία σε ένα ανεξάρτητο οργανισμό που διοικείται από τρίτους. Αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε ο εισηγητής του Ποταμιού.

Παπαχριστόπουλος: «Μέλη σκληρά των μηχανισμών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι διοικήσεις της Αττικής Τράπεζας»

Μέλη σκληρά των κομματικών μηχανισμών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν στελέχη της Τράπεζας Αττικής μέχρι το 2016, ανέφερε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα. Οι σκευωρίες, η παραποίηση της αλήθειας έχουν κοντά ποδάρια, ανέφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «ο κ. Γαβρίλης, ήταν πρόεδρος της τράπεζας, από το 2010-2016, διευθύνων σύμβουλος ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος που κατέθεσε και στην εξεταστική, όλοι αυτοί ήταν κρατικοί λειτουργοί που δεν τους διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ονόματα όπως η κ. Ζευγώλη, ο κ. Μπακατσέλος, ο κ. Μάναλης, ο άνθρωπος που προσέλαβε μάλιστα και τον Μουσά για δύο χρόνια, ο κ. Σελιανάκης, ο κ. Βογανάτσης ήταν μέλη σκληρά μέλη κομματικών μηχανισμών των δύο μεγάλων κομμάτων και προστάτες τους ήταν ω του θαύματος, υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Γιάννης Τσιρώνης: «Είμαστε πλήρως καλυμμένοι ότι το νερό δεν πωλείται. Ο ιδιώτης δεν μπορεί και δεν θέλει να συντηρεί τα συστήματα του νερού και αν δείτε όλες τις συμβάσεις του νερού ιστορικά και αυτές που επιχειρήθηκαν από τους προκατόχους μας, είναι συμβάσεις λεόντειες. Θα πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο τις υποδομές για να κερδίζει ο ιδιώτης. Να δηλώσω ξεκάθαρα, λοιπόν, ότι σύσσωμα τα κόμματα που στηρίζουμε τη σημερινή κυβέρνηση, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του νερού και νομίζω είναι θετική και η δήλωση του κ. Τσακαλώτου, χθες, ότι όσο τουλάχιστον είμαστε εμείς κυβέρνηση το νερό δεν θα μείνει στο ΤΑΙΠΕΔ και γι΄αυτό το λόγο φεύγουν οι μετοχές από το ΤΑΙΠΕΔ και πηγαίνουν στο Ταμείο που δεν έχει τον χαρακτήρα της πώλησης».

Γιάννης Βρούτσης: «Μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είδαμε για πρώτη φορά, μετά τους ψευτοαγανακτισμένους, το φαινόμενο του ψευτοαντάρτη», ήταν το σχόλιο του βουλευτή της ΝΔ λίγο μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, για το νερό. Ο βουλευτής χαρακτήρισε «αντάρτικο του γλυκού νερού» τη στάση του κ. Τσιρώνη.

«Η ΝΔ δεν θα έφερνε ποτέ έναν τέτοιο νόμο (σσ Υπερταμείο των 99 ετών) γιατί δεν θα υπήρχε πρωθυπουργός, είτε ο Αντώνης Σαμαράς, είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα έφερναν νομοσχέδιο και θα ξεψήφιζαν διατάξεις για τις οποίες, οι ίδιοι είχαν δώσει τον λόγο τους. Και ποτέ η ΝΔ δεν θα παραχωρούσε τον εθνικό πλούτο της χώρας για 99 χρόνια. Αυτό το κάνει μόνο η Αριστερά, μόνο εσείς».

Αναφερόμενος στις διατάξεις για τα ασφαλιστικά, είπε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι διασυρμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο. «Είναι ντροπή για το Κοινοβούλιο, κάτι που ψηφίστηκε πριν από τέσσερις μήνες, να έρχεστε σήμερα να το ξεψηφίζετε. Θα μπορούσε κάποιος να το πει και νόμο-γόμα!».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή