Όσα θα διαβάσετε τις επόμενες 90 ημέρες για τη διαπραγμάτευση. Οι ημερομηνίες-κλειδιά και οι συζητήσεις

Όσα θα διαβάσετε τις επόμενες 90 ημέρες για τις διαπραγματεύσεις Αθήνας-πιστωτών. Οι ημερομηνίες-κλειδιά και οι συζητήσεις
Vintage movie countdown displaying the number 1, computer illustration.
Vintage movie countdown displaying the number 1, computer illustration.
KTSDESIGN via Getty Images

Ο Οκτώβριος ο οποίος άρχισε χθες, Σάββατο, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και πυκνούς μήνες αφού εντός 31 ημερών θα πρέπει οι περισσότερες εκκρεμότητες να κλείσουν ώστε η ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι των δανειστών να αποφύγουν αυτή τη φορά μακρές συνομιλίες τους επόμενους μήνες. Το κρίσιμο αυτό χρονικά διάστημα αρχίζει τώρα και στόχος είναι οι αποφάσεις- κλειδιά να έχουν ληφθεί έως το τέλος του έτους. Ειδικότερα, στα τέλη Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ορίσει ως διορία προκειμένου ο δεύτερος έλεγχος του ελληνικού προγράμματος, το θέμα του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα να έχουν κλείσει.

Πρώτο βήμα, η αυριανή ημέρα, η Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, όπου το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017 και θα αποτυπώνονται με ακρίβεια τις προβλέψεις των δανειστών και τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί για την επόμενη χρονιά. Το προσχέδιο που θα κατατεθεί για να αλλάξει στην τελική του μορφή το Νοέμβριο, αλλά και στους στόχους που θα αποτυπώνονται στο ΜΠΔΣ, θα είναι βασισμένο σε στόχο ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ το 2017.

Επόμενη σημαντική ημερομηνία είναι στις 7 Οκτωβρίου όπου αρχίζει η Συνόδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία είναι προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί δύο ημέρες μετά, στις 9 Οκτωβρίου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συζητήσουν τη στάση τους στο ελληνικό πρόγραμμα και στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Αυτή τη φορά ψηλά στην ατζέντα θα είναι το θέμα του χρέους αλλά και το ζήτημα παραμονή ή μη του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Αμέσως μετά, στις 10 Οκτωβρίου, ακολουθεί η συνεδράιση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο με την ελληνική πλευρά να περιμένει το «πράσινο φως» για την εκαταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη αυτή της απόφασής αφού έτσι θα διακινδυνεύσει η άμεση έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης και άρα της συζήτησης για το χρέος.

Ημερομηνία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το τριήμερο 13 έως 16 Οκτωβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνέδριο και δεν είναι λίγοι εκείνοι - ιδίως από την πλευρά των πιστωτών - οι οποίοι αναμένουν με ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις οι οποίες ενδεχομένως να δρομολογηθούν μετά τη λήξη των εργασιών τους.

Έτσι η 17η Οκτωβρίου - ημέρα η οποία έχει συμφωνηθεί ότι είναι εκείνη η ημέρα στην οποία αναμένεται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση. Στις 21 Οκτωβρίου η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat ανακοινώνουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία την πορεία περσινού προϋπολογισμού.

Δημοφιλή