FT: Η Μέρκελ επέπληξε πρώτη φορά τον Τσίπρα για το προσφυγικό

FT: Η Μέρκελ επέπληξε πρώτη φορά τον Τσίπρα για το προσφυγικό
Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) talks with German Chancellor Angela Merkel (R) during the European Union summit at the EU Headquarters in Brussels on March 18, 2016. / AFP / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) talks with German Chancellor Angela Merkel (R) during the European Union summit at the EU Headquarters in Brussels on March 18, 2016. / AFP / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
JOHN THYS via Getty Images

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επέπληξε τον Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη Βιέννη το περασμένο Σάββατο για το προσφυγικό, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Γερμανία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι δυσαρεστημένη με τις αργές διαδικασίες ελέγχου των αιτημάτων ασύλου των χιλιάδων προσφύγων στα νησιά, αλλά και με τις καθυστερήσεις στις επιστροφές μεταναστών στα πλαίσια της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ.

Τις επικρίσεις της Μέρκελ υποστήριξε και ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος χθες, Τετάρτη, είπε ότι η Ελλάδα «πρέπει να κάνει περισσότερα» για τις επιστροφές Σύριων που τα αιτήματα ασύλου τους έχουν απορριφθεί.

Σύμφωνα με διπλωμάτες που μίλησαν με τους FT, η Καγκελάριος ήταν ιδιαίτερα σκληρή με την Ελλάδα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο θέμα του προσφυγικού. Το δημοσίευμα κάνει μάλιστα λόγο για «αλλαγή πλεύσης» που αντικατοπτρίζει την απογοήτευση του Βερολίνου.

Από την άλλη πλευρά, Έλληνες αξιωματούχοι εξηγούν πως οι καθυστερήσεις γίνονται επειδή η Γερμανία δεν τήρησε την υπόσχεσή της να στείλει ειδικούς που θα μπορούν να βοηθήσουν στην εξέταση των αιτημάτων.

Tις ίδιες θέσεις υποστηρίζει και η γερμανική εφημερίδα Die Zeit που αναφέρει σήμερα, Πέμπτη, ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή που φταίει για την κατάσταση στη Λέσβο, αλλά η άρνηση πολλών χωρών της ΕΕ να την υποστηρίξουν.

«Παραβιάζουν λοιπόν οι ελληνικές αρχές τη συμφωνία; Εχουν μήπως αποτύχει;» , διερωτάται το δημοσίευμα.

«Μια ματιά στα στοιχεία τα οποία έδωσε η Κομισιόν στη δημοσιότητα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στην αφόρητη κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί στα νησιά, η οποία κλιμακώθηκε με την πυρκαγιά στη Μόρια. Και οφείλεται αυτή η κατάσταση τουλάχιστον στην απραξία πολλών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει και συνεχίζει:

«Τα κενά που υπάρχουν πρέπει να είναι και ο λόγος γα τον οποίο η προαναγγελθείσα μετεγκατάσταση πολλών προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα δεν προκάλεσε καμία σοβαρή κριτική εκ μέρους των χωρών μελών της Ε.Ε. Παράλληλα η Ε.Ε. ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν προτίθεται να επαναπροωθήσει προς το παρόν κανέναν πρόσφυγα στην Ελλάδα όπως προβλέπει η Συνθήκη του Σένγκεν. Συγχρόνως η γερμανική κυβέρνηση προέτρεψε την Ελλάδα να βελτιώσει τον έλεγχο των αιτήσεων ασύλου, μια απαίτηση η οποία είναι εντελώς άτοπη, δεδομένου ότι από τους 60.500 πρόσφυγες μόνο οι 13.600 βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και επομένως είναι αποφασιστικής σημασίας η αποστολή υπαλλήλων και ειδικών στα νησιά, τους οποίους έχουν υποσχεθεί οι χώρες μέλη της ΕΕ».

«Και σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι προβληματική η αντιμετώπιση του θέματος από την Ελλάδα. Από τους 100 ειδικούς για θέματα ασύλου τους οποίου έχει υποσχεθεί η Κομισιόν έχουν σταλεί μόνο 41 στα νησιά. Αλλά και στο θέμα των μεταφραστών δεν έχει κρατήσει το λόγο της η Ε.Ε. σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η οποία ζητά στην έκθεση της "να αυξήσουν τα κράτη μέλη επειγόντως την υποστήριξή τους στην Ελλάδα”. Σε όλα αυτά προστίθεται και το γεγονός ότι η υποσχεθείσα μεταφορά από την Ελλάδα 63.302 συνολικά προσφύγων σε άλλες ώρες μέλη ή συνδεδεμένες με την Ε.Ε.χώρες δεν λειτουργεί. Ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία έχουν βέβαια εν μέρει αυξήσει τη συμμετοχή τους στην κατανομή των προσφύγων, ο συνολικός όμως απολογισμός παραμένει απογοητευτικός, αφού μόνο 4.410 πρόσφυγες έχουν γίνει δεκτοί από άλλα κράτη μέλη. Μια ματιά στα στοιχεία αποδεικνύει ότι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ή -όπως η Πολωνία, η Αυστρία και η Ουγγαρία- αρνούνται να το κάνουν ολοκληρωτικά», καταλήγει.

Δημοφιλή