ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/09/2016 03:15 EEST | Updated 30/09/2016 03:27 EEST

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου

rio greece

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) EWG: Στις 10 Οκτωβρίου η εκταμίευση της δόσης, αλλά μόνο με τα προαπαιτούμενα

euro working group

Την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. συζήτησαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημέρωσαν για την εφαρμογή των 12 προαπαιτούμενων ενώ παράλληλα έγινε σαφές από την ελληνική πλευρά πως τα υπολειπόμενα τρία προαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως εφόσον ρυθμιστούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα είναι σε θέση να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.

2) Εκτίμηση για ανάπτυξη 2,7%, το 2017 στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

budget greece

Ανάπτυξη της τάξεως του 2,7% για το 2017 εκτιμά ότι θα σημειωθεί κυβερνητικός αξιωματούχος. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδύσεις αρχίζουν να ανεβαίνουν, όπως και ο τουρισμός. Ανάπτυξη 2,7% θα προβλέπει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, το οποίο κατατίθεται την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή.

3)Ο Ερντογάν διαφωνεί με τη Συνθήκη της Λωζάνης και επαναφέρει τις αξιώσεις της Άγκυρας

erdogan september 2016

Κριτική στην τουρκική πολιτική ηγεσία που υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάνης, οι όροι της οποίας διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Τουρκία, άσκησε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με τον τρόπο αυτό υπενθύμισε τις αξιώσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο αλλά παράλληλα έκανε και μια ιστορικής σημασίας δημόσια τοποθέτηση, ως ο πρώτος Πρόεδρος της χώρας που εκφράζει τη διαφωνία του με τις αποφάσεις του 1923.

4) Μια νεκρή και 108 τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου στο Νιου Τζέρσεϊ

hoboken station

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της και άλλοι 108 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, σε σιδηροδρομικό ατύχημα που σημειώθηκε την Πέμπτη στον σταθμό του Χόμποκεν, στο Νιου Τζέρσεϊ , ανέφεραν οι υπηρεσίες διάσωσης. Το τρένο, που μετέφερε συνολικά 250 επιβάτες, έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα και προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον σταθμό του Χόμποκεν.

5) Θύελλα μετά από δηλώσεις του επιτρόπου Χαν περί «τσάμικου ζητήματος»

johannes hahn

Τη σφοδρή αντίδραση του ΥΠΕΞ προκάλεσε αναφορά του Επιτρόπου Γιόχανες Χαν περί «τσάμικου ζητήματος» σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ κ. Μαρίας Σπυράκη. Χαρακτηρίστηκε «αναληθής και απαράδεκτη»,σε σχετική ανακοίνωση. «Ο Επίτροπος Χαν με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας» συμπληρώνεται.

Sponsored Post