ΔΙΕΘΝΕΣ
01/10/2016 06:02 EEST | Updated 01/10/2016 06:02 EEST

Η Σκωτία δεν έχει δικαίωμα βέτο όσον αφορά το Brexit, διαμηνύει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Μέι

LESLEY MARTIN via Getty Images
Britain's new Prime Minister Theresa May (L) is greeted by Scotland's First Minister Nicola Sturgeon (R) leaves Bute House, in Edinburgh, on July 15, 2016 after a visit to hold talks with . Theresa May visited Scotland for talks with the First Minister less than 48 hours after taking office as British prime minister. / AFP / Lesley Martin (Photo credit should read LESLEY MARTIN/AFP/Getty Images)

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμη να ακούσει τις ανησυχίες της Σκωτίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ωστόσο ότι η σκωτσέζικη κυβέρνηση δεν διαθέτει βέτο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η Σκωτία θέλει να ενημερωθεί λεπτομερέστερα για το πώς η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αποχωρήσει από την ΕΕ ώστε να αποτραπεί ένα «σκληρό Brexit» που θα πλήξει σοβαρά την οικονομία, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η επικεφαλής της σκωτσέζικης κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζον.

Μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, η Στέρτζον είχε προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να οργανωθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας—εγείροντας το ενδεχόμενο η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να κατατμηθεί την ώρα που προσπαθεί να χαράξει μόνη νέα πορεία, εκτός του Ευρωπαϊκού μπλοκ.

«Λέω με σαφήνεια πως, καθώς μελετάμε τη διαπραγμάτευση αυτή, θα εμπλέξουμε πλήρως τη σκωτσέζικη κυβέρνηση στις συζητήσεις που κάνουμε, στην προετοιμασία για τη θέση που θα υιοθετήσει το ΗΒ», είπε η Μέι στο BBC Scotland.

Ερωτηθείσα εάν η Σκωτία θα έχει δικαίωμα βέτο για το Brexit, η Μέι απάντησε «το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει μία θέση στη διαπραγμάτευση και εμείς, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα διαπραγματευθούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Μέι πρόσθεσε ότι θα ακουστούν και θα ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όλων των περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου (το οποίο συναποτελούν η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία).

Τα τοπικά κοινοβούλια θα μπορούσαν να περιπλέξουν ή να επιβραδύνουν τη διαδικασία καθώς το εάν έχουν λόγο επί της απόφασης αυτής μείζονος σημασίας δεν είναι σαφές, αν και η παράδοση επιτάσσει να τοποθετούνται για ζητήματα που τα αφορούν.

Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία στο δημοψήφισμα του 2014. Αλλά στο δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ ή την αποχώρηση από αυτήν, οι Σκωτσέζοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής ενώ η Αγγλία και η Ουαλία τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι "πρέπει να γίνει άλλο ένα δημοψήφισμα στη Σκωτία;" Η απάντησή μου είναι "όχι". Δεν πρέπει να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία», υπογράμμισε η Τερέζα Μέι.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post