ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/10/2016 10:31 EEST | Updated 03/10/2016 10:31 EEST

Κόντρα Τόσκα-Καμίνη: «Ο Δήμος δεν τηρεί τις υποσχέσεις του». Καμίνης: «Χωρίς αστυνόμευση η Αθήνα»

Eurokinissi

Απάντηση στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, ο οποίος του καταλόγισε ευθύνες σε συνέντευξή του στον «ΕΤ» της Κυριακής για τη μη τήρηση υποσχέσεών του για τη στέγαση προσφύγων και ναρκομανών, έδωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, με ανακοίνωση του.

«Ούτε ίχνος αυτοκριτικής από τον κ. Τόσκα για το επίπεδο αστυνόμευσης στην Αθήνα. Ούτε λέξη για τις ευθύνες του στην αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων της πρωτεύουσας, την έλλειψη κάθε σχεδιασμού για τη γειτονιά των Εξαρχείων, το εμπόριο ναρκωτικών στη μέση του δρόμου, την αποδιοργάνωση της Τροχαίας, την παραβατικότητα, τους βανδαλισμούς και την καταστροφή μνημείων της πόλης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γιώργου Καμίνη, που συνεχίζει κατηγορώντας τον Νίκο Τόσκα ότι, «αντί να απολογηθεί, επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες του, επιστρατεύοντας απαράδεκτες ανακρίβειες».

Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι «αυτό που γνωρίζει και ο τελευταίος πολίτης, ότι δηλαδή ο δήμος Αθηναίων πολύ πριν από τον Υπουργό, αλλά και επί των ημερών του και στο μέλλον, θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στο κρισιμότατο ζήτημα για την Αθήνα, το προσφυγικό. Άλλωστε, την αποτελεσματικότητα της συνδρομής του δήμου Αθηναίων στη διαχείριση του προσφυγικού δεν χρειάζεται να την αναγνωρίσει ο Υπουργός. Την έχουν αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων επικαλείται τις επεκτάσεις που έκανε ο Δήμος, όταν λίγες μέρες μετά από τη συνάντησή με τον Ν.Τόσκα, «ο Δήμος επέκτεινε τη δομή φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα, από τα 24 στα 37 στρέμματα, αγνοώντας τις μηνύσεις της Χρυσής Αυγής».

Τέλος, ο Γιώργος Καμίνης θέτει στον αναπληρωτή Υπουργό σειρά ερωτημάτων τα οποία αφορούν στην ασφάλεια της πόλης και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Θα μας πληροφορήσει όμως ο Υπουργός αν υπάρχει κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας για την Αθήνα; Γιατί έμεινε αναπάντητη η επιστολή μου για το θέμα της κραυγαλέας απουσίας της αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή της «Τριλογίας» (Νομική Σχολή, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημία Αθηνών, Πανεπιστήμιο, Εθνική Βιβλιοθήκη); Γιατί δεν αντιμετωπίζεται το εμπόριο ναρκωτικών στους δρόμους, που είναι γνωστό ότι υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του δήμου; Γιατί δεν τίθεται σε εφαρμογή η υπογεγραμμένη συμφωνία της Ελληνικής Αστυνομίας με τον Δήμο για μεικτά κλιμάκια ελέγχου στην πόλη; Συνεχίζεται η κάθαρση που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί του στο εσωτερικό της Αστυνομίας από φασιστικά κατάλοιπα;», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Το ζήτημα της ασφάλειας είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση και κορυφαίο δικαίωμα του πολίτη. Δυστυχώς, ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας αυτό δεν φαίνεται να το έχει αντιληφθεί», καταλήγει η ανακοίνωση του Δημάρχου Αθηναίων.

Τι είπε ο κ. Τόσκας

Σε συνέντευξή του ο κ. Τόσκας είχε δηλώσει:

«Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα δώσει και άλλους χώρους για τη στέγαση των προσφύγων και δεν το έκανε. Σε αυτό το γραφείο μου το είχε πει. Και επίσης έχει υποσχεθεί να κάνει κάποιες ενέργειες για τη στέγαση ναρκομανών, τις οποίες πρέπει να επιταχύνει. Ζητούν από την Αστυνομία να διώξει τους ναρκομανείς από διάφορα σημεία της Αθήνας αλλά πώς να τους διώξει όταν δεν έχει τη βοήθεια του Δημάρχου.

Περιμένουμε την επιτάχυνση των ενεργειών του για να υλοποιηθούν πράγματα για τους πρόσφυγες και τους ναρκομανείς. Όσον αφορά στις καταλήψεις –οι οποίες υπολογίζονται περίπου στις 45 στην Αθήνα- πρέπει να πούμε ότι αυτές υπήρχαν και πριν το 2015. Από εκεί και πέρα υπάρχει το καινούργιο στοιχείο ότι ζουν σε αυτές πρόσφυγες γιατί κάποιοι τους κάλεσαν για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους εκεί. Είμαστε αντίθετοι στην παρουσία προσφύγων στις καταλήψεις, αφού οι πρόσφυγες μπορούν να βρουν φροντίδα στις δομές. Είναι ένα ζήτημα που βλέπω ότι αρχίζει και συνειδητοποιείται από όλες τις πλευρές. Οι καταλήψεις με πρόσφυγες δεν μπορούν να συνεχιστούν. Η Αστυνομία εξετάζει τις καταλήψεις που είναι πιο επικίνδυνες από πλευράς τάξης και φροντίδας των προσφύγων. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να δικαιολογήσουν την ιδεολογική τους κατεύθυνση με την παρουσία προσφύγων εκεί. Αυτό το θεωρώ εκμετάλλευση των προσφύγων».