ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/10/2016 04:41 EEST | Updated 01/10/2016 05:09 EEST

Θύελλα από τις καταγγελίες για το Α.Τ. Ομονοίας και την κράτηση προσφυγόπουλων. Υπήρξε πληροφορία για όπλα αλλά ήταν ψεύτικα

ASSOCIATED PRESS
In this photo taken on Tuesday, Sept. 13, 2016, children play in front of a mural at Ritsona refugee camp north of Athens. Most of the people at the camp arrived in Greece in March, crossing to Lesbos and Chios just ahead of an agreement between the EU and Turkey that took effect. Under the deal, anyone arriving on Greek islands from Turkey on or after March 20 would be held on the island and face being returned to Turkey. Balkan countries began restricting crossings of their borders in early 20

Σε πληροφορίες της Αντιτρομοκρατικής για οπλισμό βασίστηκαν οι προσαγωγές πέντε ανηλίκων και δύο ενηλίκων στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, που κατέληξαν σε σοβαρές καταγγελίες των ανηλίκων για εξευτελιστική αντιμετώπιση σε βάρος τους από αστυνομικούς.

Όπως είχε γράψει την Παρασκευή η Huff Post Greece, οι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που σταμάτησαν για έλεγχο την παρέα των Σύριων κοντά στο Πολυτεχνείο είχαν πάρει εντολή από την Αντιτρομοκρατική. Οι πληροφορίες, ωστόσο, δεν ήταν ακριβείς, καθώς όπως αποδείχθηκε οι προσαχθέντες δεν είχαν πάνω τους όπλα αλλά πλαστικά ομοιώματα όπλων που θα χρησιμοποιούσαν σε θεατρική παράσταση.

Διαβάστε επίσης: H ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ «αδειάζει» τον Τόσκα μετά τις καταγγελίες για «καψόνια» σε βάρος ανήλικων προσφύγων στο ΑΤ Ομονοίας

H ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ «αδειάζει» τον Τόσκα μετά τις καταγγελίες για «καψόνια» σε βάρος ανήλικων προσφύγων στο ΑΤ Ομονοίας

Το θέμα έχει πάρει τα τελευταία 24ωρα διαστάσεις. Την Παρασκευή αναρχικοί και αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το Α.Τ. στην Ομόνοια, ενώ δύο αστυνομικοί του Τμήματος κατέθεσαν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για δυσφήμηση θεωρώντας ότι δεν έχουν πράξει τα όσα τους καταλογίζονται.

Η δικηγόρος που εκπροσωπεί τους γονείς ενός εκ των ανηλίκων κ. Ηλέκτρα Κούτρα ανήρτησε στο Facebook κείμενο που αναφέρει ότι τα παιδιά ξεγυμνώθηκαν, φωτογραφήθηκαν παράνομα με κινητά τηλέφωνα των αστυνομικών, έπεσαν θύματα ρατσιστικών σχολίων και ξυλοκοπήθηκαν. Το περιστατικό που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων έγινε την περασμένη Τρίτη.

Οι πέντε ανήλικοι, ηλικίας 13 έως 17 ετών, περπατούσαν μαζί με δύο ενήλικες που τους συνόδευαν στα Εξάρχεια όπου τους σταμάτησαν για έλεγχο αστυνομικοί μετά από εντολή της Αντιτρομοκρατικής. Πάνω τους είχαν ψεύτικα όπλα και στολές, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν σε θεατρική παράσταση που θα έδιναν στην οδό Ασκληπιού στα Εξάρχεια. Οι αστυνομικοί αποφάσισαν την προσαγωγή τους στο Α.Τ. Ομονοίας, όπου παρέμειναν για περίπου εφτά ώρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα παιδιά και οι ενήλικες είχαν βγει από κατάληψη όπου ζουν και μαθητές, που βρίσκεται στην οδό Πατησίων. Στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανώτατοι αξιωματικοί υποβαθμίζουν την υπόθεση αναφέροντας ότι «ήταν ένας έλεγχος που κρίθηκε ότι έπρεπε να γίνει χωρίς να ξεφύγουν οι αστυνομικοί από τα όρια. Ωστόσο, έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα για να εξαντλήσουμε το ενδεχόμενο να έχει παρεκτραπεί κάποιος ένστολος. Να τονίσουμε πάντως ότι μόνο ένας από τους εφτά προσαχθέντες έχει καταθέσει μήνυση».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το συμβάν για να δημιουργήσουν κλίμα αναγάγοντας το περιστατικό αυτό σε μείζον θέμα που πρέπει να γίνει αφορμή για αντιδράσεις κατά της αστυνομικής βίας.

Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα στην οποία αναφέρει:

«Η έρευνα που έγινε από αστυνομικά όργανα την 27η Σεπτεμβρίου 2016 σε 5 ανήλικους και 2 ενήλικες στηριζόταν σε πληροφορίες για οπλισμό. Ακολούθησαν προσαγωγές στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους πλαστικά ομοιώματα.

Μετά την έρευνα ένας εκ των πέντε ανηλίκων και ο πατέρας του μαζί με δικηγόρο υπέβαλε μήνυση σε βάρος ενός αστυνομικού. Τις καταγγελίες ανάρτησε στο διαδίκτυο η συνήγορος.

Τα αναφερόμενα στην ανάρτηση της συνηγόρου υιοθέτησαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλαν κοινοβουλευτική ερώτηση.

Από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οδηγίες ώστε τα στοιχεία της υπόθεσης να υποβληθούν στον εισαγγελέα και παράλληλα να ξεκινήσει διοικητική εξέταση από την Αστυνομία.

Το Υπουργείο ερευνά κάθε περίπτωση υπέρβασης νόμων και κανονισμών και είναι γνωστό ότι είναι αμείλικτο σε κάθε διαπιστωμένη περίπτωση παραβιάσεων, αλλά οφείλει να είναι και δίκαιο.

Γι' αυτό δεν βιάζεται να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα όταν οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.

Πάντως προκαλεί εντύπωση κάθε άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών όταν είναι υπό διερεύνηση κάθε πτυχή της υπόθεσης».