H ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ «αδειάζει» τον Τόσκα μετά τις καταγγελίες για «καψόνια» σε βάρος ανήλικων προσφύγων στο ΑΤ Ομονοίας

H ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ «αδειάζει» τον Τόσκα μετά τις καταγγελίες για «καψόνια» σε βάρος ανήλικων προσφύγων στο ΑΤ Ομονοίας
SOOC

Δύο εβδομάδες πριν από το συνέδριο του κόμματος η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποιεί ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά αποδοκιμάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι καταγγελίες για εξευτελιστική συμπεριφορά και «καψόνια» αστυνομικών στο ΑΤ Ομόνοιας εις βάρος ανήλικων Σύρων προσφύγων που ζουν σε κατάληψη είναι άλλη μία αφορμή για να εκδηλωθεί η κόντρα ανάμεσα στο κόμμα και τον υπουργό.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι τις καταγγελίες, κατά την εκτίμηση κύκλων του υπουργού, ουσιαστικά υιοθέτησαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή και κάνουν λόγο για «διαρκή αστυνομική αυθαιρεσία». Κυρίως είναι ότι έγιναν παρασκηνιακές ενέργειες για να μην εκδοθεί η ανακοίνωση, αλλά απέτυχαν – που σημαίνει ότι η ηγεσία του κόμματος έχει διαμορφωμένη γνώμη και για το περιστατικό και για την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και έλλειψη πολιτικής εμπιστοσύνης στον υπουργό.

Βέβαια στον τομέα της εφαρμοσμένης πολιτικής τα πράγματα είναι διαφορετικά, ο υπουργός δέχεται αμφίπλευρη κριτική για ότι συμβαίνει. Από τα δεξιά είναι η κριτική της ΝΔ και από τα αριστερά συντρόφων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όσο οι δύο πλευρές τραβούν το σκοινί προς την μεριά τους τόσο περισσότερο ο Ν. Τόσκας πρέπει να ακροβατεί σε ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σκοινί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει μία πολιτική αντίληψη για τα Σώματα Ασφαλείας και την κατάσταση στο εσωτερικό τους,. Η άποψή του είναι ότι ένα οργανισμό τον στρίβεις στην κατεύθυνση που θέλεις σιγά σιγά και όλον μαζί. Και επισημαίνει ότι τα φαινόμενα αστυνομικής βίας έχουν μειωθεί τον τελευταίο χρόνο και τιμωρούνται όποτε διαπιστωθούν.

Τα δεδομένα αυτά τα έχει μεταφέρει και στον ίδιο τον πρωθυπουργό όταν συνεργάτες του θέλησαν να του κάνουν παρατήρηση για αστυνομικές ενέργειες. Ο Ν. Τόσκας φέρεται να νοιώθει ως σάκος του μποξ και αυτή τη φορά θα απαντήσει στους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόβλημα ΣΥΡΙΖΑ – Τόσκα δεν πρόκειται να λυθεί στο συνέδριο. Αλλά αμέσως μετά: στον ανασχηματισμό.

Δημοφιλή