ΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/10/2016 13:38 EEST | Updated 02/10/2016 13:39 EEST

Ποιος είναι ο μουσουλμάνος ψαράς που μοιράζει τόνους ψάρια σε εκκλησία της Ρόδου

Eurokinissi

Έγινε ξανά.

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 1.000 κιλά ψάρια διανεμήθηκαν σήμερα, Κυριακή, σε κατοίκους της Ρόδου από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα αμέσως μετά το πέρας της θείας λειτουργίας.

Τα ψάρια ήταν προσφορά του καπετάν Τσετίν Καραοσμάν, ενός ροδίτη μουσουλμάνου ψαρά.

Κι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε. Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ο καπετάν Τσετίν, όπως είναι γνωστός στο νησί της Ρόδου, έχει προσφέρει στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα μεγάλες ποσότητες ψαριών οι οποίες έχουν διανεμηθεί σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Με μια μικτή αναζήτηση για τα όσα έχουν γραφτεί για αυτόν, θα δει κανείς ότι είναι κάτι που κάνει τουλάχιστον από το 2007. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει βρει στα ανοιχτά μαζί με τον ιερέα της ενορίας και μοίρασαν όλη την ψαριά τους στους πολίτες της Ρόδου.

Ο καπετάνιος των φτωχών

Τον έχουν χαρακτηρίσει καπετάνιο των φτωχών. Σύμφωνα με αφιέρωμα της Ροδιακής, είναι στις θάλασσες από πέντε χρονών, κι από παιδάκι έβλεπε τον Οσμάν τον πατέρα του να ψαρεύει και να χαρίζει τα ψάρια στον κόσμο, και τη μάνα του τη Χατικέ να μαγειρεύει για όλους στις τράτες.

Γεννήθηκε στην Ρόδο και λέει ότι του αρέσει να προσφέρει ακόμη και όταν δεν έχει πολλά.

Όσο για το δέσιμο που έχει -ο ίδιος μουσουλμάνος- με έναν ορθόδοξο ιερέα, λέει:

«Γνωριστήκαμε με τον παπά Χρήστο εδώ στην Κολόνα. Μια μέρα είχα άφθονα ψάρια, του είπα “τι να τα κάνω; ” μου λέει “φέρτα στην εκκλησία να τα δώσουμε στους φτωχούς”. Από τότε κάθε χρόνο δυο φορές τα δίνω. Κι εσύ τώρα θα το πιστέψεις αυτό; Την ημέρα του Ευαγγελισμού που γιορτάζουν και τα καΐκια μου μπορεί άλλη μέρα να βγάλω πέντε κιλά ψάρια, αλλά εκείνη την ημέρα να βγάλω άφθονα, τελαριές... Το καΐκι να είναι πατημένο στα ψάρια. Κι αν ήταν μια φορά θα λεγα “έτυχε”, αλλά όσα χρόνια κι αν το κάνω γεμίζει ψάρια».

Sponsored Post