Στη Βουλή κατατίθεται το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού. Λιτότητα και φόροι το βασικό χαρακτηριστικό του

Στη Βουλή κατατίθεται το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού. Λιτότητα και φόροι το βασικό χαρακτηριστικό του
Sooc

Στην Βουλή κατατίθεται σήμερα Δευτέρα το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, για να αλλάξει τουλάχιστον ακόμα δύο φορές όταν η κυβέρνηση καταθέσει το Νοέμβριο το τελικό σχέδιο και όταν αργότερα καταθέσει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Όπως όλοι οι προϋπολογισμοί των τελευταίων χρόνος έτσι και αυτός βασίζεται στη λιτότητα για το σκέλος των δαπανών και στις αυξήσεις για το σκέλος των φόρων. Μεγάλα περιθώρια περικοπής δαπανών δεν υπάρχουν και ως εκ τούτου αναμένεται να κινηθούν στο ίδιο επίπεδο με το 2016, ενώ αντίθετα οι φόροι θα είναι αυξημένοι κατά τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, με την πρόβλεψη να βλέπει αυξημένα φορολογικά έσοδα της τάξης των 48δισ ευρώ από 44,7 που είναι η εκτίμηση για φέτος.

Επίσης όπως όλοι οι προϋπολογισμοί των τελευταίων ετών έτσι και ο φετινός θα βασίζεται σε παραδοχές με αυξημένο ρίσκο σε ένα εντελώς ασταθές οικονομικό περιβάλλον. Αρχής γενομένης από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων. Ακόμα πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα από τη στιγμή που ο εκρηκτικός ρυθμός ανάπτυξης θα πρέπει να επιτευχθεί ξεκινώντας από αρνητικό σημείο, καθώς για το σύνολο του 2016, προβλέπεται ύφεση για ακόμα μια χρονιά.

Αυτό σημαίνει ότι από την πρώτη και όλας ημέρα εφαρμογής του προϋπολογισμού ο στόχος για φορολογικά έσοδα της τάξης των 48δισ. ευρώ που βάζει ο νέος προϋπολογισμός τίθεται υπό αμφισβήτηση. Και μάλιστα όταν για ακόμα μια χρονιά τα έσοδα θα προέλθουν από τα νέα εισπρακτικά μέτρα που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι στη Βουλή.

Η πρόβλεψη για τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος θα προσεγγίζει τα 9 δισ ευρώ από τα περίπου 7,8 δισ ευρώ που είναι η εκτίμηση για φέτος. Τα έσοδα από το ΦΠΑ θα αυξηθούν στα 15 δισ ευρώ από 14,3 δισ ευρώ, εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης, όπως προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά και της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά και στα καύσιμα.

Στον αέρα θα βρεθεί από την πρώτη ημέρα εκτέλεσης του νέου προϋπολογισμού και η πρόβλεψη για αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 0,5% του ΑΕΠ ή 900εκατ ευρώ που προβλέπεται για φέτος στο 1,75% του ΑΕΠ ή στα 3,2 δισ. ευρώ. Οι δυσκολίες σε αυτό το σκέλος οφείλονται στο γεγονός ότι η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα προέλθει σχεδόν στο σύνολο της από το σκέλος των εσόδων, καθώς οι δαπάνες παραμένουν αμετάβλητες.

Συγκεκριμένα το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει ελάχιστες παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού για το 2017 αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα των 49 έως 50 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2016.

Δημοφιλή