Οι ηγέτες του κόσμου αποχαιρετούν τον Σιμόν Πέρες

Οι ηγέτες του κόσμου αποχαιρετούν τον Σιμόν Πέρες
U.S. President Barack Obama (R) walks off stage together with Israel's President Shimon Peres after signing a guest book in Jerusalem, March 20, 2013. Making his first official visit to Israel, Obama pledged on Wednesday unwavering commitment to the security of the Jewish State where concern over a nuclear-armed Iran has clouded bilateral relations. REUTERS/Larry Downing (JERUSALEM - Tags: POLITICS)
U.S. President Barack Obama (R) walks off stage together with Israel's President Shimon Peres after signing a guest book in Jerusalem, March 20, 2013. Making his first official visit to Israel, Obama pledged on Wednesday unwavering commitment to the security of the Jewish State where concern over a nuclear-armed Iran has clouded bilateral relations. REUTERS/Larry Downing (JERUSALEM - Tags: POLITICS)
Larry Downing / Reuters

Λίγη μόλις ώρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του ισραηλινού πολιτικού Σιμόν Πέρες, ηγέτες από όλο τον κόσμο προέβησαν σε δηλώσεις για την απώλεια του πολιτικού που ήταν και ο τελευταίος της γενιάς των Πατέρων του Κράτους του Ισραήλ ενώ αρκετοί, με πρώτους τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Γιοακίμ Γκάουκ, τον πρίγκιπα Κάρολο και άλλους αναμένεται να παραστούν στην κηδεία που θα τελεστεί την Παρασκευή, στην Ιερουσαλήμ.

  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε πως εκλιπών ήταν ένας "οραματιστής" και "πρωτεργάτης" της ασφάλειας της χώρας του. "Ο Σιμόν αφιέρωσε τη ζωή του στην αναγέννηση του λαού μας, ήταν ένας οραματιστής με το βλέμμα στραμένο στο μέλλον, ένας πρωτεργάτης της άμυνας του Ισραήλ του οποίου ενίσχυσε τις ικανότητες πολλαπλώς", αναφέρει ο ισραηλινός πρωθυπουργός στην ανακοίνωσή του υποδηλώνοντας την εμπλοκή του Πέρες στην ανάπτυξη του ισραηλινού πυρηνικού προγράμματος και στις εθνικές στρατιωτικές δυνατότητες.
  • Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε στο πρόσωπο τουΠέρες, «έναν θαρραλέο εταίρο για την ειρήνη», ο οποίος υπέγραψε τις συμφωνίες του Όσλο με τον προκάτοχό του, τον Γιάσερ Αραφάτ, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Ο Αμπάς έστειλε επιστολή συλλυπητηρίων στην οικογένεια του αποβιώσαντος νομπελίστα της Ειρήνης, μετέδωσε το πρακτορείο. Στην επιστολή του ο παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρει πως ο Σιμόν Πέρες "διεξήγαγε ισχυρές και αδιάκοπες προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης από το Όσλο και μέχρι την τελευταία του πνοή».
  • Ο ΓΓ ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την προώθηση μιας λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση με τη συνύπαρξη δύο κρατών, αποτίοντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα Σιμόν Πέρες, τον πρώην πρόεδρο του Ισραήλ. "Εργάστηκε ακατάπαυστα για μια λύση δύο κρατών η οποία θα επέτρεπε στο Ισραήλ να ζει με ασφάλεια και ειρηνικά με τους Παλαιστίνιους και ολόκληρη την περιοχή", δήλωσε χαρακτηριστικά.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τίμησε τη μνήμη του πρώην προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δηλώνοντας ότι δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει στην δυνατότητα της ειρήνης. «Απόψε, η Μισέλ και εγώ ενωνόμαστε μαζί με όλους εκείνους που, στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτίουν φόρο τιμής στην ξεχωριστή ζωή του αγαπημένου μας φίλου Σιμόν Πέρες, πατέρα του έθνους του Ισραήλ και πολιτικό ηγέτη, η προσήλωση του οποίου στην ασφάλεια και την αναζήτηση της ειρήνης ήταν εδραιωμένη στην ακλόνητη ηθική του δύναμη και στην αιώνια αισιοδοξία του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. «Υπάρχουν λίγοι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε τον κόσμο αυτόν και οι οποίοι αλλάζουν τον ρου της ιστορίας...Ο φίλος μου Σιμόν ήταν ένα από αυτά τα πρόσωπα...Ισως διότι είδε το Ισραήλ να ξεπερνά τεράστιους κινδύνους, ο Σιμόν ποτέ δεν εγκατέλειψε την δυνατότητα της ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και τους γείτονες του Ισραήλ, ούτε μετά την τραγική νύκτα που έφυγε ο Γιτζάκ Ραμπίν στο Τελ Αβίβ», γράφει ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στην δολοφονία του ισραηλινού πρωθυπουργού τον Νοέμβριο 1995.

  • Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τιμά στο πρόσωπο του Σιμόν Πέρες «έναν από τους θερμότερους υπερασπιστές της ειρήνης» και ένα «πιστό φίλο της Γαλλίας». «Ο Σιμόν Πέρες ανήκει πλέον στην Ιστορία, που τον συνόδευσε σε όλη τη μακρά ζωή του», γράφει ο πρόεδρος της Γαλλίας στην ανακοίνωσή του. «Με τον θάνατο του Σιμόν Πέρες, το Ισραήλ χάνει ένας από τους πιο εμβληματικούς πολιτικούς του ηγέτες, η ειρήνη έναν από τους θερμότερους υπερασπιστές της και η Γαλλία έναν πιστό φίλο», γράφει ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε μία τελευταία συνομιλία μαζί του στις 25 Μαρτίου. «Ημουν σε θέση να διαπιστώσω ότι η δύναμη τη πίστης του ήταν ανέπαφη». «Μέλος σειράς κυβερνήσεων, κατ΄επανάληψιν πρωθυπουργός, εν τέλει, πρόεδρος από το 2007 μέχρι το 2014, ο Σιμόν Πέρες ήταν το Ισραήλ στα μάτια του κόσμου».
  • Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ τίμησε τη μνήμη του πρώην προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες υπενθυμίζοντας την «ισχυρή του θέληση» για την «πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους» σε επιστολή που απηύθυνε προς τον ισραηλινό ομόλογό του Ρούβεν Ρίβλιν. «Ο Σιμόν Πέρες σφράγισε το Ισραήλ όπως κανείς άλλος πολιτικός. Υπηρέτησε τη χώρα του σε διάφορα αξιώματα- με ισχυρές αρχές όταν επρόκειτο για την ασφάλεια του Ισραήλ και μία ισχυρή θέληση όταν επρόκειτο για την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους», αναφέρει ο Γιόακιμ Γκάουκ στην επιστολή του. «Παρά τις φρικαλεότητες (των ναζί) κατά της οικογενείας του κατά το Ολοκαύτωμα, ο Σιμόν Πέρες έτεινε το χέρι» στους Γερμανούς. «Γι΄αυτή του τη στάση του είμαστε ευγνώμονες», συνεχίζει ο γερμανός πρόεδρος. «Η ζωή του στην υπηρεσία της ειρήνης και της συμφιλίωσης μπορεί να είναι παράδειγμα για τους νέους», καταλήγει.
  • Δημοφιλή