Ακόμη και έξω απο την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει αντίθετο προς «κάθε ιδέα ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης» διότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να παραμείνει «ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας της Ευρώπης», δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Δεν υπάρχει αντίφαση» ανάμεσα στην ευρωπαϊκή άμυνα και το ΝΑΤΟ, εξήγησε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Στην πραγματικόητά η μία ενισχύει την άλλη», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στην Μπρατισλάβα στο πλευρό της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία αντέκρουσε στη συνέχεια ότι στόχος της ΕΕ είναι η δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού», τονίζοντας ότι αυτό άλλωστε δεν προβλέπεται απο τις συνθήκες.
«Πρόκειται για την χρησιμοποίηση εργαλείων που ήδη έχουμε στη διάθεσή μας για να έχουμε μία αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή άμυνα, συμπληρωματική με το ΝΑΤΟ».
«Δεν υπάρχει εκεί τίποτε ιδεολογικό, μιλάμε για πολύ συγκεκριμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Βρισκόμαστε σε διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως παραμένουμε προσηλωμένοι στην ασφάλεια της Ευρώπης και δεσμευμένοι υπέρ της ανάπτυξης περισσοτέρων στρατιωτών στην Εσθονία , στην Πολωνία», δήλωσε ο Φάλον κατά την άφιξή του στην Μπρατισλάβα για τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των 28 που είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της Αμυνας.
«Συμφωνούμε ως προς το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να απαντήσει στις προκλήσεις της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης, αλλά θα συνεχίσουμε να είμαστε αντίθετοι στην ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού ή της δημιουργίας ενός στρατηγείου για έναν ευρωπαϊκό στρατό, το οποίο τελικά θα υπονόμευε τις αρμοδιότητες του ΝΑΤΟ», είπε. «Το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνάς μας και της άμυνας της Ευρώπης», τόνισε.
Οι υπουργοί θα πρέπει να συζητήσουν σήμερα και στη συνέχεια στα μέσα του Νοεμβρίου πιθανά μέτρα ενίσχυσης της άμυνας της Ευρώπης των 28, με στόχο την επικύρωση των συμπερασμάτων τους από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου.
Οταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον βρετανό υπουργό Αμυνας αν το Brexit θα στερήσει από το Λονδίνο το δικαίωμα του βέτο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της Αμυνας, εκείνος απάντησε: «Δεν υπάρχει εδώ πλειοψηφία υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού, υπάρχουν και κάποιες άλλες χώρες που όπως και εμείς θεωρούν ότι αυτό θα είχε επιπτώσεις στην εθνική κυριαρχία των κρατών».
Απέναντι στην τρομοκρατία και στις μεταναστευτικές ροές, «η Ευρώπη οφείλει να κάνει περισσότερα», όμως «το να μιμηθεί ή να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ είναι ο κακός τρόπος για να γίνει», είπε.