ΥΠΟΙΚ: Οφειλές μεγάλων εταιρειών «φούσκωσαν» τα ληξιπρόθεσμα του Ιουλίου και του Αυγούστου

ΥΠΟΙΚ: Οφειλές μεγάλων εταιρειών «φούσκωσαν» τα ληξιπρόθεσμα του Ιουλίου και του Αυγούστου

Για «προσπάθεια παραπληροφόρησης» σχετικά με την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του, με αφορμή τοποθέτηση της ΝΔ και δημοσιεύματα ΜΜΕ.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη, ο υπεύθυνος του τομέα Φορολογικής Πολιτικής της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος, είχε δηλώσει ότι «τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, για το μήνα Αύγουστο, είναι ενδεικτικά του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει εκατομμύρια Έλληνες. Μόνο τον Αύγουστο, μήνα που δεν υπήρχαν φορολογικές υποχρεώσεις για την καταβολή δόσεων φόρου εισοδήματος από φυσικά πρόσωπα και ΕΝΦΙΑ, αυξήθηκαν κατά 1.368.000.000 ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών, εκ των οποίων το 1,014 δις ευρώ αφορά φορολογικές οφειλές. Από την αρχή του χρόνου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν αυξηθεί περίπου κατά 9 δισ. ευρώ».

«Κάθε μήνα προστίθενται ένα και πλέον δισεκατομμύριο νέες οφειλές. Η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα» είχε δηλώσει σχετικά ο κ. Βεσυρόπουλος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, για τον μήνα Αύγουστο 2016, η μηνιαία μεταβολή (αύξηση) ήταν 887.181.365 ευρώ και όχι 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, αναφέρεται ότι «τα 313.097.959 ευρώ από την συνολική αύξηση των ληξιπρόθεσμων για τον Αύγουστο, προέρχονται από οφειλές έξι ΑΦΜ μεγάλων εταιρειών». Για τον Ιούλιο, η μηνιαία μεταβολή (προς τα πάνω) ήταν 924.747.249 ευρώ, εκ των οποίων τα 533.921.146 ευρώ προέρχονται από οφειλές τεσσάρων ΑΦΜ μεγάλων εταιρειών, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, όπου επίσης υποστηρίζεται πως ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων ανά μήνα είναι «σημαντικά μειωμένος» σε σύγκριση με άλλα έτη.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι σε βάση οκταμήνου, η συνολική μεταβολή (αύξηση) για το 2016 είναι 5.170.819.402 ευρώ, δηλαδή «μειωμένη κατά 18% από την συνολική μεταβολή για το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2015».

«Τα περί συνολικής αύξησης 9 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, (όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας και σε δημοσιεύματα μερίδας των ΜΜΕ) απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα» σημειώνεται στην ανακοίνωση, όπου επίσης προστίθεται πως «η συνολική μεταβολή για το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2014 σε σχέση με αυτό του 2013 ήταν αυξημένη κατά 41,14% (χρονικό διάστημα που έμεινε στην ιστορία ως το success story της Νέας Δημοκρατίας)».

Ακολουθούν σχετικοί πίνακες που απεστάλησαν από το ΥΠΟΙΚ.

Δημοφιλή