ΔΙΕΘΝΕΣ
28/09/2016 07:31 EEST | Updated 28/09/2016 17:34 EEST

Ρεκόρ AfD σε νέα δημοσκόπηση. Εάν γίνονταν σήμερα εκλογές θα ήταν τρίτο κόμμα με 14% σε εθνικό επίπεδο

Thomas Peter / Reuters
A supporter of the far-right nationalist National Democratic Party of Germany (NPD) attends a rally in Berlin April 13, 2012. Some 50 extreme-right supporters of the NPD marched on Friday through a Berlin suburb, demanding Germany dropped the Euro currency and calling for delinquent foreigners to be expelled. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: CIVIL UNREST POLITICS BUSINESS)

Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) καθίσταται πλέον τρίτο κόμμα σε εθνικό επίπεδο, αφού αν γίνονταν εκλογές τώρα θα ελάμβανε 14%, το υψηλότερο δηλαδή ποσοστό που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση, την οποία διεξήγαγε το ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του ιδιωτικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTL. "Παρατηρείται ότι το AfD προσελκύει ψηφοφόρους του νεοναζιστικού κόμματος NPD ή άλλων ακροδεξιών ομάδων όχι μόνο σε τοπικές εκλογές, αλλά και σε εθνικό επίπεδο", όπως εξήγησε μάλιστα ο Μάνφρεντ Μίλερ, διευθυντή του Forsa.

Τα δύο πρώτα κόμματα, δηλαδή το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) παραμένουν στάσιμα και θα ελάμβαναν 33 και 23% αντίστοιχα. Οι Πράσινοι (Gruene) χάνουν 1% και βρίσκονται στο 10%, η Αριστερά (Die Linke) παραμένει στο 9%, ενώ το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) διατηρεί τις ελπίδες του να ξαναμπεί στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, αφού το όριο είναι 5%.

Στο ερώτημα εάν υποστηρίζουν το αίτημα του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) να τεθεί το ανώτατο όριο των 200.000 προσφύγων για τη Γερμανία, το 47% απάντησε θετικά , (ειδικότερα, θετικά απάντησε το 69 % των ψηφοφόρων του CSU και το 80% του AfD). Κατά το ορίου δήλωσε επίσης το 47% ( ειδικότερα, τάσσεται κατά το 78% των ψηφοφόρων των Πρασίνων, το 65% της Αριστεράς, το 61% του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και το 51% των Χριστιανοδημοκρατών).

Την παραδοχή εκ μέρους της καγκελαρίου Μέρκελ ότι διέπραξε σφάλματα στο προσφυγικό επικροτεί το 58%. Το 27% θεωρεί ότι η αυτοκριτική της δεν ήταν αναγκαία, ενώ το 7% πιστεύει ότι δεν αρκεί. Το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί δε ότι η καγκελάριος έχει αλλάξει πολιτική στο προσφυγικό εδώ και καιρό, ενώ το αντίθετο πιστεύει το 47%, ιδίως οι ψηφοφόροι του CSU (64%) και του AfD (56%).

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post