Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου για τις «προκλητικές» δηλώσεις Ερντογάν

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου για τις «προκλητικές» δηλώσεις Ερντογάν
Sooc

Υπό τον Αλέξη Τσίπρα θα συνεδριάσει σήμερα, Παρασκευή, και ώρα 3.30 το μεσημέρι το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί εξαπάτησης της Τουρκίας μέσω της Συνθήκης της Λωζάνης.

Δύο απαντήσεις για τα εθνικά θέματα, σε Ερντογάν και Χαν, θα δώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ η οποία θα διεξαχθεί στις 3.30 μ.μ. Η επιλογή για συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έγινε προκειμένου οι απαντήσεις να έχουν και τον επίσημο χαρακτήρα που απαιτούν οι περιστάσεις.

Όσον αφορά τις δηλώσεις Ερντογάν με τις οποίες αμφισβητεί την συνθήκη της Λωζάνης η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι έχουν κυρίως «εσωτερική στόχευση», αλλά αναμφισβήτητα επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ουσιαστικά πρόκειται για κριτική του Ερντογάν στους κεμαλιστές, τους οποίους κατηγορεί ότι «περιόρισαν» την Τουρκία στα σημερινά σύνορά της (σ.σ. η συνθήκη της Λωζάνης είναι έργο του Κεμάλ και με αυτήν η Τουρκία αποχώρησε οριστικά όχι μόνο από το Αιγαίο, αλλά και από τη Μοσούλη και πολλές περιοχές της Μέσης Ανατολής). Μάλιστα στην κυβέρνηση υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι ο Ερντογάν «θα αναδιπλωθεί» μπροστά στις διεθνείς αντιδράσεις καθώς ο στόχος του είναι εσωτερικός.

Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας θα απαντήσει και στον επίτροπο Χαν που είναι αρμόδιος για την διεύρυνση, ο οποίος έβαλε το θέμα των «τσάμηδων» στην ατζέντα για τα θέματα που συζητούνται και πρέπει να επιλυθούν για να ολοκληρωθεί η πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα προέκυψε από σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη…

Ευρεία σύσκεψη για το προσφυγικό θα γίνει την Δευτέρα στο Μαξίμου, όπως αποφάσισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες μαζί με τους τοπικούς φορείς θα συζητήσουν τις από το προσφυγικό στη Λέσβο με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα νησιά.

Ουσιαστικά ικανοποιείται το σχετικό αίτημα του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού. Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος εκτός του δημάρχου Λέσβου, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Μόριας Νίκος Τρακέλλης. Επίσης έχει ζητηθεί να κληθούν να πάρουν μέρος στη σύσκεψη ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης και οι βουλευτές του νομού Λέσβου Γιώργος Πάλλης (ΣΥΡΙΖΑ), Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ) και Σταύρος Τάσος (ΚΚΕ).

Υπενθυμίζεται ότι οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έφτασαν τους 14.000, ενώ συνολικά σε όλη την Ελλάδα ο αριθμός τους έφτασε τους 60.500.

Δημοφιλή