ΔΙΕΘΝΕΣ
03/10/2016 06:08 EEST | Updated 03/10/2016 06:08 EEST

«Κούρσα» της Deutsche Bank για συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Dec. 10, 2015 file photo the headquarters of Deutsche Bank is photographed in Frankfurt, Germany. Worries over the financial stability of Deutsche Bank returned to the fore Friday, Sept. 30, 2016 sending shares in Germany's biggest bank into a tailspin and to a record low. (AP Photo/Michael Probst, file)

Η Deutsche Bank καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για να επιτύχει συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές πριν τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα στις ΗΠΑ, που απαιτούν πρόστιμο ύψους 14 δισ. για παραπλανητικές πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.

Η απειλή ενός τόσο μεγάλου προστίμου έχει γκρεμίσει την αξία της μετοχής της τράπεζας σε επίπεδα ρεκόρ και απαιτείται συμβιβασμός με μείωση του προστίμου για την αντιστροφή της τάσης αυτής, προκειμένου να επανέλθει η εμπιστοσύνη στη μεγάλη γερμανική τράπεζα.

Αναφορά αργά την Παρασκευή πως η Deutsche Bank και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν κοντά σε συμφωνία για συμβιβασμό ύψους 5,4 δισ. έφερε άνοδο 6% στη μετοχή, ωστόσο τελικά δεν επιβεβαιώθηκε.

Η Wall Street Journal ανέφερε την Κυριακή πως οι συνομιλίες με το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's, θα ήταν καλό για τους ομολογιούχους να υπάρξει συμβιβασμός γύρω στα 3,1 δισ. δολάρια, ενώ ένα πρόστιμο ύψους 5,7 δισ. θα έπληττε την κερδοφορία, αλλά δεν θα επηρέαζε σημαντικά την κεφαλαική θέση της τράπεζας.

Σημειώνεται πως η Deutsche Bank είναι μικρότερη από μεγάλα ονόματα της Wall Street, όπως η JPMorgan και η Citigroup, ωστόσο έχει σημαντικές εμπορικές σχέσεις με τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου και το ΔΝΤ την έχει χαρακτηρίσει ως μεγαλύτερο κίνδυνο για το ευρύ χρηματοπιστωτικό σύστημα από κάθε άλλη τράπεζα.