Ντοπέ η Δεβετζή. Της αφαιρέθηκαν τα μετάλλια

Ντοπέ η Δεβετζή. Της αφαιρέθηκαν τα μετάλλια
Hrysopiyi Devetzi of Greece reacts whilst competing in the women's triple jump final of the athletics competition in the National Stadium at the Beijing 2008 Olympic Games August 17, 2008. REUTERS/Kai Pfaffenbach (CHINA)
Hrysopiyi Devetzi of Greece reacts whilst competing in the women's triple jump final of the athletics competition in the National Stadium at the Beijing 2008 Olympic Games August 17, 2008. REUTERS/Kai Pfaffenbach (CHINA)
Kai Pfaffenbach / Reuters

H IAAF ανακοίνωσε τη λίστα με τους αθλητές και αθλήτριες που βρέθηκαν θετικοί σε επανέλεγχο δειγμάτων οκτώ χρόνια μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και μεταξύ αυτών βρίσκεται η Πηγή Δεβετζή, η οποία τιμωρήθηκε με τετραετή αποκλεισμό και ακύρωση αποτελεσμάτων, με συνέπεια την αφαίρεση μεταλλίων.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του τριπλούν βρέθηκε θετική στην ουσία στανοζολόλη, με συνέπεια να της επιβληθεί ακύρωση αποτελεσμάτων από τις 31 Αυγούστου 2007 μέχρι τις 30 Αυγούστου 2009 και να τελεί υπό τιμωρία για τέσσερα χρόνια, μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2019.

Η Δεβετζή είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οσάκα και στους Αγώνες του Πεκίνου, διακρίσεις που αφαιρούνται από το παλμαρέ της, μετά από τη συγκεκριμένη ανακοίνωση της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου.

Η ΔΟΕ, σε συνεργασία με τη WADA επανεξετάζουν δείγματα με νέες τεχνικές κι έτσι το τελευταίο διάστημα βλέπουμε πολλά θετικά δείγματα από παλαιότερους αγώνες. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2015, και πάλι με την Δεβετζή, όταν είχε γίνει γνωστό ότι είχε βρεθεί θετικό δείγμα της από το 2007.

Παράλληλα, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό το 2009 επειδή δεν εμφανίστηκε σε έλεγχο. Τότε δεν είχε επηρεαστεί η καριέρα της, αφού ουσιαστικά είχε αποσυρθεί από τους στίβους.

Η τελευταία εξέλιξη προέκυψε πριν από λίγες ημέρες. Η ΕΟΕ είχε ενημερωθεί ανεπίσημα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο για την ύπαρξη του θετικού δείγματος, ωστόσο περίμενε το τυπικό μέρος της διαδικασίας για να προχωρήσει σε κάποια ενέργεια.

Μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος της Κυριακής", η οποία αποκάλυπτε τις εξελίξεις, ο νομικός εκπρόσωπος της 40χρονης σήμερα Δεβετζή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, είχε προχωρήσει σε γραπτή δήλωση, στην οποία τόνιζε μεταξύ άλλων ότι "κατά την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου η Πηγή Δεβετζή υποβλήθηκε σε πάρα πολλά ντόπινγκ κοντρόλ πριν, κατά την διάρκεια, και μετά την διεξαγωγή τους και διαπιστώθηκε απόλυτα καθαρή από διεγερτικές της αγωνιστικής ικανότητας ουσίες (...) Η Πηγή Δεβετζή ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΚΑΝΕ ΧΡΗΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ και αυτό θα αποδειχθεί κατά την συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Δ.Ο.Ε. Όσοι προεξοφλούν ότι θα αφαιρεθούν τα μετάλλια της Πηγής Δεβετζή, ότι θα χάσει η πατρίδα μας τα μετάλλια, γιατί στο ελληνικό έθνος –εν τέλει- πιστώνονται αυτές οι παγκόσμιες διακρίσεις, ΘΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΟΥΝ".

Η απόφαση της IAAF

Οι διοργανώσεις από τις οποίες ακυρώθηκε

Πηγή: Sport24

Δημοφιλή