ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/10/2016 03:19 EEST | Updated 03/10/2016 03:20 EEST

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου

rio greece

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) Κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017

countdown illustration

Μεταξύ όσων θα διαβάσετε τις επόμενες 90 ημέρες για τη διαπραγμάτευση, είναι και η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2017, η οποία θα γίνει σήμερα. Εκεί θα αποτυπώνονται με ακρίβεια οι προβλέψεις των δανειστών και τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί για την επόμενη χρονιά. Το προσχέδιο που θα κατατεθεί για να αλλάξει στην τελική του μορφή το Νοέμβριο, αλλά και στους στόχους που θα αποτυπώνονται στο ΜΠΔΣ, θα είναι βασισμένο σε στόχο ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ το 2017.

2) Νησιά και αχυρώνες

ypex

Η αρχή έγινε από τον ίδιο τον Ερντογάν που αμφισβήτησε την Συνθήκη της Λωζάνης. Ήρθε μετά το τουρκικό ΥΠΕΞ που απαντώντας σε δηλώσεις ηγέτη κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «υπάρχει μια σειρά από προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο» και ότι ένα από αυτά είναι «η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων». Μετά ήρθε η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο απάντησε ότι «η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα». Που επισκιάστηκε από τη λάθος μετάφραση του ΥΠΕΞ και το «picking a fight for someone else's barn». Αυτά.

3) «Αυγή» για μια νέα πολιτική κόντρα μια νέα δημοσκόπηση

tsipras mitsotakis

Νέα κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε έπειτα από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της, Public Issue η οποία δημοσιεύθηκε στην «Αυγή της Κυριακής» και στην οποία καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 42% είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 23%. Στην ίδια δημοσκόπηση το 85% του συνόλου των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, το 90% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης και το 80% από τη λειτουργία της αντιπολίτευσης.

4) Οι αλλαγές στο Λύκειο

sooc

Το νέο πόρισμα της επιτροπής Λιάκου που παρουσιάζει τη νέα δομή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αναλύει το Λύκειο των δύο τάξεων, που ακολουθεί το τετρατάξιο Γυμνάσιο, παρουσίασε Το Βήμα της Κυριακής. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πόρισμα έχει πάρει το πράσινο φως από το υπουργείο Παιδείας και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στην επόμενη τριετία. Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπεται για τη βαθμολογία, το εθνικό απολυτήριο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

5) Ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος στην Ουγγαρία λόγω αποχής

hungary referendum

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων που ψήφισαν στο δημοψήφισμα χθες, Κυριακή, απέρριψαν το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στις χώρες της ΕΕ όπως ακριβώς είχε προτρέψει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. Ωστόσο, το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες, στο 39,9%, δεν είναι επαρκές προκειμένου η διαδικασία να θεωρηθεί έγκυρη.