Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσίασε το νέο της πρόγραμμα σε μία από τις πιο σημαντικές περιόδους της ιστορίας της

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσίασε το νέο της πρόγραμμα σε μία από τις πιο σημαντικές περιόδους της ιστορίας της

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια, η συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος της μεταβατικής καλλιτεχνικής περιόδου 2016-17, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Την συνέντευξη προλόγισε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος εξήρε την σημαντική προσπάθεια της ΕΛΣ, η οποία έχει κατορθώσει να κάνει την όπερα οικεία όχι μόνο στους ειδικούς, αλλά και στους νέους, εντός και εκτός Αθηνών.

Αυτή τη περίοδο η ΕΛΣ περνά μία από τις σημαντικότερες φάσεις στην ιστορία της, καθώς προετοιμάζεται για τη μετάβασή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ένα έργο αρκετά απαιτητικό και με πολλές προκλήσεις.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Μύρων Μιχαηλίδης, έκανε τον απολογισμό της περασμένης σεζόν και την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος της περιόδου 2016-17, τονίζοντας τα εξής:

Σήμερα ανακοινώνουμε το πρόγραμμα της νέας καλλιτεχνικής περιόδου 2016-17. Είμαστε υπερήφανοι που μέσα σε μια τόσο δύσκολη μεταβατική χρονιά με τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες, όχι μόνο δεν θα αναστείλουμε και δεν θα περιορίσουμε τις δραστηριότητες μας, όπως έκαναν πολλά θέατρα στον κόσμο σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αλλά θα προσφέρουμε στο κοινό μας ένα πρόγραμμα με όπερα, οπερέτα, μπαλέτο και ένα πλήθος εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων, που στοχεύουν στη διάδοση και διάχυση της τέχνης στα παιδιά, στους νέους, και το κοινωνικό σύνολο ευρύτερα.

Η μεγάλη προετοιμασία που έχει γίνει στον Οργανισμό μας για την μετάβαση, η οποία έχει ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς από το 2012 σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε το γιγαντιαίο αυτό έργο, με υποδειγματικό τρόπο που δεν θα επηρεάσει την φετινή καλλιτεχνική μας παραγωγή και την προσφορά μας προς το κοινό.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας μετάβασης, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, για τα οποία επισήμως ενημερωθήκαμε στην κυβερνητική επιτροπή που έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον κύριο Πρωθυπουργό, η οριστική παραλαβή του έργου από το Ίδρυμα Νιάρχος αναμένεται έως το τέλος Οκτωβρίου 2016, η παραλαβή από το Ελληνικό Δημόσιο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2016 και η έναρξη της μετακόμισης της ΕΛΣ στον ΚΠΙΣΝ, αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του 2017.

Αν τα δεδομένα αυτά δεν αλλάξουν, τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα σας ανακοινώσουμε την δοκιμαστική λειτουργία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, η οποία αναμένεται από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2017. Επιπλέον τον Δεκέμβριο θα ανακοινώσουμε την πρώτη μας επίσημη σεζόν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που θα είναι το 2017-18, καθώς επίσης και τους βασικούς άξονες της σεζόν 2018-19. Είναι αυτονόητο ότι οι ανακοινώσεις θα αφορούν και την Κεντρική και την Εναλλακτική Σκηνή. Στόχος μας είναι από εδώ και στο εξής, το πρόγραμμα κάθε καλλιτεχνικής περιόδου, να ανακοινώνεται στο μέσο της προηγούμενης, πρακτική που είναι συνηθισμένη στα περισσότερα λυρικά θέατρα του κόσμου".

Τελευταίος έλαβε τον λόγο ο νέος Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, κ. Αντώνης Φωνιαδάκης, ο οποίος μίλησε για το πρόγραμμα του μπαλέτου, αναφέροντας ότι: «οι τρεις βασικοί άξονες του φετινού προγράμματος του Μπαλέτου της ΕΛΣ είναι: σεβασμός στο κλασικό ρεπερτόριο, συμπράξεις & συνεργασίες με χορογράφους που διαμορφώνουν διεθνώς τις εξελίξεις στον χορό».

Mια νέα φιλόδοξη βαγκνερική παραγωγή, δημοφιλείς τίτλοι όπερας και οπερέτας, η πρώτη όπερα που ανέβηκε από τη νεοσύστατη ΕΛΣ στα Ολύμπια, νέος αέρας στο μπαλέτο, η έναρξη του προγράμματος «Η Λυρική στη μεγάλη οθόνη», σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, καθώς και ευρείας κλίμακας εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα, σκιαγραφούν το καλλιτεχνικό στίγμα της μεταβατικής περιόδου 2016-17 για την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της σεζόν με τις βασικές παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στην ΕΛΣ.

Οπερέτα

Ο βαφτιστικός

Θεόφραστος Σακελλαρίδης

els

Θέατρο Ολύμπια

21, 22, 23, 26, 30 Οκτωβρίου 2016

2, 6 Νοεμβρίου 2016

Ώρα έναρξης 20.00

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της περασμένης σεζόν, -Ο βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη- αναβιώνει φέτος στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Την σπαρταριστή σκηνοθεσία υπογράφει ο θεατρικός σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας, ο οποίος έμεινε πιστός στην εποχή του έργου, ακολουθώντας μια κλασική ανάγνωση, μέσα όμως από την προσωπική του σκηνοθετική γραφή.

Ο εντυπωσιακός μελωδικός πλούτος, το χιούμορ του κειμένου και ο τρόπος που το έργο απέδωσε μια ολόκληρη εποχή, είναι τα βασικά στοιχεία που συνετέλεσαν στη διαχρονική δημοφιλία του Βαφτιστικού. Ο Σακελλαρίδης, κατάφερε να συνδυάσει ένα κείμενο με ενδιαφέρουσα πλοκή και συνεχείς ανατροπές κωμικού χαρακτήρα, με μια μουσική κεφάτη και μελωδική. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, το γεγονός ότι πολλά από τα τραγούδια του έργου, όπως τα "Στο στόμα, στο στόμα", "Τον καιρό εκείνο τον παλιό", Ψηλά στο μέτωπο", "Η καρδιά μου πονεί για σας" κ.α. εκδόθηκαν αυτοτελώς και αποτέλεσαν μεγάλες επιτυχίες της εποχής.

Η υπόθεση αφηγείται μια σειρά παρεξηγήσεων που προκύπτουν όταν ο Πέτρος Χαρμίδης, στρατιώτης στο μέτωπο και σύζυγος της Κικής, αποφασίζει να υποδυθεί τον βαφτιστικό της Βιβίκας, -τον οποίο εκείνη έχει να δει χρόνια και δεν θυμάται. Με αυτή την ιδιότητα την επισκέπτεται στο σπίτι της, όπου μένει με τον σύζυγο της Ζαχαρούλη και στο οποίο φιλοξενείται, από σύμπτωση, η Κική.

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, το Μπαλέτο και Μονωδούς της ΕΛΣ

Χοροθέατρο

Γαλαξίας

Αντώνης Φωνιαδάκης

els

Θέατρο Ρέξ, Μαρίκα Κοτοπούλη

Συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο

3, 4, 5, 6, 10, 11, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 24, 25, 26, 27 Νοεμβρίου 2016

Ώρα έναρξης 20.00 (Κυριακές 19.00)

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την πρώτη της συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο, την νέα δημιουργία του Αντώνη Φωνιαδάκη, Γαλαξίας. Πρόκειται για έναν πειραματισμό πάνω στην έννοια της απαρχής, της δημιουργίας «εκ του μηδενός» αλλά και της ώσμωσης που δημιουργείται όταν στοιχεία πρωτόγνωρα μεταξύ τους έρθουν σε επαφή.

Την παράσταση απασχολεί το πέρασμα από την αποδόμηση και την αποκωδικοποίηση στην ανασύνθεση ενός καινούργιου χώρου, που αποτελεί τόσο ένα βασικό ζητούμενο της τέχνης του χορού, όσο και της δουλειάς του ίδιου του Αντώνη Φωνιαδάκη.

Πρόκειται για μια ουσιαστική «πειραματική» διαπραγμάτευση για την οποία ο χορογράφος επιλέγει να μη βασιστεί σε καμία προϋπάρχουσα ιδέα ή θεώρηση, ούτε σε κάποια λογοτεχνική ή άλλη αναφορά, αλλά να αφήσει έκθετους τους καλλιτέχνες και τους συντελεστές του σε ένα παιχνίδι αλληλεπιδράσεων, χτίζοντας ένα πολυμορφικό σύνολο που εμπλέκει όχι μόνο τις δικές τους σκέψεις, ιδέες και καλλιτεχνικές «αναγνώσεις» αλλά και την ίδια τη χορογραφία, τα σκηνικά, τη μουσική.

Όπερα

Τραβιάτα

Τζουζέππε Βέρντι

els

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αίθουσα Τριάντη

19, 20, 23, 25, 26, 27, 30 Νοεμβρίου 2016

Ώρα έναρξης 20.00

Η Τραβιάτα αναγνωρίζεται σήμερα ως ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου της όπερας και την ίδια στιγμή ως ένας από τους δημοφιλέστερους τίτλους. Οι πασίγνωστες άριες και ντουέτα ντύνουν μία από τις πιο τραγικές ιστορίες μεγάλου έρωτα, ματαιωμένου από τις κοινωνικές συμβάσεις. Η όπερα περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν το θάνατο της κοπέλας.

Από την παταγώδη αποτυχία της πρεμιέρας στο Φενίτσε της Βενετίας το 1853 -σύμφωνα με τον ίδιο τον συνθέτη-, έως την απόφαση της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, το 1856, να μην μεταφράσει το έργο από σεβασμό στην ηθική υγεία του κοινού, και έως το γεγονός ότι ενάμιση αιώνα μετά, ακόμα και σήμερα στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου ο τίτλος του έργου παραμένει αμετάφραστος, η Τραβιάτα -δηλαδή "Η παραστρατημένη"- επιβεβαιώνει διαχρονικά την έννοια του έργου υψηλής τέχνης, ως μια δημιουργία που προκαλεί έντονες συζητήσεις, αφήνει ισχυρό στίγμα, θέτει ερωτήματα και ασκεί κριτική στις κοινωνίες και τον άνθρωπο.

Η υψηλής αισθητικής παραγωγή του Νίκου Σ. Πετρόπουλου αναβιώνει από την Εθνική Λυρική Σκηνή, για πρώτη φορά στην Αίθουσα Α. Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, για επτά παραστάσεις τον Νοέμβριο του 2016.

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, Μέλη του Μπαλέτου και Μονωδούς της ΕΛΣ

Ζιζέλ

Ιρέκ Μουχαμέντοφ-Μαριύς Πετιπά / Αντόλφ Αντάμ

els

Θέατρο Ολύμπια

16, 17, 18, 21, 23, 24, 28, 29, 30, 31 Δεκεμβρίου 2016

Ώρα έναρξης 20.00 (στις 31/12 ώρα έναρξης 19.00)

Η Ζιζέλ, ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του ρομαντισμού σε γοητευτική μουσική του Αντόλφ Αντάμ επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε χορογραφία του Ιρέκ Μουχαμέντοφ, βασισμένη στην κλασική εκδοχή του Μαριύς Πετιπά.

Η Ζιζέλ αποτελεί φαινόμενο στην ιστορία του μπαλέτου. Αν και είχε ξεχαστεί στην Ευρώπη για πολλά χρόνια, στις αρχές του 20ου αιώνα άρχισε να συμπεριλαμβάνεται ξανά στο ρεπερτόριο μεγάλων σχημάτων. Ο ομώνυμος ρόλος, που έχει χαρακτηριστεί ως "ο Άμλετ του μπαλέτου" αποτελεί έως σήμερα την ύψιστη πρόκληση για την καθιέρωση μιας χορεύτριας κλασικού μπαλέτου. Για το πολυπληθές κοινό του χορού, η Ζιζέλ δεν γερνάει ποτέ, γιατί είναι ένα έργο που φωτίζει πολύ βαθιά συναισθήματα, όπως ο έρωτας, η ζήλεια, η προδοσία, η τρέλα και που πάνω από όλα περιγράφει την τεράστια αγάπη που καταφέρνει να ξεπεράσει τον θάνατο για να προστατεύσει την ίδια τη ζωή.

Φεγγαρόφωτο στο δάσος. Οι ψυχές των κοριτσιών που προδόθηκαν από τους εραστές τους την παραμονή του γάμου τους, έρχονται να πάρουν εκδίκηση μεταμορφωμένες σε ξωτικά. Παρασύρουν κάθε περαστικό άντρα, υποχρεώνοντάς τον να χορέψει μαζί τους ασταμάτητα ώσπου να πέσει νεκρός. Παρασύρουν και τον μετανοημένο Άλμπρεχτ, όμως παρεμβαίνει η Ζιζέλ στηρίζοντάς τον έως την αυγή, οπότε παύει η εξουσία των ξωτικών. Τότε, αφού τον συγχωρήσει, επιστρέφει στον τάφο της, αφήνοντάς τον απαρηγόρητο.

Με την Ορχήστρα, τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ

Λόενγκριν

Ρίχαρντ Βάγκνερ

els

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

27, 29 Ιανουαρίου & 1, 3, 5 Φεβρουαρίου 2017

Ώρα έναρξης 18.30

Από τον Ιανουάριο του 1965, δηλαδή περισσότερο από μισόν αιώνα, έχει να παρουσιαστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή ο Λόενγκριν του Βάγκνερ. Η εμβληματική αυτή γερμανική ρομαντική όπερα επιστρέφει στην ΕΛΣ για πρώτη φορά με όλες τις προβλεπόμενες μουσικές δυνάμεις, που εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατο να χωρέσουν στο θέατρο Ολύμπια κατά το πρώτο ανέβασμα.

Μετά το κερδισμένο στοίχημα της παρουσίασης της όπερας Τριστάνος και Ιζόλδη, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει ένα ακόμα αριστούργημα του Βάγκνερ, τον Λόενγκριν, λίγο πριν αναμετρηθεί με την Βαγκνερική "Τετραλογία", στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Λόενγκριν θα παρουσιαστεί στην επιτυχημένη σκηνοθεσία του, πολυβραβευμένου Βρετανού σκηνοθέτη των κορυφαίων λυρικών θεάτρων, Άντονυ Μακ Ντόναλντ. Η παραγωγή, προερχόμενη από την Εθνική Όπερα της Ουαλίας, έλαβε θετικότατες κριτικές από το σύνολο του βρετανικού Τύπου, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, το 2013, στο Κάρντιφ και στο Μπέρμινχαμ της Μεγάλης Βρετανίας.

Την Έλζα της Βραβάντης έρχεται να σώσει ένας θεόσταλτος, άγνωστος ιππότης. Μοναδικός όρος για τη σωτηρία είναι εκείνη να μη ρωτήσει ποτέ σχετικά με την καταγωγή και το όνομά του. Ενώ η Έλζα φαίνεται να έχει βρει την ευτυχία, οι σκοτεινές δυνάμεις συνωμοτούν εναντίον της. Η υπόθεση ενέπνευσε στον Βάγκνερ ορισμένες από τις ωραιότερες μουσικές σελίδες, αλλά και κάποιες από τις πιο γνωστές, όπως το περίφημο «γαμήλιο εμβατήριο» στην αρχή της Γ’ Πράξης.

Με την Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΛΣ

Ο κουρέας της Σεβίλλης

Τζοακίνο Ροσσίνι

els

Θέατρο Ολύμπια

Συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Μπολόνιας

18, 19, 22, 24, 25, 26 Φεβρουαρίου & 3, 5 Μαρτίου 2017

Ώρα έναρξης 20.00

Η διασημότερη ιταλική κωμική όπερα, ο Κουρέας της Σεβίλλης του Ροσσίνι, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή στην ανατρεπτική παραγωγή του Φραντσέσκο Μικέλι που πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο. Η παραγωγή της ΕΛΣ, η οποία ανέβηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και στο Τεάτρο Κομουνάλε της Μπολόνιας, τον περασμένο χειμώνα, φέρνει την ιστορία του Φίγκαρο στην ψηφιακή εποχή, φωτίζοντας τον -μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας- κόσμο της Ροζίνας.

Το έργο δεν χρειάζεται συστάσεις. Η πνευματώδης, σβέλτη και ιδιαίτερα μελωδική μουσική ντύνει μια σειρά από κωμικές καταστάσεις, καθώς ο κουρέας Φίγκαρο βοηθά τον κόμη Αλμαβίβα να παντρευτεί την όμορφη Ροζίνα, η οποία κατοικεί με τον ηλικιωμένο προστάτη της Δόκτορα Μπάρτολο, που την προορίζει για τον εαυτό του.

Μια παραγωγή, με εξ ολοκλήρου ελληνική διανομή, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και η οποία ενδείκνυται για την γνωριμία ενός νέου θεατή με την τέχνη της όπερας.

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ

Τοπία

Αντώνης Φωνιαδάκης / Μπενζαμέν Μιλπιέ / Ντάγκλας Λη

els

Θέατρο Ολύμπια

31 Μαρτίου & 1, 2, 4, 5, 6, 7, 9, 11, 12 Απριλίου 2017

Ώρα έναρξης 20.00

Ο νέος διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Αντώνης Φωνιαδάκης προσκαλεί τους διακεκριμένους χορογράφους Μπενζαμέν Μιλπιέ και Ντάγκλας Λη στο πλαίσιο ενός σπονδυλωτού τρίπτυχου με τίτλο Τοπία, το οποίο επιχειρεί να ανοίξει ένα νέο δρόμο στην καλλιτεχνική ταυτότητα του Μπαλέτου της ΕΛΣ και να φέρει σε δημιουργικό διάλογο διαφορετικά στυλ του νεοκλασικού μπαλέτου.

Ο έως πρότινος διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας των Παρισίων, διεθνώς αναγνωρισμένος Α' χορευτής και χορογράφος Μπενζαμέν Μιλπιέ παρουσιάζει για πρώτη φορά χορογραφία του με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τίτλο Sarabande. Ο Βρετανός διακεκριμένος χορογράφος Ντάγκλας Λη παρουσιάζει μια νέα δημιουργία, ενώ ο Αντώνης Φωνιαδάκης θα παρουσιάσει τη χορογραφία The Shaker Loops.

Για περισσότερες πληροφορίες:nationalopera.gr

Δημοφιλή