«Θα ήταν χαρά μου να σφάξω 3 εκατ. τοξικομανείς» δηλώνει ο Ντουτέρτε και συγκρίνει τον εαυτό του με τον Χίτλερ

«Θα ήταν χαρά μου να σφάξω 3 εκατ. τοξικομανείς» δηλώνει ο Ντουτέρτε και συγκρίνει τον εαυτό του με τον Χίτλερ

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων έχει καταφέρει κάθε φορά που κάνει μια δήλωση, τους τελευταίους μήνες, να γίνεται πρώτη είδηση. Μόνο που το περιεχόμενο αυτών, γίνεται σταδιακά όλο και πιο προκλητικό, επιθετικό και φαίνεται να αναδεικνύει μια προσωπικότητα που πολλοί θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν ως «επικίνδυνη».

Η τελευταία, τέτοιου είδους δήλωση του Ροντρίγκο Ντουτέρτε ήρθε στο πλαίσιο του πολέμου που δηλώνει ότι έχει κηρύξει κατά του εγκλήματος και των ναρκωτικών- δύο πραγματικά μεγάλα προβλήματα για τις Φιλιππίνες. Φυσικά με το σκοπό της «σταυροφορίας» του του ουδείς φυσικά θα μπορούσε να διαφωνήσει, αντιθέτως η ανάδειξη αυτών των θεμάτων είναι προς τιμήν του.

Το πρόβλημα όμως είναι με τα μέσα που φαίνεται να είναι διατεθειμένος να επιτύχει τους στόχους του και τις δηλώσεις που κάνει για το ποια ενδεχομένως θα μπορούσαν να είναι αυτά.

Αυτή τη φορά λοιπόν ο Ντουτέρτε φάνηκε να δηλώνει πρόθυμος να γίνει ένας νέος Χίτλερ και αντί για εκατομμύρια Εβραίων, ομοφυλόφιλων, αριστερών, Ρομά κα να δολοφονήσει εκατομμύρια τοξικομανείς!

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην ιδιαίτερα πατρίδα του, το Νταβάο, ο νυν πρόεδρος της χώρας και τέως εισαγγελέα δήλωσε στους δημοσιογράφους πως αρκετοί επικριτές των έχουν χαρακτηρίσει ως «εξάδελφο του Χίτλερ». Και εκείνος, απ' ό,τι φαίνεται δεν πτοήθηκε.

«Αν η Γερμανία είχε τον Χίτλερ, οι Φιλιππίνες θα είχαν...», είπε και έδειξε τον εαυτό του. Και συνέχισε «Ο Χίτλερ έσφαξε τρία εκατομμύρια Εβραίους ... υπάρχουν τρία εκατομμύρια τοξικομανείς. Υπάρχουν. Θα ήμουν ευτυχής να τους σφάξω»!

Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια μια επίσης, «προβληματικής» δήλωσης που έκανε την Πέμπτη. Μιλώντας στη Μανίλα, υποστήριξε την επαναφορά της θανατικής ποινής υποστηρίζοντας πως η αύξηση των αθεϊστών αλλά και του αγνωστικισμού συνδυάζεται με την έλλειψη σεβασμού και φόβου προς τους νόμους. Όπως δήλωσε «Εάν ο Θεός δεν υπάρχει» η θανατική ποινή είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε δικαιοσύνη για τα θύματα αποτρόπαιων εγκλημάτων.

Ενδεχομένως, υποστηρικτές της θανατικής ποινής να μην βρίσκουν αρνητικό σε αυτή τη δήλωση. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων δηλώσεων ο Ντουτέρτε άρχισε να μιλά στο Θεό. Αρχικά αναρωτήθηκε εάν υπάρχει, και στη συνέχεια απευθύνθηκε στο Θεό ρωτώντας τον «Που είσαι;».

Στη συνέχεια επιτέθηκε στου ιερείς και στις οργανώσεις που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα που επίσης αντιτίθενται στη θανατική ποινή ενώ επέκρινε και τους προκατόχους του στην προεδρία λέγοντας πως δεν την εφάρμοσαν για να μην δυσαρεστήσουν την Καθολική Εκκλησία. «Λένε πως μόνο ο θεός μπορεί να σκοτώσει. Ναι, αλλά εάν δεν υπάρχει Θεός;».

Σημειώνεται πως ο Ντουτέρτε, κατά τους περίπου τρεις μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, ασχολείται κυρίως με την εκστρατεία που έχει ξεκινήσει για «να σκοτώσει, όπως ο ίδιος δηλώνει, όλους τους εμπλεκόμενους στο ανεξέλεγκτο τη χώρα του εμπόριο ναρκωτικών, περιλαμβανομένων των τοξικομανών, προκαλώντας οργή και αντιδράσεις.

Περισσότεροι από 3.500 φερόμενοι ως έμποροι ναρκωτικών και υποτιθέμενοι τοξικομανείς έχουν σκοτωθεί, περίπου το ένα τρίτο από αυτούς σε αστυνομικές επιχειρήσεις, και το μεγαλύτερο μέρος από τη δράση ένοπλων που αυτοαποκαλούνται πολιτοφυλακές επαγρύπνησης. Ο δε Ντουτέρτε έχει ενθαρρύνει δημοσίως πολίτες να σκοτώνουν τοξικομανείς και είπε ότι δεν θα ασκούνται διώξεις σε βάρος αστυνομικών για τέτοιες υποθέσεις.

«Ξέρετε τα θύματά μου. Θα ήθελα να ήταν όλοι τους εγκληματίες και να τελειώσει μια και καλή το πρόβλημα στη χώρα μου και να σωθεί η επόμενη γενιά», κατέληξε ο πρόεδρος της χώρας.

Πηγές: Guardian, Associated Press, Independent

Δημοφιλή