Πόσα λεφτά βγάζουν οι ηθοποιοί και σκηνοθέτες του Χόλιγουντ;

Πόσα λεφτά βγάζουν οι ηθοποιοί και σκηνοθέτες του Χόλιγουντ;
Actor Jennifer Lawrence arrives at a screening of X-Men Apocalypse at a cinema in London, Britain, May 9, 2016. REUTERS/Hannah McKay/File Photo
Hannah Mckay / Reuters
Actor Jennifer Lawrence arrives at a screening of X-Men Apocalypse at a cinema in London, Britain, May 9, 2016. REUTERS/Hannah McKay/File Photo

Είναι σίγουρο ότι οι ηθοποιοί και οι σκηνοθέτες του Χόλιγουντ δεν πεινάνε, ούτε σκέφτονται πως θα τα βγάλουν πέρα αυτό τον μήνα ή τι ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν, αλλά για τι ποσά μιλάμε ακριβώς;

Αυτή μας την απορία θέλησε να λύσει το The Hollywood Reporter, το οποίο έκανε εκτενή έρευνα σχετικά με τα ποσά που λαμβάνουν διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πληρώνονται.

Παλαιότερα, πολλοί ήταν εκείνοι που πληρώνονταν εκ των προτέρων για μία ταινία που θα έκαναν, πλέον, όμως, σπάνια κάποιος παίρνει τα χρήματά του προκαταβολικά. Μία εξαίρεση σε αυτό αποτελεί η Jennifer Lawrence, η οποία πήρε 20 εκατομμύρια δολάρια μόλις υπέγραψε για να παίξει στην ταινία «Passengers».

Αυτή τη στιγμή στην κορυφή της λίστας με τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς βρίσκονται ο Leonardo DiCaprio και ο Dwayne Johnson. Παρ' ολ' αυτά, τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με παλαιότερα. Για παράδειγμα, ο Keanu Reeves κάποτε έπαιρνε 15 εκατομμύρια δολάρια για κάθε ταινία από πριν και είχε και ποσοστό επί των κερδών. Έτσι για το Matrix έβγαλε συνολικά 250 εκ. δολάρια. Σήμερα, πήρε περίπου 2-2,5 εκ. δολάρια για το δεύτερο μέρος της ταινίας John Wick.

Άλλοι πάλι, επιλέγουν άλλον τρόπο πληρωμής, ειδικά αν είναι από εκείνους που έχουν αποδείξει ότι «κόβουν εισιτήρια» στον κινηματογράφο. Ο Vin Diesel, για παράδειγμα παίρνει μόνο 1 εκατομμύριο δολάρια από πριν συν την κυριότητα της ταινία «XXX: Return of Xander Cage», κάτι που θα του αποφέρει πολλά χρήματα!

Όσο για τους σκηνοθέτες, κατά μέσο όρο πληρώνονται 750.000 έως 1,5 εκατομμύριο δολάρια ανάλογα τις προηγούμενες επιτυχίες τους. Ακόμα και η Angelina Jolie πήρε από πριν 1 εκατομμύριο δολάρια για την σκηνοθεσία της ταινίας «Unbroken». Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελεί ο Cristopher Nolan, ο οποίος μετά από τις τεράστιες επιτυχίες του κατάφερε να κάνει μία πολύ προσοδοφόρα συμφωνία για την επικείμενη ταινία του, «Dunkirk». Συγκεκριμένα, όχι μόνο πήρε 20 εκατομμύρια δολάρια μόλις «έπεσαν» οι υπογραφές, αλλά θα πάρει και 20% επί των κερδών.