Καταβάλλονται τα δεδουλευμένα του Ιουλίου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ

Καταβάλλονται τα δεδουλευμένα του Ιουλίου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ
Sooc

Καταβάλλονται προκαταβολικά σήμερα, Τετάρτη, τρία εκατομμύρια ευρώ για τα δεδουλευμένα του Ιουλίου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 93,4 Θεσσαλονίκης». Την ίδια στιγμή ο κ. Τζιτζικώστας και 14 δήμαρχοι κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ οι εργαζόμενοι απαντούν: «αν δούμε τα λεφτά στους λογαριασμούς, ίσως και να λήξει η επίσχεση εργασίας».

«Μένει να δούμε πως θα ανταποκριθεί η διοίκηση του ΟΑΣΘ, αν όλα τα χρήματα πάνε για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων», ανέφερε o υπουργός, προσθέτοντας ότι «μένει να αποκαλυφθεί αν οι εργαζόμενοι είναι εργαζόμενοι ή είναι επί της ουσίας η δεύτερη διοίκηση του ΟΑΣΘ με το κάλυμμα του συνδικάτου των εργαζομένων».

Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ συνεχίζουν για 12η μέρα την επίσχεση εργασίας, με την πόλη της Θεσσαλονίκης να παραμένει χωρίς αστικά λεωφορεία. Ο ΟΑΣΘ χρωστά δύο μήνες δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που ανέρχονται στα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ακόμα πως οι τρεις προτάσεις που κατέθεσε το Υπουργείο προς τον ΟΑΣΘ και τους εργαζομένους απορρίφθηκαν. Οι προτάσεις αυτές περιελάμβαναν την απευθείας πληρωμή των δεδουλευμένων στους λογαριασμούς των εργαζομένων και την καταβολή 2.000.000 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας και 1.000.000 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εξόφληση του μήνα Ιουλίου, με την προϋπόθεση να κατά πόσο τα χρήματα πήγαν στους εργαζομένους και όχι σε άλλες υποχρεώσεις του. Επίσης, ζητήθηκε να δοθεί από τον ΟΑΣΘ ισόποση εγγυητική επιστολή για να δοθεί προκαταβολή των αντισταθμιστικών καταβολών των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου για το 2016, που επίσης απορρίφθηκε.

Ο υπουργός τόνισε πως, παρά την απόρριψη των προτάσεων, το Υπουργείο προχωρά στην καταβολή του ένα μήνα δεδουλευμένων των εργαζομένων «και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του». Πρόσθεσε ακόμα ότι θα γίνει έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι τα χρήματα πήγαν στους λογαριασμούς των εργαζομένων και θα υπάρξει πλήρης εικόνα της μισθοδοσίας των εργαζομένων και στη συνέχεια θα καταβληθεί και το ποσό για την καταβολή του μισθού του Αυγούστου, σημειώνοντας παράλληλα πως ο ΟΑΣΘ και όχι το ελληνικό δημόσιο χρωστά τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Αναφερόμενος στην τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε πως «μένει να δούμε αν κάποια στιγμή θα πάρουνε τις ευθύνες τους, αν θέλουν να συνεχιστεί το σκάνδαλο των 60 χρόνων, αν θέλουν να μιλήσουν πραγματικά για το τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη ή αν θα ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα και θα λένε να το λύσει το υπουργείο, η κυβέρνηση το πρόβλημα που η διοίκηση του ΟΑΣΘ έχει δημιουργήσει και μετά θα συζητήσουμε».

«Εμείς αυτό που έχουμε δεσμευτεί το υλοποιούμε, αυτό που προτείναμε το υλοποιούμε. Θα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης θα είναι ενήμερος για όλα», κατέληξε αναφερόμενος «στα ποσά που δίνονται στον ΟΑΣΘ, την μισθοδοσία του ΟΑΣΘ, το μετοχολόγιο του ΟΑΣΘ που είναι κρυφό όλες αυτές τις δεκαετίες, τα 60 χρόνια σκάνδαλο που κάποιοι θέλουν να το διατηρήσουν».

Αργότερα σήμερα, Τετάρτη, το Υπουργείο Μεταφορών επιβεβαίωσε την καταβολή των δεδουλευμένων με γραπτή ανακοίνωση:

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το Υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει σήμερα, προκαταβολικά στον ΟΑΣΘ το ακριβές ποσό που αντιστοιχεί στα οφειλόμενα δεδουλευμένα ενός εκ των δύο μηνών, που οφείλει ο ΟΑΣΘ στους εργαζομένους του.

Παράλληλα, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης έδωσε εντολή στο ΣΕΕΥΜΕ (Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών) να ελέγξει, εάν πράγματι θα εξοφληθούν οι εργαζόμενοι και ότι τα χρήματα δεν θα αποδοθούν σε άλλες υποχρεώσεις του ΟΑΣΘ.

Συγκεκριμένα θα κατατεθούν στον ΟΑΣΘ 2.874.896,61 ευρώ, που είναι το ύψος των οφειλόμενων δεδουλευμένων του μηνός Ιουλίου 2016, σύμφωνα με την επιστολή (αρ. πρωτ. 9801/12-09-2016), που απέστειλε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΘ, κ. Χρήστος Στεφανίδης.

Το ΥΠΟΜΕΔΙ, επίσης, αναφέρει κατηγορηματικά, ότι δεν θα επιτρέψει να διατεθεί ούτε ένα ευρώ από την αντισταθμιστική καταβολή (επιχορήγηση) προς τον ΟΑΣΘ, για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη ή υποχρέωση του Οργανισμού, πριν την εξόφληση των δεδουλευμένων προς τους εργαζομένους.

Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, κ. Χρήστος Σπίρτζης τόνισε χαρακτηριστικά: « Η αγωνία και ο αγώνας μας, είναι, να αντιμετωπίσουμε οριστικά το άγος του ΟΑΣΘ, υπέρ των πολιτών της Θεσσαλονίκης, με απόλυτη κατοχύρωση του δημοσίου και του κοινωνικού συμφέροντος». Και πρόσθεσε:

«Αυτό που ζει η χώρα και η Θεσσαλονίκη, είναι ένα εκβιασμός και μία ομηρεία, από μία ληστρική-μονοπωλιακή σύμβαση του ΟΑΣΘ, που σύνηψε δεκαετίες πίσω, το παλαιοκομματικό σύστημα εξουσίας. Μέχρι εδώ όμως. Δε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και αυτός ο εκβιασμός. Πρέπει να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους. Είναι αλήθεια, ότι αυτός που ταλαιπωρείται σήμερα, είναι ο λαός της Θεσσαλονίκης. Και θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται, αν αυτή η σύμβαση, αυτός ο εκβιασμός, που γίνεται εδώ και 60 χρόνια, συνεχιστεί. Η συνέχιση της κατασπατάλησης των χρημάτων του ελληνικού λαού με πρόσθετες διεκδικήσεις, με διαιτησίες –που όλως τυχαίως- δικαιώνουν πάντα τον ΟΑΣΘ, με ψέματα και συκοφαντίες προς την κυβέρνηση και το ΥΠΟΜΕΔΙ, το οποίο δε χρωστάει ούτε ένα ευρώ βάσει της ισχύουσας συμφωνίας, έχει τελειώσει».

Μηνυτήρια αναφορά για τον ΟΑΣΘ

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και 14 δήμαρχοι και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων κατέθεσαν επίσης σήμερα, Τετάρτη, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν για το θέμα του ΟΑΣΘ . Στο κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς τονίζεται πως τόσο το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όσο και η διοίκηση του ΟΑΣΘ, «γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό τις οικονομικές υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, που απορρέουν από τη μεταξύ τους υπογραφείσα σύμβαση, εντούτοις επέδειξαν αδικαιολόγητη ολιγωρία και υπαίτια καθυστέρηση στην επίλυση των μεταξύ τους διαφορών, με αποτέλεσμα η πόλη της Θεσσαλονίκης και οι πολίτες της να βιώνουν τη απόλυτη έλλειψη δημόσιων συγκοινωνιών».

Τη μηνυτήρια αναφορά συνυπογράφουν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου (πρόεδρος Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας), Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, Βόλβης, Διαμάντης Λιάμας, Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, Χαλκηδόνας, Γιάννης Τσουκνιδάς, Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης και Παύλου Μελά, Δημήτριος Δερμουτζίδης, καθώς και οι πρόεδροι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και του Εμπορικού Συλλόγου, Παντελής Φιλιππίδης.

Σχολιάζοντας την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, ο κ.Τζιτζικώστας δήλωσε: «Μετά από 12 μέρες η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη δεν πάει άλλο. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν χτυπηθεί. Είμαστε εδώ να δώσουμε τέλος σ’ αυτή την παρωδία. Ζητάμε από την εισαγγελέα να ξεκινήσει αυτεπάγγελτα τις διαδικασίες, προκειμένου να δοθεί άμεσα ένα τέλος σ’ αυτή την τραγωδία που ζει η πόλη μας και ταυτόχρονα να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και εάν βρίσκονται. Ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε ότι τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη: «Ζητάμε να επανέλθουν τα λεωφορεία στους δρόμους» είπε χαρακτηριστικά. Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, επισήμανε τέλος ότι «είναι ντροπή αυτό που γίνεται σε βάρος της πόλης και των κατοίκων της». Οπως είπε, επί 12 ημέρες η Θεσσαλονίκη δεν έχει συγκοινωνία και ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα οι ευαίσθητες ομάδες πολιτών. «Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός γι' αυτό το χάλι που υπάρχει στην πόλη. Ζητάμε τη συνδρομή της Δικαιοσύνης γιατί κάποια στιγμή κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Είμαστε αποφασισμένοι να το τραβήξουμε μέχρι τέλους. Αυτή η πόλη δεν μπορεί να μείνει ούτε ώρα πια χωρίς συγκοινωνία», κατέληξε.

Εργαζόμενοι ΟΑΣΘ: «Αν δούμε τα λεφτά στους λογαριασμούς, ίσως και να λήξει η επίσχεση εργασίας»

«Εάν δούμε τα λεφτά στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, θα εισηγηθώ στη συνέλευση να πιάσουμε τιμόνι», είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, ο οποίος ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 9 το πρωί, οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν αν θα λήξουν την επίσχεση εργασίας.

Ο κ. Τσερμενίδης ξεκαθάρισε, ότι δεν εξαρτάται από τον ίδιο αν θα κυκλοφορήσουν και πάλι - ύστερα από 12 μέρες- τα αστικά λεωφορεία στους δρόμους, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν για το αν θα συνεχιστεί ή όχι η κινητοποίηση και πρόσθεσε: «Πλέον δεν πιστεύουμε κανέναν και τίποτα και αν δεν πληρωθούμε, έστω και το ένα μηνιάτικο, δεν κάνουμε βήμα πίσω. Αν όμως δεν το δούμε με τα μάτια μας, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε επίσης, ότι δεν πρέπει κανείς να λησμονεί το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ έχουν να λαμβάνουν και επιπλέον δύο μηνιάτικα, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριου, «για τα οποία δεν μιλά κανείς», όπως είπε. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι αν δεν δοθούν οριστικές λύσεις στο ζήτημα της μισθοδοσίας «θα βγούμε και πάλι στους δρόμους. Είμαστε σε εγρήγορση διαρκώς».

Χαρακτήρισε «ανύπαρκτο» τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη και τόνισε ότι «με κροκοδείλια δάκρυα και ψέματα δεν λύνονται επί της ουσίας τα προβλήματα, ούτε στη ζωή, ούτε στον Οργανισμό».

Πάντως, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ αναφερόμενος στο θέμα της μισθοδοσίας επιβεβαίωσε ότι τα χρήματα εκταμιεύτηκαν και ότι αύριο θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι. «Τα λεφτά ήρθαν από το υπουργείο και είναι σε ασφαλή λογαριασμό του Οργανισμού. Εάν ήταν εργάσιμη η ώρα θα γινόταν αμέσως η μεταφορά τους στους εργαζομένους. Ωστόσο δεδομένης της ώρας, αυτό θα γίνει αύριο το πρωί», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Στεφανίδης.

Δημοφιλή