Στα 91,4 εκατ. ευρώ τα μετά από φόρους κέρδη της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο 2016

Στα 91,4 εκατ. ευρώ τα μετά από φόρους κέρδη της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο 2016
Consumers wait in line at a public office of Greece's public power corporation (PPC) in Athens November 25, 2011. Having PPC collect the new property tax with electricity bills makes it harder for people to avoid paying it in a country known for tax evasion and also brings the risk of their power being cut off. However, the government has said it has no plans to cut electricity to impoverished non-payers for now. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: ENERGY BUSINESS POLITICS)
Consumers wait in line at a public office of Greece's public power corporation (PPC) in Athens November 25, 2011. Having PPC collect the new property tax with electricity bills makes it harder for people to avoid paying it in a country known for tax evasion and also brings the risk of their power being cut off. However, the government has said it has no plans to cut electricity to impoverished non-payers for now. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: ENERGY BUSINESS POLITICS)
Yiorgos Karahalis / Reuters

Μείωση 8,5% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΔΕΗ το α΄εξάμηνο του 2016 και διαμορφώθηκε σε 2.664,5 εκατ. ευρώ έναντι 2.913,3 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2015.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση των εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας το α΄ εξάμηνο του 2016 κατά 296,7 εκατ. ευρώ έναντι του α΄ εξαμήνου του 2015 (2.531,4 εκατ. ευρώ έναντι 2.828,1 εκατ. ευρώ) λόγω:

  • της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1,8%,
  • της μείωσης του μέσου μεριδίου της ΔΕΗ (σε GWh) στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την συνακόλουθη επιδείνωση του μείγματος πωλήσεων, καθώς και
  • των νέων τιμολογιακών πολιτικών για εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες στη Χαμηλή και στη Μέση Τάση και την επιβράβευση των πιο πάνω συνεπών πελατών καθώς και των συνεπών οικιακών πελατών με την παροχή εκπτώσεων.

Σημειώνεται ότι στον κύκλο εργασιών συμπεριλαμβάνεται ποσό 31,3 εκατ. ευρώ που αφορά τη συμμετοχή χρηστών του δικτύου για τη σύνδεσή τους σε αυτό έναντι 24,7 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2015.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), μειώθηκαν το α΄ εξάμηνο του 2016 κατά 105,3 εκατ. ευρώ (16,4%) σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2015 λόγω του χαμηλότερου κύκλου εργασιών, καθώς και λόγω της εφάπαξ επίπτωσης από δαπάνη ύψους 48,3 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω δαπάνη αφορά το υπόλοιπο 50% των 96,6 εκατ. ευρώ που είχαν επιμερισθεί, βάσει της απόφασης ΡΑΕ 285/2013, από το ΛΑΓΗΕ στη ΔΕΗ για την κάλυψη του ελλείμματος που δημιουργήθηκε στην αγορά του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ), κατά τη διάρκεια των ετών 2011 και 2012 από τρίτους προμηθευτές, οι οποίοι αποχώρησαν από την αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι, η ΔΕΗ είχε ασκήσει αίτηση ακύρωσης της πιο πάνω Απόφασης ΡΑΕ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς και αίτηση αναστολής μέχρι την έκδοση τελικής δικαστικής κρίσης. Μετά από σχετική ενδιάμεση απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η ΔΕΗ είχε ήδη καταβάλει το 50% των 96,6 εκατ. ευρώ.

Η αίτηση ακύρωσης απορρίφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 (Απόφαση 1761/2016 του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας), με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να πρέπει να καταβάλει και το υπόλοιπο 50% των 96,6 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν η μείωση του περιθωρίου EBITDA σε 20,1% από 22%, αν όμως εξαιρεθεί η παραπάνω εφάπαξ επίπτωση, το περιθώριο EBITDA διαμορφώνεται σε 21,9%, παραμένοντας ουσιαστικά στα περυσινά επίπεδα.

Επιπλέον, με την ίδια απόφαση η ΔΕΗ δεν δύναται πλέον να συμψηφίζει χρεοπιστώσεις υπό τις ταυτόχρονες ιδιότητές της ως παραγωγού και προμηθευτή σε σχέση με την ενέργεια που έχει παραχθεί από Φ/Β σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

Η μη διενέργεια του πιο πάνω συμψηφισμού δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα, αλλά θα έχει αρνητική επίπτωση στις ταμειακές ροές, λόγω της αύξησης των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης, καθώς η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να περιμένει πληρωμές από το ΛΑΓΗΕ μέσω του σχετικού ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ποσά τα οποία κυμαίνονται από 10 εκατ. ευρώ έως 16 εκατ. ευρώ, σε μηνιαία βάση και το συνολικό ποσό προς ανάκτηση θα μπορούσε να φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ περίπου με βάση μία εκτιμώμενη περίοδο αναμονής 5 μηνών. Σημειώνεται ότι η επίπτωση για τη ΔΕΗ περιορίζεται στο μισό, καθώς ήδη η ΔΕΗ, δυνάμει δικαστικών αποφάσεων, συμψήφιζε υποχρεώσεις εκ της συμμετοχής της στον ΗΕΠ με απαιτήσεις από Φ/Β σε κτιριακές εγκαταστάσεις σε ποσοστό 50% των απαιτήσεων αυτών.

Σε επίπεδο προ φόρων, η μείωση της κερδοφορίας, χωρίς την εφάπαξ επίπτωση περιορίστηκε στα 24,2 εκατ. ευρώ (140,8 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2016 έναντι 165 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2015), λόγω της βελτίωσης των χρηματοοικονομικών δαπανών και των χαμηλότερων αποσβέσεων.

Αντίστοιχα, τα μετά από φόρους κέρδη χωρίς την εφάπαξ επίπτωση διαμορφώθηκαν σε 91,4 εκατ. ευρώ έναντι 105,6 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2015.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Επιμένουμε στις προτάσεις μας προς την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για τη λήψη μέτρων στήριξης της λιγνιτικής παραγωγής που αξιοποιεί το εγχώριο καύσιμο και τον υφιστάμενο πανάκριβο κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, εξοικονομώντας χρήσιμο συνάλλαγμα, και παράλληλα διατηρώντας χιλιάδες θέσεις απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά στο μέτωπο της εισπραξιμότητας και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ καταγράφεται ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο η για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια μείωση του αντίστοιχου ποσού σε απόλυτα μεγέθη. Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο σύστημα διακανονισμών των 36 δόσεων, στα πλαίσια του οποίου έχουν ήδη διακανονίσει οφειλές συνολικού ύψους πλέον του 1,1 δισ. ευρώ άνω των 400.000 πελατών. Οφείλεται επίσης στην επιβράβευση της συνέπειας με έκπτωση 15% για την τακτική πληρωμή των λογαριασμών, καθώς και στη στοχευμένη προσπάθεια αποκοπών σε οφειλές με μεγάλα χρέη. Συγχαίρουμε τους εργαζομένους του Ομίλου που με αυταπάρνηση μερικές φορές δεχόμενοι επιθέσεις συμβάλουν στην αντιμετώπιση παρανομιών και αντικοινωνικών συμπεριφορών.

Η αντιστροφή αυτής της τάσης πρέπει να παγιωθεί και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η παράταση των διακανονισμών των 36 δόσεων και οι λοιπές ρυθμίσεις για τις διάφορες κατηγορίες των οφειλετών. Εκτιμούμε ότι ο συνδυασμός των στοχευμένων αποκοπών και των διακανονισμών

θα φέρουν πιο απτά αποτελέσματα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και τις αρχές του 2017. Στο πλαίσιο αυτό, ναι μεν οι προβλέψεις το α΄ εξάμηνο του 2016 είναι σχετικά αυξημένες σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2015, όμως παρατηρείται σημαντική μείωση σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2015.

Υπογραμμίζεται ότι κάθε έσοδο της ΔΕΗ διοχετεύεται άμεσα στην αγορά συμβάλλοντας στην εν γένει τόνωση της οικονομίας. Παρά τα προαναφερθέντα, τα προβλήματα ρευστότητας παραμένουν οξυμένα και θα επιβαρυνθούν από τις ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ και τον προσωρινό μηχανισμό ΑΔΙ καθώς και από την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης της ΔΕΗ για ακύρωση της Απόφασης 285 της ΡΑΕ. Η ανάκτηση των οφειλομένων, από το 2012 έως το 2015, ποσών λόγω ΥΚΩ καθώς και η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου είναι επιτακτική αναγκαιότητα».

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι η ΔΕΗ «θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ομαλό άνοιγμα της αγοράς. Ωστόσο ο στόχος της "ισορροπημένης" απώλειας μεριδίων της αγοράς, πέραν των κατάλληλων τιμολογιακών προϊόντων απαιτεί και τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων, όπως η σύσταση και διάθεση θυγατρικής εταιρείας πελατών από όλα τα τμήματα της αγοράς για την οποία εργαζόμαστε συστηματικά. Δεν παραλείπουμε να τονίσουμε ότι το ομαλό άνοιγμα της αγοράς είναι υπόθεση που υπερβαίνει τη ΔΕΗ και πρέπει να αποτελεί μέριμνα των ρυθμιστικών αρχών και της Πολιτείας».

Δημοφιλή