Όμιλος ΟΤΕ: Η τεχνολογία στην υπηρεσία του πολιτισμού

Όμιλος ΟΤΕ: Η τεχνολογία στην υπηρεσία του πολιτισμού
OTE

Το Σωματείο «Διάζωμα», που σκοπό έχει να στηρίξει και να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας και ιδιαίτερα τα αρχαία θέατρα, πραγματοποίησε πρόσφατα στη Νέα Επίδαυρο την η 9η Γενική Συνέλευσή του. Με κεντρικό θέμα «Τα μνημεία στο κέντρο της ζωής», τα εκλεγμένα μέλη του Δ. Σ. και οι φίλοι του Διαζώματος είχαν την ευκαιρία, αφενός να κάνουν τον απολογισμό της δράσης τους και αφετέρου να επισκεφθούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι του Θεάτρου του Άργους, του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης Γενικής Συνέλευσης, πολλοί ήταν οι προσκεκλημένοι ομιλητές, ανάμεσά τους εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ακαδημαϊκοί από διάφορα Πανεπιστήμια όπως το Georgetown της Ουάσινγκτον, αλλά και στελέχη επιχειρήσεων που στηρίζουν τη δράση του Σωματείου «Διάζωμα», όπως o Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού & Παρόχων Ομίλου ΟΤΕ κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης.

Ορμώμενος από το όραμα του Ομίλου ΟΤΕ, «να κάνει τον κόσμο καλύτερο με την τεχνολογία», ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στις επαναστατικές τεχνολογίες (disruptive technologies), που φέρνει η ψηφιακή επανάσταση και αλλάζουν εκ βάθρων τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Στην ομιλία του με τίτλο «Τεχνολογία και Πολιτισμός» ο κ. Κωνσταντινίδης επικεντρώθηκε στο πώς η Τεχνολογία επιδρά ολοένα και περισσότερο στον τρόπο που οι άνθρωποι προσεγγίζουν, αντιλαμβάνονται και κατανοούν το πολιτιστικό περιεχόμενο, αλλά και πώς τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν τον παραδοσιακό ρόλο των μουσείων και των φορέων που διαχειρίζονται και κατέχουν την πολιτιστική κληρονομιά σε ότι αφορά την τεκμηρίωση, την παρουσίαση και την προβολή της στο ευρύ κοινό. Σημείωσε πως βρισκόμαστε στην αρχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή αποτελεί βασικό στοίχημα για την ανάπτυξη της χώρας μας. Ο Όμιλος ΟΤΕ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω των επενδύσεών του –ύψους €1,3 δισ.- στην επέκταση των Δικτύων Νέας Γενιάς και σε άλλες καινοτόμες τεχνολογίες.

Μιλώντας για τη σύνδεση της Τεχνολογίας με τον Πολιτισμό και τις δράσεις του Ομίλου ΟΤΕ προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Κωνσταντινίδης, υπογράμμισε πως ο πολιτισμός είναι ένας από τους τομείς που μπορούν να «απογειωθούν» μέσω της τεχνολογίας, δίνοντας παραδείγματα πρωτοβουλιών που με τη σφραγίδα του Ομίλου ΟΤΕ δίνουν στο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που διαθέτει η χώρα μας ψηφιακή υπόσταση, διατηρώντας και καθιστώντας την πολιτισμική μας κληρονομιά πιο εύκολα προσβάσιμη σε ένα ευρύτερο, παγκόσμιο κοινό:

Το Ψηφιακό μουσείο Ακρόπολης: Πρόκειται για το έργο ψηφιοποίησης, τρισδιάστατης σάρωσης και φωτογράφησης σειράς εκθεμάτων του Μουσείου της Ακρόπολης, καθώς και της ανάπτυξης πλήθους διαδραστικών πολυμεσικών και διαδικτυακών εφαρμογών.

Την Ψηφιακή κιβωτό του Αγ. Όρους: Ένα σύνθετο έργο εξαιρετικής πολιτισμικής αξίας που περιλαμβάνει κατ'αρχάς τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής και εν συνεχεία, την ψηφιοποίηση, διαχείριση και προβολή των κρυμμένων θησαυρών του Αγίου Όρους.

Δωρεάν WiFi σε 20 αρχαιολογικούς χώρους: Όπως έχει ηδη ανακοινωθεί, υλοποιώντας μια επένδυση που ξεπερνά τα €2 εκατ., ο Όμιλος ΟΤΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα εξασφαλίσει δωρεάν ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες (Wi-Fi) στους 20 μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας.

Ειδική μνεία έγινε στο ΟΤΕ HISTORY, το μοναδικό κανάλι στην ελληνική τηλεόραση που εστιάζει στην ιστορία, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους και τις παραδόσεις της Ελλάδας και είναι διαθέσιμο μέσω του ΟΤΕ TV. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το κανάλι αυτό δημιουργήθηκε με πολλή προσπάθεια, όραμα και σεβασμό απέναντι στο περιεχόμενο και το κοινό του και φιλοδοξεί να γίνει έναν νέος τόπος ψυχαγωγίας και μόρφωσης για τους τηλεθεατές.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης ανέφερε: «Η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο. Πάντα το έκανε, πάντα θα το κάνει. Ο παράγων άνθρωπος είναι αυτός που δίνει υπόσταση στις τεχνολογικές δυνατότητες, δίνει λόγο ύπαρξης στις ικανότητες των μηχανών. Για’ αυτό και η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση και την ανάδειξη του πολιτισμού».

Ο Όμιλος ΟΤΕ ξεκίνησε τη συνεργασία του με το ΔΙΑΖΩΜΑ το 2015, συμμετέχοντας στη μελέτη «Ψηφιακή Στρατηγική για τον Πολιτισμό», ενώ το Σωματείο έχει διαθέσει στο κανάλι ΟΤΕ HISTORY όλες τις φιλμογραφικές παραγωγές του. Επιπλέον, το ΟΤΕ HISTORY και το ΔΙΑΖΩΜΑ έχουν αναλάβει την παραγωγή μιας νέας σειράς ντοκιμαντέρ για διακεκριμένες προσωπικότητες του πολιτισμού και συγκεκριμένα της αρχαιολογίας και της αρχιτεκτονικής.