Με εντολή της Αντιτρομοκρατικής ο έλεγχος των Σύριων που καταγγέλλουν «καψόνια». Από τα ψεύτικα όπλα στα σεξουαλικά υπονοούμενα

Με εντολή της Αντιτρομοκρατικής ο έλεγχος των Σύριων που καταγγέλλουν «καψόνια» στο Α.Τ. Ομονοίας
EUROKINISSI

Εντολή από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πήραν οι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που σταμάτησαν την περασμένη Τρίτη για έλεγχο τους πέντε ανήλικους Σύριους που καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα εξευτελιστικής αντιμετώπισης στο Α.Τ. Ομονοίας.

Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι οι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πήραν εντολή να ελέγξουν παρέα ατόμων που κινούνταν στα Εξάρχεια, κοντά στο Πολυτεχνείο. Έτσι σταμάτησαν τους πέντε ανήλικους που περπατούσαν μαζί με δύο ενήλικες φίλους τους. Οι πληροφορίες που είχαν πάρει ανέφεραν ότι τα άτομα αυτά είχαν εξέλθει από κατάληψη προσφύγων που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Ο αστυνομικός που διαβίβασε την εντολή, ωστόσο, πιθανότατα μπέρδεψε την παρέα των εφτά Σύριων (πέντε ανήλικοι και δύο ενήλικες), καθώς όπως αποδείχτηκε κανείς τους δεν ήταν ύποπτος για οτιδήποτε. Το αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει ένας –άνευ αιτίας- πολύ αυστηρός έλεγχος που κατέληξε σε σοβαρές καταγγελίες από την πλευρά των Σύριων προσφύγων.

Τα ψεύτικα όπλα για τη θεατρική παράσταση

Στο σημείο του ελέγχου έφτασε άνδρας της Αντιτρομοκρατικής, ενώ αποφασίστηκε οι Σύριοι να προσαχθούν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας, όπου κρατήθηκαν για εφτά ώρες χωρίς καμία κατηγορία σε βάρος τους. Οι προσαχθέντες είχαν πάνω τους ψεύτικα όπλα και στολές, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν σε θεατρική παράσταση που θα έδιναν στην οδό Ασκληπιού στα Εξάρχεια. Στη θέα των πλαστικών όπλων οι αστυνομικοί ανησύχησαν ακόμα περισσότερο, αν και οι Σύριοι τους εξήγησαν ότι κατευθύνονταν προς το θέατρο για να συμμετάσχουν σε θεατρικό έργο.

Σεξουαλικά υπονοούμενα, ρατσιστικά σχόλια και καψόνια

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Α.Τ. καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν σεξουαλικά υπονοούμενα και ρατσιστικά σχόλια, ενώ αναγκάστηκαν να βγάλουν τα ρούχα τους και να κάνουν «καψόνια». Όταν τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι έφτασαν στο Αστυνομικό Τμήμα οι γονείς ενός εκ των ανηλίκων και κατέθεσαν μηνύσεις. Από την πλευρά τους αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποβαθμίζουν την υπόθεση αναφέροντας ότι «σήμανε ένας συναγερμός λόγω των ψεύτικων όπλων και των στολών αλλά δεν ασκήθηκε βία και δεν έγιναν σεξουαλικά και ρατσιστικά σχόλια». Το απόγευμα της Πέμπτης, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι διατάχθηκε προκαταρκτική διοικητική έρευνα από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες αστυνομικών.

Δημοφιλή