Επιθέσεις ισλαμιστών, αντισημιτισμός και άκρα Δεξιά συνθέτουν «υπαρξιακή απειλή» για τους Εβραίους της Ευρώπης, λέει αρχιραββίνος στην ΕΕ

Επιθέσεις ισλαμιστών, αντισημιτισμός και άκρα Δεξιά συνθέτουν «υπαρξιακή απειλή» για τους Εβραίους της Ευρώπης
TOPSHOT - Two Ultra-Orthodox Jewish men walk past a replica of France's Eiffel Tower on display in the main street of downtown Jerusalem, on May 22, 2016. / AFP / THOMAS COEX (Photo credit should read THOMAS COEX/AFP/Getty Images)
TOPSHOT - Two Ultra-Orthodox Jewish men walk past a replica of France's Eiffel Tower on display in the main street of downtown Jerusalem, on May 22, 2016. / AFP / THOMAS COEX (Photo credit should read THOMAS COEX/AFP/Getty Images)
THOMAS COEX via Getty Images

Η άνοδος της ακροδεξίας, οι τρομοκρατικές επιθέσεις ακραίων ισλαμιστών αλλά και η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανία από την ΕΕ, μπορεί να δημιουργήσουν τόσο αποσταθεροποιητικές συνθήκες στην Ευρώπη ώστε η επιβίωση των μελών των εβραϊκών κοινοτήτων που ζουν σε αυτή να καταστεί αδύνατη, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ραββίνο.

Η δήλωση – προειδοποίηση ήρθε από τον επικεφαλής της Διάσκεψης των Ευρωπαίων Ραββίνων και αρχιραββίνο της Μόσχας, Π.Γκόλντσμιντ ο οποίος απευθύνθηκε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι Εβραίοι της Ευρώπης νιώθουν σαν να στέκονται «πάνω στις γραμμές του τραίνου και ενώ τα τραίνα έρχονται κατά πάνω τους, με διαρκώς αυξανόμενη ταχύτητα».

Και συμπλήρωσε: «Το ένα τραίνο είναι αυτό του ριζοσπαστικού Ισλάμ και της ισλαμικής τρομοκρατίας ... η άλλη αμαξοστοιχία είναι ο αντισημιτισμός της παλαιάς Ευρώπης, η άκρα Δεξιά». Όπως εξήγησε, τα τρία αυτά στοιχεία συνθέτουν «μια υπαρξιακή απειλή» για τους Εβραίους που ζουν στην ΕΕ και προσέθεσε πως τα «τραίνα» αυτά πρέπει να σταματήσουν πριν να είναι πολύ αργά.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη τρίτη, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς- και κατά τη διάρκεια ειδικής συζήτησης με θέμα «Το μέλλον των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ευρώπη»- «ένας στους πέντε Εβραίους που ζουν στη Ευρώπη έχει υποστεί λεκτική ή σωματική βία», ενώ «ο εβραϊκός πληθυσμός στην Ευρώπη έχει μειωθεί από σχεδόν 4.000.000 άτομα που ήταν το 1945 σε λιγότερο από 1εκατ άτομα, σήμερα».

Επίσης σύμφωνα με στοιχεία του Community Security Trust (CST) για το πρώτο εξάμηνο του έτους έχει καταγραφεί μια αύξηση της τάξεως του 11% σε ό,τι αφορά τα καταγεγραμμένα αντισημιτικά περιστατικά στη Βρετανία που ανήλθαν σε 557. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός τέτοιων επιθέσεων που έχουν καταγραφεί από το 1984 και η αύξηση συνδέεται με το βρετανικό δημοψήφισμα και την αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων γενικότερα.

Σύμφωνα πάντως με τον αρχι-ραββίνο «Αυτό το οποίο οι Εβραίοι πρέπει να αναρωτηθούν, αλλά όχι ως Εβραίοι αλλά ως Ευρωπαίοι, είναι εάν η Ευρώπη στη σημερινή της μορφή έχει μέλλον μετά και τις επιθέσεις σε Παρίσι, Βρυξέλλες, Κοπεγχάγη αλλά και μετά το Brexit;». Σημειώνεται πως η Γαλλία έχει τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό στην Ευρώπη- περί τα 600.000 άτομα- αλλά μετά τις επιθέσεις παρατηρήθηκε πως έως και 8.000 εγκατέλειψαν τη χώρα για το Ισραήλ ενώ γενικότερα ο πληθυσμός της εβραϊκής κοινότητας μειώνεται σταθερά τα τελευταία 15 χρόνια.

Ο αρχι-ραββίνος έδωσε επίσης στη δημοσιότητα μια σειρά αναφέρθηκε σε μια σειρά στοιχείων που αφορούν τη ζωή των Εβραίων στην Ευρώπη:

  • Το 22% των Εβραίων που ερωτήθηκε στο πλαίσιο έρευνας σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, απέφευγαν να μετάσχουν σε εβραϊκές εκδηλώσεις ή να μεταβούν σε εβραϊκές τοποθεσίες φοβούμενοι για την ασφάλειά τους
  • 40% των 1.200 Εβραίων που ερωτήθηκαν στη Γαλλία δήλωσε ότι απέφευγε να φορά εβραϊκά σύμβολα φοβούμενοι πως μπορεί να πέσουν θύματα επιθέσεων. Στο Βέλγιο, την ίδια στάση τηρούσε περίπου των 36% των ερωτηθέντων
  • Δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι έχουν μεταναστεύσει από τη Γαλλία και το Βέλγιο, ενώ χιλιάδες άλλοι ετοιμάζονται να φύγουν

Στο πλαίσιο αυτό, προέτρεψε την ΕΕ να κάνει περισσότερα για να ενσωματωθούν επιτυχώς τα «κύματα των μεταναστών που κατακλύζουν την Ευρώπη» στο ευρωπαϊκό σύστημα αξιών, ώστε να εγκαταλειφθεί ο «λυσσαλέος αντισημιτισμός και ο ριζοσπαστισμός, που μαστίζει τη Μέση Ανατολή...Εάν η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει αμετάβλητη, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να μετατραπεί σε “ένα αποτυχημένο πείραμα”».

Και αναρωτήθηκε: «Μήπως σε 30 χρόνια από τώρα, δούμε μια Ευρώπη διαιρεμένη μεταξύ των κρατών που την απαρτίζουν και είτε κάτω από την επιρροή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (σουνίτες) ή υπό την επήρεια της ριζοσπαστικής Δεξιάς;».

Όμως το ριζοσπαστικό Ισλάμ, όπως προσέθεσε, μπορεί να επικρατήσει στην ήπειρό μόνο εξαιτίας της αδυναμίας της ΕΕ.

Ακόμη σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για την «επανεμφάνιση σχετικά νέων μορφών συγκαλυμμένης, πολιτικά ορθής, αντισημιτικής έκφρασης που ήταν υπήρχαν αλλά σε λανθάνουσα μορφή από την περίοδο του Ολοκαυτώματος...Θα αγωνιστούμε για το δικαίωμά μας στην πρακτική του Ιουδαϊσμού», είπε ο ραββίνος, σχολιάζοντας μάλιστα την εχθρική στάση ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης σε θέματα όπως η περιτομή και ο προσπάθειες να υποτάξουν εβραϊκές πρακτικές της περιτομής και της προετοιμασίας του κρέατος (kosher).

«Θα συνεχίσουμε να ξεσκεπάζουμε τους μισαλλόδοξους και τους αντισημίτες, οι οποίοι θέλουν να πολεμήσουν τον Ιουδαϊσμό υπό τις πολιτικά ορθές σημαίες για “τα δικαιώματα των παιδιών” και τα “τα δικαιώματα των ζώων”».

Τέλος, ζήτησε να δημιουργηθεί μια κοινοτική, αντιτρομοκρατική ομάδα κρούσεις που θα λογοδοτεί απευθείας στην Κομισιόν αλλά και μιας ειδικής μονάδας.

Δημοφιλή